Langs de lijn met: Ronnie Mevissen (vv Gestel)

Deel dit bericht via:


In deze rubriek belichten we voetballiefhebbers die naast de hoofdrolspelers van het 1e elftal een belangrijke rol spelen binnen de club. In de vorige editie was het Mart Schriks, elftalleider en grensrechter van DBS die zijn verhaal over het voetballeven van zijn club etaleerde. Deze keer is het de beurt aan Ronnie Mevissen van vv Gestel.
Ronnie kwam als voetballer jarenlang uit voor het toenmalige Gestelse Boys wat in 2005 een fusie aanging met Veloc. Als speler van Gestelse Boys was Ronnie op het middenveld een belangrijke spil binnen het elftal. Sterk aan de bal en met zijn techniek legde hij menigeen tegenstander in de luren. Een sierlijke voetballer die op 38-jarige leeftijd afscheid nam van het 1e elftal, na een kruisbandblessure. Ronnie heeft dan 22 jaar onafgebroken in het 1e elftal gespeeld met meer dan 600 wedstrijden. Na het stoppen met voetballen is Ronnie de club altijd trouw gebleven. Sinds een aantal jaren is hij assistent-trainer bij het eerste elftal en beleefde hij de opmars van vv Gestel naar de hoofdklasse van dichtbij mee.

Club
De 51-jarige Mevissen is een echte clubman en kent momenteel roerige tijden binnen de club. De perikelen met de gemeente Eindhoven omtrent achterstallige betalingen doen echte clubmensen pijn. Maar er is licht aan de horizon. Gestel heeft een 'plan van aanpak' ingediend bij de gemeente en het gesprek met wethouder Wedemeijer is positief verlopen. Gestel krijgt van de gemeente de tijd om het plan uit te voeren, wat betekent dat vv Gestel een doorstart kan maken.

1e elftal
Sportief gezien kende vv Gestel als promovendus voor een aantal maanden terug een redelijk goed seizoen in de hoofdklasse. Maar na het afhaken van maar liefst acht basisspelers kwam Gestel in een neerwaartse spiraal terecht. Niet zo verwonderlijk als de technische staf in de laatste wedstrijden met moeite elf spelers bij elkaar kon krijgen. Door deze terugval en vijf nederlagen op een rij eindigde Gestel als viertiende in de competitie en werd het veroordeeld tot het spelen van nacompetitie voor klassenbehoud. Inmiddels is bekend dat Gestel zich heeft teruggetrokken voor het spelen van deze nacompetitie, aangezien het niet meer over voldoende spelers beschikte. De overgebleven basisspelers gaven te kennen niet meer in actie te willen komen. Gestel heeft bij de KNVB een verzoek ingediend om rechtstreeks te degraderen en de KNVB heeft het verzoek ingewilligd. Wel kan de club van de tuchtcommissie een boete verwachten.

Na jaren van prijzen winnen, is het wel even wennen voor de rechterhand van Tonnie van de Wetering en Paul van der Palen. Hoe gaat de club verder volgend seizoen op eersteklassenniveau, aangezien de hoofdsponsor is gestopt en er weinig financiële middelen zijn om spelers aan te trekken? Hoe gaat de club een nieuwe toekomst in? We vragen het aan Ronnie.

Stel je even voor aan het amateurvoetbaleindhoven publiek:
Ronnie Mevissen ben 51 jaar en woonachtig in Eindhoven. Ik heb twee dochters Michelle (26) en Laura (24) en ik woon sinds een jaar samen met vriendin Angela.

Hoe lang ben je actief binnen vv Gestel:
Ik ben al sinds 1980 lid van deze club. Eerst 25 jaar als lid van Gestelse Boys en na de fusie in 2005 tussen Gestelse Boys en Veloc nog eens 12 jaar. In totaal dus 37 jaar.

Wat zijn je hoogtepunten tot nu toe sinds je actief bent voor de club:
Bij Gestelse Boys maakte ik op 16-jarige leeftijd mijn debuut in het 1e elftal. Dat was onder trainer Jan Pijpensteel. Vanaf mijn 17e jaar heb ik onafgebroken (22 jaar) in het 1e elftal gespeeld. Een van de hoogtepunten die heb ik meegemaakt was onder trainer Harrie van Elderen. We waren destijds de langst spelende ploeg in de 4e klasse. Wat geen enkele trainer lukte, lukte Harrie wel in zijn eerste jaar als hoofdtrainer van Gestelse Boys. We promoveerden naar de 3e klasse.
Het andere hoogtepunt is de promotie naar de 2e klasse. Uitgerekend tegen buurman Veloc en in mijn 500e wedstrijd samen met Ferry van Hout maakte we met Gestelse Boys de stap naar een hoger niveau.

Wat zijn daarentegen je dieptepunten:

Het faillissement van Gestelse Boys in 2005 was voor veel trouwe leden een grote teleurstelling. Daarnaast het einde van de huidige competitie in de hoofdklasse. Na het afhaken van veel basisspelers hadden we in de laatste wedstrijden moeite om elf spelers bij elkaar te krijgen. Als je vervolgens een wedstrijd met 12-0 verliest, kun je als trainer wel door de grond zakken. Het is dat onze keeper een topdag had, anders was de uitslag nog veel groter uitgevallen.

