Scheidsrechter van de maand: Wouter Velings

Deel dit bericht via:


Wij zijn van mening dat scheidsrechters in amateurvoetbal een belangrijke rol spelen en willen de scheidsrechters dan ook de aandacht geven die ze verdienen. Met deze rubriek hopen we de binding tussen scheidrechter, voetballers, trainers en supporters te versterken.

Diverse scheidsrechters zijn ondertussen al de revue gepasseerd op de site. Deze keer is het de beurt aan Wouter Velings uit Someren, die voornamelijk actief is in de regio Helmond.  

Wouter is momenteel bezig aan zijn derde seizoen als scheidsrechter. Na eerst een half seizoen in de jeugd te hebben gefloten maakte Wouter al snel de overstap naar de senioren. De 22-jarige scheidsrechter wordt gezien als een talent en fluit nu al wedstrijden in de tweede en derde klasse.

We stellen Wouter een aantal vragen hoe het hem vergaat na drie  jaar fluiten van wedstrijden in het amateurvoetbal en wat zijn de ambities van deze talentvolle scheidsrechter.

Open vragen

Stel je even voor aan het amateurvoetbaleindhoven publiek:

Ik ben Wouter Velings, 22 jaar en woon in Someren. Op dit moment ben ik bezig met mijn Master Accountancy aan de Universiteit van Tilburg. Ik ben nu bezig aan mijn 3e seizoen als scheidsrechter en heb hiervoor altijd zelf gevoetbald.

Vanwaar de keuze om te stoppen met voetballen en scheidsrechter te worden:
Na mijn overstap van de jeugd naar de senioren viel er tijd vrij op zaterdag, ik ben toen trainer/leider geworden van een JO17 elftal bij SV Someren. Toen er een keer geen scheidsrechter beschikbaar was heb ik de fluit ter hand genomen. Dat is me zo goed bevallen dat ik heb besloten om me aan te melden voor de cursus Verenigingsscheidsrechter. Na afronding van deze cursus ben ik doorgegaan met de SOIII cursus waarbij ik begon met het fluiten van jeugdwedstrijden voor de KNVB. Na afronding van deze cursus heb ik besloten om ook senioren te gaan fluiten en zelf te stoppen met voetballen om mij volledig op het fluiten te kunnen richten.

Hoe kunnen we je omschrijven als scheidsrechter:
Als voetballer vond ik het altijd fijn als een scheidsrechter niet te pietluttig was en veel toeliet. Als scheidsrechter ben ik ook zo, ik laat waar mogelijk zoveel mogelijk doorvoetballen en probeer vaak de voordeelregel toe te passen.

Hoe zijn de afgelopen drie jaar als scheidsrechter verlopen:
Ik kijk tevreden terug op de afgelopen drie jaar, ik heb me goed ontwikkeld en heb heel veel geleerd. Ik heb veel leuke wedstrijden gefloten, met name de nacompetitiewedstrijden en de derby’s die ik heb gefloten waren mooie ervaringen. Natuurlijk heb ik af en toe ook minder leuke wedstrijden gehad maar dat hoort er nou eenmaal bij, dit zijn wel de wedstrijden waar je het meeste van leert.

Hoe denk je dat de voetballers je zien als scheidsrechter:
Ik denk dat voetballers mij zien als een scheidsrechter die veel toelaat en overal kort op zit. Ook zullen ze mij zien als iemand waar je wel iets tegen kan zeggen mits je dat op een normale manier doet.

Wat is je uiteindelijke doelstelling als scheidsrechter:
Plezier is natuurlijk het allerbelangrijkste. Verder is het mijn doelstelling om het maximale eruit te halen en tot welk niveau dat leidt zal de toekomst uitwijzen.

Wat maakt het leven als scheidsrechter zo mooi:
Als scheidsrechter heb ik veel nieuwe mensen leren kennen. Met name via de COVS heb ik veel collega scheidsrechters leren kennen. Ook doordat je elke week op een andere club komt leer je veel nieuwe clubs en mensen kennen. Het is ook leuk om de verschillen tussen de clubs te zien, elke club heeft toch zijn eigen cultuur en sfeer. Het mooiste van het scheidsrechter zijn is dat ik nauw betrokken ben bij het voetbal op een niveau dat ik als voetballer nooit gehaald zou hebben.

