UNA leeft weer na overwinning bij Jong Volendam

(door Thieu Vlemmix) Na de afgebroken ouverture van UNA vorige zondag in Oss, werd de wedstrijd dinsdagavond uitgespeeld. Tegenstander OSS ’20 promoveerde in het afgelopen jaar uit de Hoofdklasse en is onder coach Bertran Kreekels bezig om zich met flinke passen een weg te banen naar de top van de Derde Divisie.

Is de boosaardige wind op zondag letterlijk spelbreker, op dinsdag om kwart  over acht valt de regen in Oss met bakken uit de hemel. Het vormt geen bezwaar om aan het karwei te beginnen - en af te maken. In de eerste helft is de thuisploeg ietwat beter, maar beide ploegen hebben moeite om openingen te vinden. Totdat Tony de Groot, op slag van rust, plots met een hard schot raak schiet: 1-0. Na rust produceert Bassou Boulghalgh namens UNA – dat nu wat sterker is - in de 65e minuut eveneens een onverwachte uithaal; keeper Rick van der Leest blijft het antwoord schuldig, 1-1.

Het is de eerste goal van de geweldige bal afpakker in UNA dienst, die na dit seizoen naar Kozakken Boys gaat vertrekken. Beide ploegen zijn daarna op het kletsnatte Rusheuvel aan elkaar gewaagd. Toch krijgt Rob van Boekel vlak voor tijd namens UNA nog een geheide kopkans; de OSS goalie voorkomt een knappe reactie dat ‘de bende van Oss’ de volle buit kwijt raakt aan die van Zeelst. Uiteindelijk moeten beiden dus leren leven met het ene punt, dat hen niks verder brengt. Wat een duel had moet worden dat uitsluitsel geeft op de vraag of UNA nog kan aanklampen, levert dus geen duidelijk antwoord op.

Meer dan evenknie
Dat doet het duel van amper vier dagen later - hoe dan ook - wel: in Volendam wacht op zaterdagmiddag de koploper! Opnieuw storm…. Het is dus geen weer voor De Dijk. Ook niet om met een bootje het IJsselmeer op te gaan. Dan maar naar het Krasstadion, waar volgens de Volendam site UNA en Jong Volendam om promotie vechten.
In de eerste helft is UNA verrassenderwijs meer dan de evenknie. De Zeelstenaren bijten - met de wind schuin van achter - flink van zich af met diverse kansen. Zoals voor Nick Tielemans (keeper redt) en Mart vd Gevel, over)). En ook nog een flinke mogelijkheid voor Pieter Jan Scheerlinck, voorlangs. Na 21 minuten komt men toch op achterstand als Dani van der Moot na een goede Volendam attaque de bal binnentikt, 1-0. Maar dan is er het vergrijp Max Veerman van de thuisploeg: rood en penalty. Nu stuurt ‘mister coolness’ Brian Boogers, doelman Barry Lauwers wel uit vissen: 1-1. Dat is ook de ruststand.

Spelen om te winnen
Wat kan UNA nu verder tegen tien man? Dat wordt al gauw duidelijk. De geelzwarten spelen gewoon een hele sterke wedstrijd tegen de titelpretendent, ze spelen om te winnen. En dat gaat ze warempel lukken, als Mart van de Gevel zijn basis plek waarmaakt – de topscoorder is weer wakker in hem! - en in de 83e minuut de bevrijdende 1-2 scoort.

Ergo conclusio: UNA kan het dus echt nog wel en is op deze manier niet uitgeschakeld voor de prijzen. Zonder meteen overmoedig te worden: nu erop en erover, met volgende week Westlandia thuis.