Scheidsrechter van de maand: Paul van Summeren

Deelacties:


In overleg met de scheidsrechtersvereniging COVS kiezen we een scheidsrechter van de maand. Wij zijn van mening dat scheidsrechters en assistent-scheidsrechters in amateurvoetbal een belangrijke rol spelen en willen de scheidsrechters/ assistent-scheidsrechters dan ook de aandacht geven die ze verdienen. Met deze rubriek hopen we de binding tussen scheidrechter, voetballers, trainers en supporters te versterken.


Diverse scheidsrechters zijn ondertussen al de revue gepasseerd op de site. Deze keer is het de beurt aan de 50-jarige Paul van Summeren uit Valkenswaard.

Paul is bezig aan zijn tweede seizoen als seniorenscheidsrechter bij de KNVB. Hij begon zijn carrière in het seizoen 1984-1985 op 20-jarige leeftijd en besloot na 22 jaren even uit het scheidsrechters wereldje te stappen bij de senioren. Dat heeft wat langer geduurd dan gepland en Paul keerde in 2014 terug bij de KNVB als seniorenscheidsrechter. Dat betekend dat Paul 'opnieuw' onder aan de ladder moet beginnen. Hij is momenteel ingedeeld in groep 5.

Heeft Paul nog de ambitie om op een hoger niveau te gaan fluiten en wat zijn de verschillen met nu en de tijd van toen. We vragen het aan Paul.

Stel je even voor aan het amateurvoetbaleindhoven publiek:
ik ben Paul van Summeren ben getrouwd met Ingrid Groenewegen en samen hebben we 5 kinderen met de leefdtjd van 28, 27 , 25, 18 en 15 jaar oud, daarvan wonen de twee jongste bij ons.

Vanwaar de keuze om scheidsrechter te worden:

Ik ben gaan fluiten omdat ik opgroeiende voetballers wilde begeleiden bij hun voetbal plezier.

Hoe kunnen we je omschrijven als scheidsrechter:
Als een rustig iemand die niet meteen in de stress raakt bij een bepaalde situatie in het veld.

Hoogtepunten als scheidsrechter tot nu toe:
Dat zijn er verschillende met uitschieter de wedstrijd tussen Helmond sport B1 en VVV Venlo B1, deze wedstrijd ging om de eerste plaats in de competitie.

Dieptepunten als scheidsrechter tot nu toe:
De overgang van de jeugd (waarin ik toen geregeld 2de divisie niveau floot) naar de senioren. Ik moest toen o.a. wedstrijden fluiten tussen het 7e elftal van EFC en 4e elftal van DOSKO'32, met alle respect, maar dat verschil van niveau was te groot .

Hoe denk je dat de voetballers je zien als scheidsrechter:
De meeste spelers vinden me streng fluiten binnen het veld. Ik hoor dan ook vaak dat spelers tegen teamgenoten zeggen, vandaag je mond houden want bij deze scheidsrechter krijg je meteen geel.

Wat is je uiteindelijke doelstelling als scheidsrechter:
Ik wil graag naar een hoger niveau zodat ik wedstrijden kan fluiten in hogere klasses. 

Wat maakt het leven als scheidsrechter zo mooi:
Dat je overal komt en dat iedere wedstrijd een andere ervaring is en dat de spelers meestal tevreden van het veld lopen. 

Ben jezelf in het verleden ook actief geweest als voetballer:
Ja, ik heb tot mijn 38e jaar gevoetbald bij o.a. vv Netersel, SDO'39 en Hapert. Ik heb me carrière afgesloten bij Netersel

Persoonlijk

Hobby's:
Joggen en in de zomer zit ik graag op de fiets.

Een leven zonder fluiten:
Dat zou wel een gemis zijn omdat ik al 30 jaar actief ben als scheidsrechter. Het is een onderdeel van mijn leven geworden.

De grootste ergernissen als scheidsrechter binnen het amateurvoetbal:
Negatieve supporters van de tegenpartij die spelers opjutten en uitschelden. Gaat vaak nergens over.

Meest opgevallen voetballer (s) die je hebt meegemaakt tot nu toe in het amateurvoetbal:
Martien van Schagen, was een goede voetballer, maar ook een goede keeper. Jan van Gestel die van HMVV naar het betaalde voetbal ging.

Sterke punten als scheidsrechter:
Ik blijf altijd rustig en dat probeer ik ook uit te stralen naar de spelers toe, mocht er zich iets voordoen op het veld.

Hoe belangrijk is de vereniging COVS:
Belangrijk, want je kunt er trainen om je conditie op peil te houden en je hoort altijd de ervaringen van andere scheidsrechters uit bepaalde wedstrijden waar je weer iets van opsteekt .

Overige

Meest opmerkelijk nieuwsfeit:
Er zijn zoveel opmerkelijke nieuwsfeiten met veel ellende, dat ik er niet een specifiek uit kan halen.

Hoe kijk tegen de excessen aan die nog bij regelmaat voorkomen:
Daar moet gewoon tegen opgetreden worden door alle partijen. Als een speler een scheidsrechter duwt of slaat, moet deze zwaar bestraft worden.

Assistent-scheidsrechters:
De ideale oplossing is dat je officiële assistent-scheidsrechters hebt bij wedstrijden. Ik had op 6 maart jl. een wedstrijd in de 5e klasse tussen Broekhoven en SC Olympus twee officiële grensrechters in opleiding. De wedstrijd is zonder problemen verlopen.

Is het voetbalspelletje verander ten opzichte van je eerste periode als scheidsrechter:
Ja, er zijn wel veranderingen de jeugd is veel brutaler geworden.

Tot slot

Wat vind je van het initiatief van Amateurvoetbaleindhoven en COVS, dat je verkozen bent tot scheidsrechter van de maand:
Een leuke erkenning als scheidsrechter. Hierdoor kan je persoonlijk een mening geven als scheidsrechter waardoor er wat meer respect kan ontstaan tussen de spelers, supporters en de scheidsrechter. 

Wat is je motto tussen de (amateur)voetballer en scheidsrechter:
Dat ze alle twee plezier hebben in het spelletje en elkaar respecteren.

 



© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?