Sparta'25 onderuit in topper tegen SBC

(door Peter Bussers. www.peterbussers.nl/superelf) Sparta’25 maakte gisteren een slechte beurt bij de nummer drie SBC uit Son en Breugel. Een machteloos Sparta’25 ging met 3-0 onderuit en zag ook nog aanvoerder Robbert van Lankveld weggestuurd worden met een rode kaart.

SBC-Sparta’25; een wedstrijd met veel belangen op het spel daar Sparta’25, koploper in de 2e
periode, het team met de minste verliespunten was en SBC de nummer drie was. Sparta’25 had het
thuisduel nog op een zeer overtuigende manier gewonnen met 5-0. Het was voor SBC destijds de eerste nederlaag van het seizoen, een pijnlijke nederlaag ook. Maar dat niet alleen. In dat duel zag coach Frank Weijers al snel twee spelers geblesseerd uitvallen waaronder sterkhouder en aanvoerder Fitim Maloku. Alle reden dus voor revanche zou je zeggen. En dat wist men bij Sparta’25 ook. Men wist dat SBC getergd zou zijn tot op het bot en dat het het team van Patrick Methorst pijn wilde doen. Daar moet je je dan ook op instellen maar vervolgens is het heel erg verwonderlijk om te zien hoe Sparta’25 van start ging. Sparta’25, dat sinds vier november alleen nog maar winstpartijen boekte, begon veel te slap aan de wedstrijd en speelde slordig. Het thuis spelende SBC daarentegen opereerde gretig en wilde Sparta’25 snel pijn doen. En dat lukte het team van coach Frank Weijers ook want na vijf minuten spelen stond de 1-0 al op het scorebord. De bal kwam bij Sander van Kersbergen terecht die veel te veel ruimte kreeg om een voorzet af te leveren welke vervolgens terecht kwam bij de geheel vrijstaande Max Vernie die simpel de 1-0 binnen wist te koppen. Sparta’25 kon daar in de beginfase weinig tegenover stellen en mocht er gevaar worden gesticht dan kwam deze telkens van Jeremy Raaijmakers af. Zo ook in de 9e minuut toen Jeremy op avontuur ging en een voorzet afleverde die net te ver voorbij de tweede paal ging.

Maar daarna was het SBC weer dat verschillende keren gevaarlijk kon worden al dan niet door het toedoen van de verdediging van Sparta’25. Zo leed aanvoerder Robbert van Lankveld na ruim tien minuten knullig balverlies waardoor de thuisploeg een goede kans kreeg. Niet heel veel later kreeg SBC binnen een tijdsbestek van drie minuten weer twee enorme kopkansen waarbij spelers telkens geheel vrij werden gelaten. Gelukkig had men het vizier niet op scherp staan. Een te slap spelend Sparta’25 had het gisteren gewoon niet , teveel spelers presteerden ondermaats.

In de 24ste minuut viel dan ook de 2-0 en wederom kinderlijk eenvoudig. Allereerst werd er balverlies op het middenveld geleden , stond de verdediging vervolgens verkeerd gepositioneerd en kon goalgetter Joost van Heck mooi binnen schieten; 2-0. Het team van trainer Patrick Methorst leek eindelijk een beetje wakker geschud en kwam iets beter in haar spel en creëerde ook kansjes. De eerste kans in de 28ste minuut, was tevens ook de grootste kans van de wedstrijd voor Sparta’25. Wederom begon de aanval bij Jeremy Raaijmakers die de achterlijn opzocht, een goede voorzet afleverde maar waarbij Rick van Heijnsbergen, die de bal direct op zijn voet nam, pech had in de afronding en de lat trof. Amper een minuut later een tweede kansje. Verdediger Bryan Bussers kwam goed opzetten, ging de combinatie aan met Rick van Heijnsbergen en gaf vervolgens voor op de meegelopen Rick van Heijnsbergen die zijn hoofd net niet goed genoeg tegen de bal kon zetten. In het laatste kwartier van de eerste helft vielen er weinig tot geen doelkansen te noteren voor beide ploegen. Aanvoerder Robbert van Lankveld kreeg nog een schietkansje maar schoot hoog over en verdediger Ron Brouwers kopte na een voorzet van wederom Jeremy Raaijmakers langs. Rust 2-0.

