Tien vragen aan: Rudy Wetzel (Pusphaira)

Deel dit bericht via:


Middels rubriek 'tien vragen aan' willen we bij regelmaat de voetbaltrainer uit de regio nader aan u voorstellen. Deze keer is het de beurt aan Rudy Wetzel die het afgelopen seizoen trainer was van het 2e elftal van EMK en komend seizoen als hoofdtrainer aan de slag gaat bij Pusphaira.

De 61-jarige Wetzel heeft in verschillende functies gewerkt bij een aantal betaald voetbalclubs zoals Vitesse, FC Utrecht, PSV en ADO Den Haag. Daarnaast is Wetzel ook werkzaam geweest bij Rust Roest, NWC en SV Someren als selectietrainer en hoofd jeugdopleidingen.

Komend seizoen gaat Wetzel aan de slag als hoofdtrainer bij de Eindhovense studenten. Hij volgt Nick Raaijmakers op, die na één seizoen stopt bij de 4e klasser. We stellen Rudy even nader aan u voor.

1. Stel je even nader voor aan het amateurvoetbaleindhoven publiek:
Ik ben opgegroeid in Den Haag, heb in mijn eerste huwelijk 22 jaar in Amersfoort gewoond en woon nu sinds 2009 in Eindhoven. Mijn dochter woont in Canada en mijn zoon Simon in Amersfoort. Hij is een FootGolf wereld topper en ik ben zijn manager. Ik ben hertrouwd met Wilma, wij wonen in Woensel in de Generalen buurt en we hebben het erg naar onze zin.

2. Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben docent gevaarbeheersing en veilig werken aan de politieacademie locatie Eindhoven. Dit doe ik sinds 1981 en het verveelt nooit. Alle spannende fysieke dingen die een agent kan meemaken worden door mij aangeleerd. Ik mijn werk is geen dag dezelfde, want ik geef zeven vakken in alle drie leerjaren.

3. Hoe ben je in het trainersvak beland?
Het is me met de paplepel ingegoten. Mijn vader was bestuurslid bij VCS en Roland en Andre, mijn broers, voetbalden er. Mijn moeder stond er in de kantine, dus mijn wieg en speelplaats was de club. Ik was samen met mijn broer Andre zeer talentvol. Beide debuteerden wij in het eerste van VCS op 15-jarige leeftijd. In die tijd gaven wij al training aan jeugd teams van de club. Ik deed net als Andre vervolgens het CIOS en we haalden ons TC 2 diploma. Later volgden het UEFA A- en UEFA A- jeugd diploma.
Andre ging daarna door met senioren training (was ook trainer van VVV en ADO Den Haag). Ik concentreerde me meer op jeugd, omdat Johan Cruijff in die tijd vond, dat de beste trainers met jeugd moesten werken. Ik was dat met hem eens. Daarna heb ik onafgebroken training gegeven aan de jeugd, senioren, amateurs en profs.

4. Hoe werk je als trainer?
Ik houd van een duidelijke organisatie. Ik laat spelers graag meedenken en verantwoordelijkheid nemen. (ik sta immers niet in het veld) Er valt in mijn training altijd wat te winnen en ieder positie- of partij spel bevat een opdracht. Ik geef koptraining. Mijn teams winnen daarmee veel duels. Loopscholing, core stability en de voetbal conditionele eigenschappen, het maakt allemaal een onderdeel uit van mijn programma

5. Je hoogtepunten als voetballer?
Als jeugdspeler werd ik eens de beste speler van een Duits toernooi. Toen leerde ik dat presteren ook iets heel moois kan opleveren. Ik heb tegen Johan Cruijff mogen voetballen. Dat was magisch.
Met het Nederlands studententeam nam ik deel aan het WK tegen professionele teams uit het Oostblok van toen. Met het Nederlands politieteam het WK van de Police- en Fire games.

