Scheidsrechter van de maand: Sjarco van den Bergen

Deel dit bericht via:

Diverse scheidsrechters zijn ondertussen al de revue gepasseerd op de site. Deze keer is het de beurt aan een Sjarco van den Bergen. Sjarco is woonachtig in Vogelwaarde en studeert aan de TU in Eindhoven. Sjarco fluit hoofdzakelijk in de regio Zeeland, Gorinchem en Dordrecht en is ingedeeld in groep twee. Hij heeft momenteel zijn vierde seizoen als scheidsrechter achter de rug in het seniorenvoetbal. Gezien Sjarco midweeks in Eindhoven woont is hij lid van de COVS Eindhoven. Volgens de nestor onder de scheidsrechters ‘Jack de Kroon’ wordt Sjarco gezien als een groot talent gezien zijn leeftijd en gaat hij een mooie toekomst tegemoet. Waar deze toekomst ligt vragen we Sjarco zelf.

Sjarco hoe lang ben je al actief als scheidsrechter:
Toen ik 13 was, hadden ze bij VV Vogelwaarde behoefte aan pupillenscheidsrechters. Om wat te doen bij de voetbalvereniging ben ik in de herfstvakantie de bijbehorende cursus gaan doen. Hierna heb ik de juniorenscheidsrechterscursus en de Basis opleiding voor scheidsrechters gedaan. Ik fluit dus eigenlijk al 9 jaar.

Vanwaar de keuze om scheidsrechter te worden:

Als mens moet je weten waar je kwaliteiten liggen. Die van mij lagen duidelijk niet bij het voetballen. Ik vond het wel leuk, maar ik kon het simpelweg niet. Om toch met de prachtige sport bezig te blijven, besloot ik scheidsrechter te worden. Elke week leiding geven aan 22 spelers op het veld en een wedstrijd tot een goed einde brengen is gewoon geweldig.

Wat wil je bereiken als scheidsrechter:

Elke wedstrijd tot een goed einde brengen.

Hoe kunnen we je omschrijven als scheidsrechter:

Op het veld kan het wel eens hectisch worden. Ik blijf op dat soort momenten altijd heel rustig. Volgens velen is dat mijn grote kracht. Daarnaast probeer ik altijd positief contact te leggen met spelers. Ik heb het gevoel dat spelers meer accepteren als je tussen hen staat, in plaats van dat je boven hen probeert te staan met veel autoritair gedrag.

Er melden zich steeds meer jonge scheidsrechters aan in het amateurvoetbal. Een goede ontwikkeling. Kan je ter promotie eens vertellen waarom jongere zich aan moeten melden als scheidsrechter:
Het is niet voor niets dat steeds meer jongeren zich aanmelden als scheidsrechter. Je bent snel op een niveau actief die je als voetballer niet zou kunnen bereiken. Daarnaast is het ontzettend gaaf om leiding te geven aan dat spelletje. Je blijft actief bezig en het is ook goed voor je persoonlijke ontwikkeling.

Hoogtepunten als scheidsrechter tot nu toe:

Naast het feit dat ik 3 seizoenen achter elkaar gepromoveerd ben op eigen kracht, zijn er altijd wedstrijden die je bij blijven. Begin dit seizoen werd ik aangesteld voor de wedstrijd Sparta Rotterdam A1 – KSC Lokeren U19. Deze wedstrijd werd gespeeld in het stadion van Sparta, het Kasteel en ik kreeg twee zeer goede assistenten mee. De sfeer proeven van een wedstrijd in zo’n mooi stadion en goed voetbal te zien van toekomstige toppers is mooi en zal ik niet snel meer vergeten.

Dieptepunten als scheidsrechter tot nu toe:

Mijn carrière is nog niet zo lang aan de gang, maar ik heb jammer genoeg al een keer fysiek geweld meegemaakt op het voetbalveld. Hierna heb ik even goed moeten nadenken of ik wel door wilde als scheidsrechter, maar uiteindelijk zag ik in dat ik mijn hobby niet moet laten verzieken door een aantal spelers die denken dat ze zich moeten misdragen.