Meest bijgebleven trainers (en waarom):
Jan Pijpensteel, hij liet me debuteren in het 1e elftal. Daarnaast was Jan een goede vriend van me. Hij is helaas in 2014 veel te jong overleden.
Harrie van Elderen, een trainer met goede oefenstof en een jongen uit Gestel. Hij bracht ons uiteindelijk naar de 3e klasse.
Rien Keeris is ook een trainer die me bijgebleven is. Hij was een soort vaderfiguur voor onze groep. Met hem kon je alle problemen bespreken, zowel sportief als privé.

Meest bijgebleven voetballers (en waarom):

Stefan Venetiaan, destijds bij Gestelse Boys een geweldige voetballer. Je stuurde hem diep en Stephan was niet meer te achterhalen en scoorde veel doelpunten. Ik heb het meegemaakt dat hij geblesseerd was, maar toch de promotiewedstrijd besliste tegen DOSL. Stephan kon niet spelen wegens een hamstringblessure maar de trainer nam hem toch mee voor op de bank. Met een paar pijnstillers in de benen liet de trainer hem invallen. Hij hield het 5 minuten vol maar scoorde wel de beslissende treffer.
Daarnaast zijn Jan de Ferm, Jacky Box en Ronnie Alberts spelers waar ik mee heb gevoetbald, die de kwaliteiten hadden om veel hoger te spelen. Vrienden die Gestel door de jaren heen trouw zijn gebleven.

MENING

Vv Gestel:
Mijn club 'in hart en nieren'. Een club waarvoor ik altijd in de bres spring in goede en slechte tijden. Na de fusie in 2005 hebben we iets moois opgebouwd. We promoveerde snel naar de 2e klasse om vervolgens de stap naar de hoofdklasse te maken. Met het nieuwe beleid en met het stoppen van onze hoofdsponsor, gaat Gestel een andere koers varen. We willen graag talenten in de regio aan onze club binden. We spelen op een niveau waarin deze spelers zich verder kunnen ontwikkelen. Dus een ideaal platform voor talentvolle spelers om via Gestel de volgende stap te maken naar een nog hoger niveau. We willen graag met dit soort spelers werken in de toekomst.

Prestaties 1e elftal:
We starten de competitie in de hoofdklasse met een goede spelersgroep. In de winterstop dachten we nog dat we nog aan het halen van een periodetitiel. Na de winterstop ging het mis. Na problemen met de hoofdsponsor en het afhaken van veel basisspelers kwamen we in neerwaartse spiraal terecht, zeker in de laatste 7 wedstrijden. 

Hoe zie je toekomst in de komende jaren voor vv Gestel:

Na de algemene ledenvergadering en het opstellen van het plan van aanpak wil de club een nieuwe start maken. Met steun van de gemeente Eindhoven. De selectie is de afgelopen jaren op sportief vlak omhoog geschoten en de rest van de teams binnen de club niet. Dat komt omdat er veel spelers gehaald werden, waardoor een doorstroming vanuit de eigen jeugd stagneerde. In de algemene ledenvergadering heeft het bestuur aangegeven het anders te gaan doen. Met de kanttekening dat het bestuur dit niet alleen kan. Nieuwe vrijwilligers en mensen die de club een warm hart toedragen, zullen hierin moeten meewerken. Op de ledenvergadering zelf stonden er gelijk 30- 35 vrijwilligers op die in bepaalde commissies actief worden. Dat is een mooi gebaar richting de club. Ik ga mezelf ook inzetten in bepaalde commissies, waardoor ik moet stoppen als assistent-trainer van het 1e elftal, gezien mijn drukke werkzaamheden. 

Tonnie van de Wetering:
Gedreven trainer. Het siert hem dat hij in het nieuwe verhaal van Gestel mee gaat en ons niet de rug toekeert, zoals vele andere trainers dat misschien wel hadden gedaan.

Paul van der Palen:

Afgelopen twee jaar heel fijn met Paul samengewerkt. Een vaktrainer met goede oefenstop en fijn in omgang.

Henk van Erp:

Als we zeggen Gestel dan zeggen we Henk van Erp. Icoon van de club en onmisbaar.

Amateurvoetbal:

Het niveau is de laatste jaren wel naar beneden gegeaan. Het niveau van de huidige hoofdklasse is vergelijkbaar met de 3e klasse in mijn tijd.

TOT SLOT

Wat is je levensmotto:
Geluk en gezondheid is het belangrijkste in je leven.

Wat is nog je grootste wens als we praten over vv Gestel:
Een gezonde club creëren op welk niveau dan ook. Gezelligheid op de club terug brengen en een sfeer realiseren waar de vaders en moeders langs de kant staan om naar hun kind te kijken bij het voetballen. Financieel weer gezond worden, met een echt voetbalcultuur uit Gestel.

Wie zou je graag willen zien in deze rubriek 'langs de lijn':
Harrie van de Boomen, wil wel eens weten hoe het met hem gaat en of hij nog actief is in het voetbalwereldje.

© 2019 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


berry
25 mei 22:47
weer hetzelfde liedje , betalen en spelers halen om op n bepaald niveau te willen voetballen maakt n club kapot. Voorbeelden zat.
Marius Methorst
24 mei 22:15
Mooi stukje Ronnie
Gestel moet zuinig zijn op mensen zoals jij
Rob Verhoeven
24 mei 20:13
Goed verhaal sigaar , mooie tijden daar mee gemaakt, succes met gestel komt goed.
Niels
24 mei 12:46
Mooi verhaal en mooi mens onze sigaar