Twee weken geleden ging Sparta’25 bij koploper Valkenswaard ook rusten met een 2-0 achterstand en werd er uiteindelijk nog met 2-3 gewonnen. Je had deze keer echter niet het gevoel dat Sparta’25 dat huzarenstukje zou kunnen herhalen. Toch had het vroeg in de tweede helft misschien wel op 2-1 kunnen komen wanneer het een strafschop had gekregen. Bryan Bussers verstuurde een lange bal die net iets te hard was voor de mee opgekomen Ron Brouwers. Keeper Dennis den Hollander kwam wild uit, was misschien wel iets eerder bij de bal maar torpedeerde daarbij Ron Brouwers.

Het spel speelde zich eigenlijk zoals verwacht veelal af op de helft van SBC maar gevaarlijk kon Sparta’25 nauwelijks worden. Sterker nog de beste kansen waren voor SBC dat er enkele keren razendsnel uitkwam. Zo kreeg Sander van Kersbergen in de 52e minuut een goede schietkans na aangeven van Joost van Heck maar wist de ingevallen keeper Edwin Cuppen redding te brengen en was het een minuut later Roel van der Eerden, die in het eerste duel ook niet van de partij was, die een enorme schietkans kreeg na aangeven van Sander van Kersbergen. Maar zoals eerder aangegeven speelde het spel zich voornamelijk af op de helft van SBC maar kon Sparta’25 niet echt een vuist maken. SBC bleef relatief makkelijk overeind zelfs nadat het met nog ruim twintig minuten op de klok met tien man verder moest. De uitstekend spelende aanvoerder Fitim Maloku, van oorsprong een nummer tien maar bij SBC van achteruit opererend, kreeg namelijk zijn tweede gele kaart. Een gele kaart die overigens wel heel zwaar overdreven was. Voor Maloku was het al de tweede plaatsverwijzing dit seizoen want ook in het thuisduel tegen DBS op 9 december kreeg hij rood.

Sparta’25, dat de tweede helft grossierde in corners en vrije trappen, kreeg geen echte kansen. Er waren wel enkele hachelijke momenten voor het doel bij SBC maar dat was het dan ook wel. Het team van Patrick Methorst speelde het ook niet slim want in plaats van over de zijkanten te spelen bleef het maar volharden in het spelen van de lange bal van achteruit waarbij de verdedigers van SBC vaak als winnaar uit de strijd kwamen. In de 86e minuut viel de definitieve beslissing. De twintigjarige verdediger Clint van Doorn begon vanaf eigen helft aan een rush en en rondde vervolgens oog in oog met keeper Edwin Cuppen koelbloedig af; 3-0. Sparta’25 was verslagen en zag vlak voor het verstrijken van de reguliere speeltijd tot overmaat van ramp ook nog aanvoerder Robbert van Lankveld weggestuurd worden met een rode kaart. Eindstand 3-0.

Een terechte nederlaag dus zo zag ook keeper Kamiel Pennings die in de rust gewisseld werd vanwege een liesblessure. Kamiel:” Ik vond dat we het eerste deel van de 1e helft niet thuis gaven. Niet scherp in de duels, niet met de volle focus. We kwamen te snel achter en konden vanuit die achterstand niet goed genoeg reageren. De tweede helft heb ik dus vanaf de bank gezien en wellicht dat we iets meer hebben aangedrongen om nog terug te komen in de wedstrijd maar niet het gevoel gehad dat we echt dicht bij een doelpunt kwamen. Denk een complete offday waar we volgende week een ander vaatje aan moeten tappen want dit kan niet.”

Detail: Voor SBC betekende de 3-0 overwinning de vijftiende thuisoverwinning in de laatste zestien thuiswedstrijden. Alleen tegen Spoordonkse Boys werd er (1-1) gelijkgespeeld. SBC scoorde ook maar liefst 58 doelpunten in die zestien wedstrijden.

SBC: Den Hollander; Van Doorn, Maloku (c), De Jongh, Van Kersbergen, Van de Heijden, Vernie (Koeter), Van Heck (Verouden), Weijers (Vogels), Vonk, Van der Eerden

Sparta’25: Pennings (Cuppen); Biemans (Van den Enden), Bussers, Cleutjens, Brouwers, Klaassen (Brouwers), Van Lankveld (c), Koot, Raaijmakers, Van Schijndel, Van Heijnsbergen

Scoreverloop: 5 min. 1-0 Vernie, 24 min. 2-0 Van Heck, 86 min. 3-0 Van Doorn

Kaarten: Maloku (2x), Weijers, Van Heck, Van der Eerden, Van Kersbergen (SBC), Van Lankveld (Sparta’25, rood)