Hoe denk je dat voetballers je zien als scheidsrechter:

Spelers zullen me meestal zien als een strenge scheidsrechter, maar uiteindelijk maakt het niet veel uit hoe ze me zien. Als spelers niet zoiets hebben van: “daar heb je hem weer”, vind ik het al lang best.

Wat is je uiteindelijke doel als scheidsrechter:

Ik ga graag altijd voor het hoogst haalbare. Uiteraard weet ik niet waar mijn persoonlijke plafond ligt, maar ik wil sowieso minimaal naar de Topklasse. Betaald voetbal zou helemaal mooi zijn, maar uiteraard is het heel moeilijk om daarin terecht te komen. De laatste keer dat er een Zeeuwse scheidsrechter in het betaald voetbal kwam is al lang geleden.

Wat maakt het leven als scheidsrechter zo mooi:

Iedere week weer toeleven naar een mooie wedstrijd in het weekend is bijzonder. Als je na de wedstrijd thuis op de bank zit en een goed gevoel hebt over gehouden aan je wedstrijd, dan is je dag weer helemaal geslaagd!

Wie is volgens jou de scheidsrechter die als voorbeeld dient voor alle scheidsrechters in het (amateur)voetbal:

Als scheidsrechter moet je iemand als voorbeeld zien die dicht bij je staat, zodat je jezelf kan blijven. De manier van leiding geven van Danny Makkelie zie ik graag. Daarnaast vind ik hem een heel goede scheidsrechter, die het nog ver kan gaan schoppen.

Ben jezelf in het verleden ook actief geweest als voetballer:

Ik heb alleen in de E-pupillen gevoetbald bij VV Vogelwaarde.

Persoonlijk:

Hobby’s: Vooral voetbal. Fluiten voor de KNVB en daarnaast actief voor VV Vogelwaarde als assistent-scheidsrechter bij het eerste elftal en wedstrijdsecretaris bij de jeugd.

Een leven zonder fluiten: 
Bestaat niet!

De grootste ergernissen als scheidsrechter: 
Spelers, begeleiders en supporters die de spelregels niet kennen.

Meest opgevallen voetballer (s) die je hebt meegemaakt tot nu toe in het amateurvoetbal: 
Ik vind het altijd leuk om ervaren voetballers te fluiten. Zeker oud betaald voetbal spelers. Meestal zijn deze bezig om vooral te voetballen en spelers te coachen. Daarnaast zijn ze zo nuchter om spelers de les te lezen als ze tegen de scheidsrechter aan het zeuren zijn. Voorbeelden: Gérard en Dennis de Nooijer, Theo Lucius.

Sterke punten als scheidsrechter: 
Rustige, open uitstraling en goede communicatie met spelers en technische staf.

Vanwaar de keuze om lid te worden van de COVS: 
Bij de COVS kan je het serieuze trainen en de serieuze gesprekken met je collega’s afwisselen met leuke en gezellige activiteiten.

Hoe belangrijk is de vereniging COVS:

Zeer belangrijk voor je eigen ontwikkeling door constant contact te hebben met je collega’s.

Overige:

Grensrechters:
Zelf ben ik grensrechter bij 4e klasser Vogelwaarde en doe dit altijd zo eerlijk mogelijk. Helaas zijn er wel eens collega’s die de bekende “8 punten” proberen bijeen te sprokkelen. Gelukkig heb ik dit seizoen veel goede assistenten gezien!

Tot slot:

Wat vind je van het initiatief van Amateurvoetbaleindhoven en COVS, dat je verkozen bent tot scheidsrechter van de maand:
Ik vind het mooi dat er aandacht wordt gegeven aan scheidsrechters en vind het een voorrecht om hier mijn verhaal te mogen doen.

Wat is je motto tussen de (amateur)voetballer en scheidsrechter:
We moeten het met zijn allen doen. Geen scheidsrechter, geen wedstrijd. Geen spelers, ook geen wedstrijd.

 

© 2019 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?