UNA tweede na benauwde overwinning in Dongen

Deel dit bericht via:

(door Thieu Vlemmix) Ruim drie maanden terug was UNA tijdens de thuiswedstrijd tegen Dongen ongenaakbaar. Het werd aan de Sportlaan een eclatante 5-0, met voetbal om van te smullen en de derde winstpartij op rij. Dat zoiets geen garantie biedt voor een goed vervolg, blijkt snel: van de volgende vijf wedstrijden worden er drie verloren. Zes punten weg, ambities op een lager pitje, er volgt een kwakkelperiode.

Maar dan, tamelijk onverwacht, zetten de Zeelstenaren een inhaalrace in gang.  De nieuwe impulsen van karakterjongens als Niek van Boekel en Mart van de Gevel – pas hersteld van langdurige blessures – met hun specifieke kwaliteiten, zijn daaraan niet vreemd. Plots is de slapte weg. De ploeg oogt weer energiek en belust op winst. Jong Volendam, topfavoriet voor de titel, wordt aan het IJsselmeer zelfs overspoeld. Het zegt iets over de feitelijke potentie van een gemotiveerd UNA, dat in de Derde Divisie bovenin weer meetelt. Wat wordt het vandaag op sportpark ‘De Biezen’? Het seizoen van tegenstander Dongen wordt gekenmerkt door wisselvalligheid. Zo wint de ploeg bijvoorbeeld bij ADO ’20 en verliest thuis van JVC Cuyk. Maar dat gold ook voor UNA evenzeer (verlies bij OJC en winst bij Volendam).

Spitspositie
De discussie binnen de eigen aanhang gaat vooraf, behalve over de gestegen verwachtingen, vooral ook over de positie van spits Jelle Schijvenaars. Zijn gierende start met een berg aan goals behoort al bijna tot de vergetelheid. De doelpuntenmachine sputtert en stottert aan alle kanten, maandenlang. Na de heenwedstrijd tegen Westlandia (oktober jl.) is Jelle nog maar één keer succesvol. Dat gebeurt eind januari tegen Hercules. En wie legt de bal daarbij panklaar voor hem neer? Uitgerekend Mart van de Gevel, de topschutter van vorig jaar, die terugkeert van een lange blessure. Het aantal gemiste penalty’s van ‘de lange’ staat intussen op twee en de hoeveelheid assists houdt niet over. Het valt zeker te waarderen dat een trainer zijn speler(s) niet bij het minste falen, het geringste vormverlies of een (paar) slechte wedstrijd(en), laat vallen. Het pleit in dit geval voor Jeroen van Bezouwen dat hij zijn eerste keuze niet gauw op de bank zet. Het slagen van een spits is immers ook nog eens mede afhankelijk van de aanvoer. En misschien heeft dit team, met z’n aanvallende ‘zwervers’ Mart van de Gevel (om Jelle heen), Nick Tielemans en Brian Boogers (goeie rol vanuit rechts) wel een vast richtpunt nodig. Een soort vuurtoren, een baken in een zee van spelers in en rond het strafschopgebied.

De sokken erin
UNA zet er vandaag vanaf de aftrap goed de sokken in. In no time wordt het doel van Dongen diverse keren onder vuur genomen. In de 13e minuut is het raak, weliswaar uit een penalty, maar toch. Uitblinker Brian Boogers wordt voor de zoveelste keer dit seizoen binnen de 16 ten val gebracht en Mart van de Gevel mag vanaf 11 meter aanleggen; dat doet ie scherp en beheerst: 0-1.

UNA heerst daarna op ‘de Biezen’. En de doelman van Dongen kan bij levensgrote kansen van o.a. v.d. Gevel, Schijvenaars en Sebregts ternauwernood de 0-2 voorkomen. Die komt er toch, als drie schotpogingen achtereen van de Zeelstenaren afstuiten en Jelle Schijvenaars doet waarvoor hij bij UNA in de punt staat; koel als een echte spits overziet hij de chaotische situatie voor het Dongen doel en haalt strak uit naar de rechter benedenhoek: 0-2. Dat is ook de ruststand.

Hoewel UNA – met vooral Lex van Dijk en Brian Boogers in blakende vorm - in de uitstekende eerste helft een veel grotere  voorsprong had moeten nemen, is men er in het algemeen wel gerust op. Dongen en de lastige wind blijken na de pauze echter een grotere tegenstander dan gedacht. Ineens is de thuisploeg bovenliggende partij. In de 55e minuut wordt het 1-2 als Thomas Schilders van dichtbij vrij in kan koppen. Dan is het plots alle hens aan het UNA dek. In die periode toont Yannick Derix in doel zijn klasse. UNA overleeft deze crisis. In de laatste 10 minuten luwt de storm in Dongen en zelfs komt Rob van Boekel nog heel dicht bij een derde treffer. De winst brengt UNA nu naar plek twee en daarmee komen de Zeelstenaren mogelijk alsnog in aanmerking voor promotie naar de tweede Divisie. Nog zeven maal aan de bak!

© 2019 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?