UNA mist veel kansen en houdt niks over

Deel dit bericht via:


(door Thieu Vlemmix) Ondanks het onbestendige weer met vooraf sneeuwbuien en regenvlagen, belooft het op de eerste zaterdagavond van februari 2019 op sportpark de Groote Wielen in Rosmalen een interessant duel te worden tussen UNA en OJC. Tenminste, als eerst de vraag ‘gaat ie door of niet’ positief is beantwoord. En dat is ie.


Wat opmerkelijke feiten vooraf. Bas Gösgens was als trainer voorheen (2011) bij UNA succesvol en promoveerde ermee naar de toenmalige hoogste klasse van het amateurvoetbal, de Topklasse. Gösgens vertrok daarna naar UDI ’19 en vervolgens naar OJC. Daar legde hij om gezondheidsredenen zopas zijn taak neer; het gaat weer goed met hem, zo vertelde hij mij afgelopen zondag als bezoeker/spion bij UNA’s thuiswedstrijd tegen Hercules. Zijn tussentijdse opvolger bij OJC is Mark Schenning, voormalig succescoach van UNA. Schenning (mislukt avontuur een paar maanden terug bij VVSB) had met UNA van 2013 tot 2017 mooie jaren, waarin hij een jong getalenteerd team een stuk verder bracht. Na een heel behoorlijk seizoen in de Tweede Divisie is er uiteindelijk via de nacompetitie de ongelukkige degradatie. Het is duidelijk dat hij veel spelers van haver tot gort kent. Ook een interessant gegeven is, dat duels tussen de twee al jaren garant staan voor veel goals.
En tenslotte is OJC ook nog eens de ploeg van oud UNA speler Glenn Schapendonk. Op het palmares  van de robuuste stopper prijken uit die tijd twee uitverkiezingen tot UNA’s speler van het jaar. De verdediger heeft aangekondigd na dit seizoen een niveau lager te gaan spelen, bij NIVO Sparta. Hij zou natuurlijk zijn oude makkers maar wat graag nog even een sportieve poets bakken. Ziedaar, meer dan genoeg kruidige ingrediënten vooraf.

Tegen de hekkensluiter die voor zijn laatste kansen vecht, moet UNA een positief vervolg zien te geven aan de impuls van vorige zondag. Het heeft het gevecht om de prijzen nog zomaar niet opgegeven. Was het vorige week maar een oprisping, of is het meer? In de aanloop is er natuurlijk ook de prangende vraag ‘speelt ie of speelt ie niet’, Mart van de Gevel. Het antwoord: hij speelt en staat zelfs in de basis. Daarin is – na zijn uitgezeten schorsing van twee weken - merkwaardig genoeg geen plek voor de huidige nummer 1 van de Eliënscup, Bassou Boulghalgh…..

Nu moet Lex van Dijk op het middenveld alleen het vuile werk opknappen, en dat op zich doet hij weer voortreffelijk. Maar doordat coach Mark Schenning vanaf het begin zijn rechtsback Zain Moghal voluit op laat stomen, komt UNA met zijn twee andere (offensief ingestelde) middenvelders Brian Boogers en Rob van Boekel handen en voeten tekort. Langzaam aan echter krijgt UNA na een klein half uurtje meer greep op het spel en daaruit vloeien twee goede mogelijkheden voort. Eentje voor Jelle Schijvenaars en eentje waaruit Mart van de Gevel, na een verre uittrap van keeper Yannick Derix, met een voorzet Brian Boogers bereikt; de uitstekende keeper Bart Tinus redt net. Rust 0-0.

Op zijn kop
In de tweede helft komt Mart van de Gevel alleen voor doelman Bart Tinus en weer grijpt de thuiskeeper in. Dan is het in de 55e minuut plots raak aan de andere kant, waarbij Ritchie Sam Anpong het laatste tikje geeft: 1-0. En niet lang erna wordt de wedstrijd op zijn kop gezet door een mooie vrije trap van Diego Meerveld: 2-0. Bijna is het vlak daarop zelfs 3-0 maar de bal belandt op de paal. Intussen is wel duidelijk dat de thuisploeg niet speelt als een degradant, integendeel. In het boeiende gevecht lijkt UNA toch nog steeds kansrijk. Het schept zich in en rond het overvolle strafschopgebied allerlei mogelijkheden. Dikwijls belandt een ingeschoten bal echter op een been, een ander lichaamsdeel of de lat, dan is dat simpelweg pech. Tenslotte is er echter ook nog altijd Rosmalens absolute uitblinker goalie Bart Tinus, die redt wat er te redden valt. Dat doet hij zelfs als Jelle Schijvenaars een penalty mag nemen.

Het is duidelijk dat ‘t UNA niet meezit. Maar als dan ook nog de uitblinkende Lex van Dijk eraf wordt gehaald ten faveure van Bassou Boulghalgh, dan is dat enerzijds te laat en anderzijds een voor het publiek onbegrijpelijke wissel, waaraan ongetwijfeld allerlei tactische - en voor de buitenwereld onbevroede -  overwegingen ten grondslag zullen hebben gelegen. Het zij zo. In ieder geval wordt UNA’s spel dan allengs chaotischer. OJC echter, geraakt in de winning mood en geeft met prima tegenacties geen moment de indruk slechts een tegen degradatie vechtende ploeg te zijn. Dat leidt tenslotte tot een 2-0 revanche voor de 6-0 tik in Zeelst begin seizoen. Op de inzet van UNA valt tijdens deze miezerige avond niet veel aan te merken. Maar soms zijn het dus andere factoren die de doorslag geven…. Aan het vrouwelijke arbitrale trio ligt het in ieder geval niet. Scheidsrechter Shona Shukrula behoort zelfs tot de beteren op het veld. Andere conclusies: Glenn Schapendonk heeft zijn poets gebakken, Van Bezouwen verliest van Schenning en UNA lijdt zijn derde nederlaag op vier na de seizoenshervatting. Hoe loopt dit af?                               

 

© 2019 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?