Persoonlijk

Hobby's:
Mijn grootste hobby is het fluiten van wedstrijden, daarnaast ga ik graag hardlopen en vind ik het leuk om te sporten en naar sport te kijken. Verder vind ik het ook leuk om af en toe een serie op Netflix te kijken.

Een leven zonder fluiten:
Een leven zonder fluiten zou een stuk minder leuk geweest zijn, omdat ik dan op een minder actieve manier bij het voetbal betrokken zou zijn. Ook zou ik veel mensen die ik door het fluiten heb leren kennen waarschijnlijk niet gekend hebben. Als ik niet zou fluiten zou ik waarschijnlijk nog voetballen en als leider/trainer bij het voetbal betrokken zijn geweest.

De grootste ergernissen als scheidsrechter binnen het amateurvoetbal:
De club-assistenten zijn vaak een grote ergernis, hun beslissingen leveren vaak discussie op. Doordat ze de schijn vaak al tegen hebben maakt het niet uit of de beslissing juist is of niet. Het zou mooi zijn als ik de oplossing hiervoor zou hebben, maar dat is niet het geval. Het blijft denk ik de verantwoordelijkheid van de scheidsrechters om de assistenten af en toe te controleren.

Meest opgevallen voetballer (s) die je hebt meegemaakt tot nu toe in het amateurvoetbal:
Er is niet specifiek een voetballer die mij het meest is opgevallen. Je komt op de velden alle soorten voetballers tegen en elk type voetballer heeft zijn charme. Ik geniet ervan als een speler een mooie actie of doelpunt maakt maar ik kan net zo genieten van een speler die een perfecte tackle maakt.

Sterke punten als scheidsrechter:
Mijn conditie is goed en ik heb een goed loopvermogen. Ook blijf ik onder alle omstandigheden rustig en laat ik mij niet gek maken.

Hoe belangrijk is de vereniging COVS:
De COVS is een belangrijke vereniging voor scheidsrechters en ik denk dat iedere scheidsrechter er baat bij heeft om lid te zijn van de COVS. Ik zelf zit bij de COVS Helmond en ga daar elke donderdagavond trainen bij Sparta’25 in Beek en Donk. We hebben een redelijk vaste groep met een flink aantal jonge jongens, waardoor er op een goed niveau getraind kan worden. Ook kan je veel leren van elkaar door ervaringen uit te wisselen. Ook de activiteiten die de COVS organiseert, zoals de voetbal-, zaalvoetbal- en spelregeltoernooien zijn leuk om aan mee te doen.

Overige

Meest opmerkelijk nieuwsfeit:
Dat er weer recent een scheidsrechter is aangevallen door een speler.

Hoe kijk je tegen de excessen aan die bij regelmaat nog voorkomen in het amateurvoetbal: 
Ik vind het onbegrijpelijk dat deze dingen nog gebeuren. Hoe oneens je het ook met een beslissing bent je blijft met je handen van de scheidsrechter af.

Assistent-scheidsrechters:
Ikzelf hou het liever bij het fluiten, het assisteren is niet echt weggelegd voor mij. Ondanks dat de club-assistenten in het amateurvoetbal regelmatig tot ergernissen en frustraties leiden heb ik respect voor deze mensen, dat ze er elke week weer staan. Want ook zij krijgen regelmatig commentaar over zich heen.

Tot slot

Wat vind je van het initiatief van Amateurvoetbaleindhoven en COVS, dat je verkozen bent tot scheidsrechter van de maand:
Het is een goed initiatief om de afstand tussen scheidsrechter en voetballer te verkleinen en ik vind het leuk dat ik verkozen ben tot scheidsrechter van de maand.

Wat is je motto tussen de (amateur)voetballer en scheidsrechter:
We zullen het nooit over alles met elkaar eens zijn, laten we dat van elkaar respecteren.

© 2019 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?