Opnieuw slecht kersen eten voor UNA in Betuwe

Deel dit bericht via:

(door Thieu Vlemmix) Na een sterke eerste helft heeft UNA in Tiel toch weer aan het kortste eind getrokken. Daarmee raakt koploper TEC langzamerhand uit zicht.  Een stralende zon. Oplopende temperaturen. Een dagje Tiel, je weet wel van de kersen en Flipje. Niks mis mee, denk je dan. Voorzichtigjes aan was er nieuwe hoop ontstaan in het UNA kamp. Broos wellicht, maar toch waren er wat positieve ontwikkelingen te melden. In ieder geval kan worden vastgesteld dat met het heroptreden van Bassou Boulghalgh en Mart van de Gevel nieuw elan, nieuwe gretigheid in de ploeg is teruggekeerd.

Ook het herstel van Niek van Boekel is een flinke meevaller. Dat, gevoegd bij een weer productieve Nick Tielemans, leidde vorige week zondag tot een vechtresultaat van 3-1. Hoe broos het allemaal nog is nu UNA de wapens opneemt tegen titelfavoriet TEC, zal er onder meer van afhangen of spits Serhat Koç – nu nummer 2 op het topscorers klassement, maar wij hebben er met Jelle Schijvenaars en Brian Boogers twee bij de top 10 - kan worden beteugeld. UNA wordt op de ranglijst omringd door tegenstanders waarvan het thuis allemaal heeft verloren. TEC daarentegen heeft op eigen veld een grote reputatie: dit seizoen 6x winst, 2x gelijk en 1x verlies. Zou UNA toch kunnen verrassen in Flipjesland?

Afwezigen en hun goeie vervangers
Een glorieus zonnige zondag dus in Tiel, lenteprikkels op sportpark De Lok. Een fors contingent van meegekomen UNA supporters. Maar toch weer een fikse tegenvaller vooraf: Bassou Boulghalgh geblesseerd. Nog een tegenvaller extra is Tom Scheepers, hij is ziek. Maar dat UNA een zeer sterke selectie heeft, is intussen wel duidelijk. Teun Sebregts is de goede vervanger op rechtsachter.  

Op het middenveld zijn Lex van Dijk en Niek van Boekel geposteerd. Zij vormen in de eerste helft de motoren van een dominerend UNA. Ook het opstellen van Brian Boogers op rechts en Mart van de Gevel rondom de spitspositie pakt goed uit.

Ondanks de dominantie weet UNA zich slechts twee echte kansen te scheppen: Jelle Schijvenaars trapt in goede positie mis en Niek van Boekel ziet zijn schot op de doellijn gepareerd. UNA beloont zich daarmee niet en krijgt de rekening gepresenteerd. Na de hervatting laat de thuisploeg zich van een andere kant zien en nu wordt  UNA teruggedrukt. Door een gelukkige goal van Wimilio Vink (5) en even later een doeltreffend schot van Matthijs van Gessel zijn de bordjes plots verhangen: 2-0. Na een dikke zeventig minuten is het daarom tijd voor pan B, worden de moegestreden Niek van Boekel en Lex van Dijk vervangen en gaat UNA met Rob van Boekel - die sterk invalt - en Sil van Herwijnen vol voor de aanval. Op jacht naar misschien toch nog een gelijkspel. De paniek slaat toe bij de thuisploeg en wordt nog groter als Sjors Paridaans UNA koppend vlakbij brengt (2-1) na een precieze corner van Rob van Boekel. In de allerlaatste minuut kan Teun Sebregts zijn goede wedstrijd als vervanger van Tom Scheepers van een fraaie omlijsting voorzien. Na zijn doorbraak op rechts ziet hij echter twee volkomen vrijstaande medespelers voor doel over het hoofd en produceert zelf een afzwaaier van jewelste. Eindconclusie: Serhat Koç wordt weliswaar (door Ritchie Sam Anpong) prima beteugeld, maar dat is toch niet genoeg voor een eindresultaat.   

Frans Hintzen en UNA in Swaziland
Nu nog ‘even’ van Tiel naar Swaziland. Om precies te zijn, naar het Zuid Afrikaanse stadje Mbabane. Van de week kreeg ik een mooi bericht en wat foto’s van oud-bestuurslid Frans Hintzen. Behalve zijn activiteiten binnen onze club om UNA’s sociale hart te laten spreken voor wat betreft ondersteuning van kansarme kinderen van Sri Lanka i.c. die van de plaatsjes Baddegama en Yatalamatta, heeft Frans nog de hand in meer activiteiten. Zo is er zijn pleidooi tijdens de jaarvergadering van vorig jaar om UNA voetbalkleding te schenken aan de Pater van de Looij-stichting in Sri Lanka waarvan ons helaas te vroeg overleden UNA-lid Piet van Delft voorzitter was. Deze stichting verricht bijzonder goed werk en beperkt zich niet alleen tot Sri Lanka. Er is ook een project in Swaziland, in de bestuurlijke hoofdstad Mbabane. En daar is intussen die kleding naartoe gegaan en aangekomen, zie de foto. Je ziet de blijdschap bij de spelertjes in UNA shirt. Ze lijken helemaal klaar voor het zingen van het u ongetwijfeld bekende volkslied van hun koninkrijk Swaziland. De titel: ‘Nkulunkulu Mnikati wetibusiso temaSwati’. Het volkslied van de Zeelstenaren ‘UNA ons plekske’, dat kennen ze nog niet. Maar andersom kent ‘onze’ Frans Hintzen het hunne ook niet. Ik wed zelfs dat ie amper in staat om de titel uit te spreken. Nog even instuderen dan, Frans.     

Op de website van UNA wordt overigens ook nog speciaal aandacht aan het project ‘UNA in Swaziland’ besteed.

© 2019 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?