Scheidsrechter van de maand: Brian Schepers

Deelacties:
In overleg met de scheidsrechtersvereniging COVS kiezen we een scheidsrechter van de maand.
Wij zijn van mening dat scheidsrechters en assistent-scheidsrechters in amateurvoetbal een belangrijke rol spelen en willen de scheidsrechters/ assistent-scheidsrechters dan ook de aandacht geven die ze verdienen. Met deze rubriek hopen we de binding tussen scheidrechter, voetballers, trainers en supporters te versterken.

Diverse scheidsrechters zijn ondertussen al de revue gepasseerd op de site. Deze keer is het de beurt aan de 20-jarige Brian Schepers uit Eindhoven. Brian begon zijn scheidsrechters carrière al op 16-jarige leeftijd bij voetbalclub VV Wodan vervolgens bij Unitas'59 waar hij als clubscheidsrechter diende. Dit seizoen is Brian begonnen als seniorenscheidsrechter bij de KNVB en fluit voornamelijk in groep 4 en 5. Maar ook Brian heeft de ambitie om hogerop te komen binnen het scheidsrechters gilde. Hij wordt nu al , volgens de COVS, gezien als een groot talent. We stellen Brian een aantal over het leven als scheidsrechter binnen het amateurvoetbal.

Open vragen

Stel je even voor aan het amateurvoetbaleindhoven publiek:
Ik ben Brian Schepers, een 20 jarige KNVB scheidsrechter uit groep zondag 5. vanaf begin dit seizoen ben ik pas begonnen als KNVB scheidsrechter en heb mijn eerste aantal wedstrijden voor de KNVB gefloten. Deze verliepen na mijn gevoel heel goed. Naast het fluiten voor de KNVB op zondag ben ik tevens ook scheidsrechterscoördinator van s.v. Unitas'59. Waar ik iedere zaterdag de hele dag met veel plezier door breng. Met een lijst van circa 40 scheidsrechter hebben we een groot aantal verenigingsscheidsrechters bij Unitas'59.

Vanwaar de keuze om scheidsrechter te worden:
Als kleine jongen op de basisschool stond ik al geregeld tijdens de pauzes als scheidsrechter. Daarna in het 3e schooljaar van mijn middelbare school moesten we 40 uur vrijwilligerswerk doen. Daardoor heb ik mezelf aangemeld om een cursus als scheidsrechter te volgen om vervolgens mijn vrijwilligerswerk uren als scheidsrechter te voltooien. Helaas duurde het een tijdje voordat ik een uitnodiging kreeg van de KNVB om op cursus te komen. Ik was inmiddels van de middelbare school af op het moment dat ik de uitnodiging kreeg. Toch heb ik besloten om toen als 16-jarige jongen bij Hapert de cursus junioren scheidsrechter te volgen. In het seizoen 2013- 2014 hebben ze bij Unitas'59 de BOS-cursus gegeven, toen ik hiervan hoorde heb ik me direct opgegeven.

Hoe kunnen we je omschrijven als scheidsrechter:
ik ben een rustige scheidsrechter die het liefst zijn kaarten op zak houdt, maar op het moment dat dat het nodig is kan ik op mijn lijnen gaan staan en onverbiddelijk zijn als een speler buiten het boekje gaat. Ik heb veel getraind op mijn loopvermogen zodat ik bij veel situaties bij kan zijn.

Hoogtepunten als scheidsrechter tot nu toe:
In mei 2015 heb ik als reserve assistent scheidsrechter op het internationale top-B toernooi mogen fungeren. Hier kwam ik te werken met veel goede scheidsrechter die mij ook verder wilde helpen. Op het toernooi heb ik 3 wedstrijden mooie mogen vlaggen. Door deze ervaring en het feit dat ik ging stoppen met voetballen heb ik ook besloten om voor de KNVB te gaan fluiten.

Dieptepunten als scheidsrechter tot nu toe:
Op het moment kan ik maar aan 1 wedstrijd denken. Dat was een wedstrijd waar ik helaas mijn dag niet had en fout op fout maakte. Een aantal weken later kwam ik een van die teams weer tegen en de trainers van dat team waren mijn vorige wedstrijd niet vergeten. Bij de nieuwe wedstrijd gingen ze nog over de vorige wedstrijd door bij iedere beslissing die ik maakte. Terwijl ik deze wedstrijd juist heel goed stond te fluiten na mijn gevoel. Dit heeft er op een gegeven moment ervoor geleid dat ik een van de trainers weg moest sturen.

Hoe denk je dat de voetballers je zien als scheidsrechter:
ik denk dat ik over kom als een rustige scheidsrechter die veel mee loopt, het liefst zo dicht mogelijk op de situaties staat en vaak dingen uitleg tijdens een wedstrijd ter verduidelijking voor de spelers.

Wat is je uiteindelijke doelstelling als scheidsrechter:
Ik hoop natuurlijk zo hoog mogelijk te komen, op het moment heb ik geen vast doel. Het belangrijkste voor mij is dat de plezier in het fluiten er in blijft.