6. Je hoogtepunten als trainer?
Ik heb bij AFC Quick 1890 uit Amersfoort vier jaar, twee keer per week de A, B, C en D selectie getraind. Uit die groepen kwamen spelers voort, die de club naar de tweede klasse bracht. Ik heb mede aan de wieg gestaan van de voetbal academie van Vitesse. We begonnen met een O17 en een O15. Stampten in twee seizoenen de eerste dagopleiding van Nederland uit de grond en wonnen in een seizoen de beker, de competitie en het landskampioenschap. Ik met de O15 en Theo Bos met de O17. Ik heb mogen leren van Ronald Koeman, Edward Sturing, Henk Ten Cate.

En iedere keer als een speler in het betaald voetbal, die ik in zijn jeugd heb begeleid, iets bijzonders zie doen, dan voel ik mij dankbaar en trots. De laatste keer is Ricky van Wolfswinkel, met zijn twee doelpunten in de bekerfinale.

7. Waar wil je als trainer in de toekomst staan:
Nou, ik denk dat ik daar nu al sta, hoor. Ik het prachtige dingen mogen zien en doen in het Nederlands voetbal. Dat pakken ze me nooit meer af. De opleiding van Vitesse. Het Gelredome. Fc Utrecht. PSV. Ons eigen cluppie ADO Den Haag. Andre was toen technisch Directeur en ik deed voor hem de senioren scouting met Lex Schoenmaker en anderen.
Frans Hoek organiseert voetbalkampen in Amerika. Als Campdirector was ik vijf dagen verantwoordelijk voor 300 jongens en meisjes in alle leeftijden. We nemen Nederlandse trainers mee en leren de Hollandse school. Steeds weer een geweldige ervaring.
8. Wat verwacht je het komend seizoen bij Pusphaira?
Ik heb bij Pusphaira het gevoel, dat ik met mijn ervaring de spelers en de club verder kan helpen. Het zijn dan wel studenten (drank en feestjes), maar vergis je niet. Zij zijn net zo eerzuchtig als de gemiddelde amateurvoetballer. Bovendien was het bij EMK ook ieder weekend feest, dus daar zit geen verschil in. Ik heb bij het tweede van EMK ook vooruitgang geboekt (volgens de spelers), dus dat gaan Daan en ik bij Pusphaira zeker ook doen.

9. Amateurvoetbaleindhoven?
Jullie en andere sites zijn een belangrijke aanvulling in deze snel veranderende wereld. Nieuws wordt door de meeste jongeren anders beleefd dan met de traditionele krant of TV.
Dus is het belangrijk dat alle clubs hun best doen om bijdrages te leveren, zodat de mensen die op zoek zijn naar de verhalen, ook vinden wat zij zoeken.

10. Bewondering voor?
Mijn ouders, vader 92 en moeder 89. Zij hebben de oorlog in Indonesië meegemaakt met alle ellende daarbij. Ik sta bij de doden herdenking echt even twee minuten stil...
En daarna met niets in het koude Nederland. Geen douche, we zaten in een ijzeren teil met warm water. Geen centrale verwarming, de ijsbloemen zaten tegen de ramen. Geen auto en onze fiets had altijd een lekke band. Zij wonen nu nog lekker op zichzelf in een huisje. Rijden nog allebei auto. Mijn vader gaat iedere dag op de fiets om een krantje te halen. Wil ik een afspraak met mijn moeder maken, dan komt daar de agenda bij om te kijken of het kan. Als we op bezoek komen is er altijd tijd voor ons en eten. Ik ben heel dankbaar dat deze mensen mij hebben grootgebracht.

© 2019 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Erlin Vlaar
14 oktober 21:48
Beste redactie en Ruud,
Ik heb Ruud meegemaakt als jochie van 14 toen we in de wijk Schuilenburg in Amersfoort een buurtcluppie hadden gezet en wij zagen Ruud in de sporthal Schuilenburg als bezoeker en wij herkende hem als voetballer van SC Amersfoort. Hij zij ZOMAAR JA en kwam ons elke vrijdag trainen, unbelieveble voor ons! Later werd hij ook mn trainer bij afc Quick A1, fantastische man en erg aardig en goede jeugd coach.
Grt Erlin
+34 630 411 383
Cubelles Barcelona
Ferry
22 juni 18:07
Dat gaat jou zeker lukken Rudy Suc6 .......keepers-trainer ferrysmith