Wat maakt het leven als scheidsrechter zo mooi:
het gevoel dat je een wedstrijd altijd op een, na eigen inzicht, eerlijke manier kan leiden. Waarbij ik niet alleen zelf maar samen met de spelers op het veld er zo'n mooi mogelijke wedstrijd en sportief mogelijke wedstrijd ervan kunnen maken.

Ben jezelf in het verleden ook actief geweest als voetballer:
Ik ben in een kort verleden zelfs nog actief geweest als keeper bij Unitas'59 in het 3e. vanaf mijn 4e tot en met vorig seizoen ben ik altijd actief geweest. Eerst als middenvelder en vanaf de C als keeper.

Persoonlijk

Hobby's:
Naast het fluiten ben ik ook scheidsrechterscoördinator bij Unitas'59. Hier zit veel van me vrije tijd in.

Een leven zonder fluiten:
ik denk dat het voor mij het een stuk moelijker maakt. het naar toe leven naar elke wedstrijd, genieten van bijna elke wedstrijd.

De grootste ergernissen als scheidsrechter binnen het amateurvoetbal:
Dat zijn wel de (club) assistenten die de, zo vaak veranderde, buitenspelregel niet goed toepassen. Als ze hem wel juist toepassen dan moet je als scheidsrechter ook nog eens goed opletten of deze assistent wel eerlijk staat te vlaggen. Betrap ik oneerlijke assistenten, dan komt hier veel frustratie van spelers, trainers en de assistent naar mij toe. Ben ik opeens de impopulaire man op het veld omdat de assistent mij voorliegt.

Daarnaast erger ik me ook aan dat trainers of leiders na de wedstrijd proberen kaarten, die gegeven zijn tijdens de wedstrijd, niet op het wedstrijd formulier te laten invullen.

Meest opgevallen voetballer (s) die je hebt meegemaakt tot nu toe in het amateurvoetbal:
Op het moment kan ik eigenlijk niemand bedenken.

Sterke punten als scheidsrechter:
De rust die ik kan bewaren en uitstralen tijdens een wedstrijd waardoor ik soms op moeilijke verhitte situaties de rust terug kan brengen. Daarnaast heb ik een grote kennis van spelregels waardoor ik veel situaties goed kan inschatten en beslissingen goed kan onderbouwen.

Hoe belangrijk is de vereniging COVS:

Zeer belangrijk, iedere dinsdag ben ik bij de training. Waar ik met andere (vaak meer ervaren) scheidsrechters mijn ervaringen van afgelopen weekend deel en gevallen waar ik over twijfel mee kan discussiëren. Daarnaast worden er regelmatig spelregeltoetsen gehouden om zo mijn kennis in de spelregels up-to-date te houden.

Overige

Meest opmerkelijk nieuwsfeit:
Het nieuwsbericht dat assistent-scheidsrechter Richard Nieuwenhuizen na de wedstrijd nog wordt belaagd door andere spelers en zo wordt mishandeld dat hij overlijd.

Hoe kijk tegen de excessen aan die nog bij regelmaat voorkomen:
Dat zijn natuurlijk dramatische dingen. In dat opzicht moeten we moet het voetbal toch wat meer richting het Rugby gaan waar er, ook al zit de scheidsrechter er langs, respect is voor de scheidsrechters.

Assistent-scheidsrechters:
Het is heel fijn fluiten als je 2 neutrale assistenten hebt dit maakt het fluiten anders. Club assistent scheidsrechters kan je over het algemeen ook wel fijn mee samenwerken alleen als scheidsrechter moet je altijd in je achterhoofd houden dat er veel zijn met een gekleurd brilletje op en dus sneller in het voordeel van zijn/haar eigen ploeg vlaggen.

Jack de Kroon:
Een fijne man om dingen van te leren. Ik kan goed met hem overweg. Toen ik net voor de winterstop BMC 2 – ODC 2 floot kwam ik hem naderhand tegen in de bestuurskamer van BMC, bleek dat hij het 1e van BMC moest fluiten. Ben ik bij de wedstrijd wezen kijken en heb daarbij ook met hem de wedstrijd na kunnen bespreken met dingen die opvielen.

Unitas'59:
Een warme club, waar veel zaken goed geregeld zijn. Zelf geniet ik iedere zaterdag ervan om met Ad Verhoeks alle scheidsrechters aan te sturen. Het is dan mooi om te zien hoe enthousiast scheidsrechters zijn, dit geeft me zelf ook meer energie om zelf ook meer te regelen voor deze jongens.

Tot slot

Wat vind je van het initiatief van Amateurvoetbaleindhoven en COVS, dat je verkozen bent tot scheidsrechter van de maand:
Ik vind het een heel leuk iets. Ik vind het zelf ook een heel mooi initiatief dat er scheidsrechters meer in de belangstelling komen. Hierdoor hoop ik dat er toch een betere relatie kan ontstaan tussen spelers en scheidsrechters.

Wat is je motto tussen de (amateur)voetballer en scheidsrechter:
Bij iedere wedstrijd moeten we er met zowel alle 22 spelers op het veld als trainers en officials ervoor zorgen dat het een mooie wedstrijd wordt.

 

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?