Langs de lijn met: Peter Hooijen (vv Bladella)

Deel dit bericht via:


In deze rubriek belichten we voetballiefhebbers die naast de hoofdrolspelers van het 1e elftal een belangrijke rol spelen binnen de club. Enkele prominente figuren zijn al de revue gepasseerd op de site. In de vorige editie was Wim van den Berk, oud voorzitter en clubicoon van Rood Wit V die zijn verhaal over het voetballeven bij de Veldhovense club etaleerde. Deze keer is het de beurt aan Peter Hooijen van Bladella.
Als we praten over een clubman in 'hart en nieren' binnen voetbalvereniging Bladella dan komen we direct uit op Peter Hooijen. 'voor vrienden gewoon Peer'. Peer is al heel lang actief binnen de club en verricht nog steeds allerlei hand en spandiensten veelal op organisatorisch gebied. Moeilijk te omschrijven wat hij allemaal deed en nog steeds doet. De vraag is, wat doet en deed hij eigenlijk niet?! Van jeugdleider, jeugdcommissie, leider van 4e tot 1e elftal, clubblad beheerder, TC, hoofdbestuur, en eigenlijk alles wat daar tussen zit, tot PR-man nu, (mede)verantwoordelijk voor de Bladella clubsite, die in een hoog aanzien staat. Actief bewaker van de clubcultuur, zo gezegd.

Peter Hooijen wil niet graag op de voorgrond treden, was zijn antwoord toen we hem belde. Maar toch gaan we de man met een 'blauw-wit' hart een aantal vragen stellen.


Stel je even voor aan het amateurvoetbaleindhoven publiek:

Peer Hooijen 68 jaar jong (zou je niet zeggen, wel?!) , getrouwd, twee kinderen met vier kleindochters en twee kleinzonen. Koert uit Hulsel is het jongste lid van Bladella (net 2 jaar) en voor Rein (4 jaar) uit Rosmalen wordt OJC vermoedelijk zijn 2e voetbalclub. Alleen mijn kleinkinderen (en de DELA) kunnen me van de Smagtenbocht weghouden. Fulltime, onbezoldigd, in dienst bij Bladella. Een strakke organisatie is mijn passie. De archiefruimte op het sportpark is mijn dagelijkse werkplek. Overdag ook inloop voor het sociale contact, maar tijdens voetbaluren als vraagbaak en (oneerbiedig) dumpplaats van problemen en probleempjes.

Hoe lang ben je actief binnen Bladella:

Heel lang, ik hou me eigenlijk niet zo bezig met cijfertjes en jaartallen. In clubverband heb ikzelf nooit gevoetbald. Raar hè..?! Na wat jaren seminarie duurde het even voordat ik weer in het dorps- en verenigingsleven zat. Vijftig jaar geleden begonnen als jong bestuurslidje van de supportersclub, die toen 'Eendracht maakt Macht' heette. 'Pas' in '77 werd ik gevraagd (door m'n zwager) voor jeugdleider. D5 en D4 getraind en na twee jaar was ik al gebombardeerd tot hoofdleider van de A. Een kwarteeuw vanuit de jeugdcommissie allerlei plannen mee bedacht en uitgevoerd. Bladella was de eerste club met een jeugdcoördinator van buitenaf. Tien jaar met Jac Lammers waren mooie én vruchtbare jaren. Van huis uit ben ik eigenlijk een jeugdman. Vijfentwintig jaar het Jeugdblaaîke. Alle cursussen, bij Bladella gehouden, heb ik van zeer nabij mee gevolgd, vele honderden trainingen intensief geobserveerd, ontelbare uren gediscussieerd over voetbalproblemen en over wat het beste was en is voor de vereniging.

Er zijn veel hoogtepunten geweest binnen de club. Maar wat is je grootste hoogtepunt die je hebt meegemaakt tot nu toe:

Dan noem ik er toch twee. In de tijd (rond 2000), dat we met 'gouw mennekes' (jeugdscheidsrechters) de boer op gingen. We waren actief met 'Who(Z)next'. Dat was een landelijke wervingsactie om jeugdigen te enthousiastmeren voor taken binnen de club. Met die mennekes (12-16 jaar) hebben we demonstraties verzorgd o.a. bij NAC en in het Philipsstadion. We waren in het Gelredome bij kroonprins Willem-Alexander. Op zondagmorgen ging ik met die 'gouw mennekes' selectiewedstrijdjes fluiten bij PSV op de Herdgang bij Ali Sabir. Joris Hermans, Tom Maas, Max Jansen, Ruud Leermakers, Joris Heusschen en dergelijke jonkies toentertijd. Het kostte veel kruim, maar dat was een hele mooie tijd. Op sportief vlak was dat de promotiewedstrijd in 2005 in Bergeijk tegen De Valk. Die wedstrijd was zo uniek: 0-2 achter, 2-2, verlenging: 4-2 voor; het werd uiteindelijk 4-3. Bladella terug in 2e klasse en degradatie voor De Valk. Wat een ontlading was dat, heel Bladel stond op z'n kop!!

Wat zijn daarentegen je dieptepunten die je tot nu toe hebt meegemaakt sinds je bij Bladella actief bent:

Ook die zijn er natuurlijk. Op de eerste plaats clubmensen die plotseling het leven lieten: zoals o.a. lang geleden jeugdtrainer Ernst Hooft, secretaris Frans Tuns en clubscheidsrechter Frank v.d. Sanden afgelopen jaar. En dan sportief: de degradatie naar de 2e klasse van de konijnenbond, zoals Swiet van Rossum 'zaliger' dat altijd noemde. Met vocht in de ogen in de bestuurskamer van HMVV heb ik dat in 1986 ondergaan. Sjaak Antonius (de vader van) was toentertijd steunpilaar in de Mierdse achterhoede. Maar zeker het wegsturen van hoofdtrainer Jac Lammers in 2002 heeft mijn ziel diep bekrast. Enkele spelers zagen het na contractverlenging niet in hem zitten en de meerderheid zweeg. Jac verdiende zo'n aftocht niet.

Meest bijgebleven trainers (en waarom):
Dat zijn er zoveel! Sooi Voets (Frans Seuntjens), Tiny Meulenbroeks en Toon Smulders in de goeie oude tijd. Dat waren nog eens echte clubmensen. Als je de seizoenboeken van John Smetsers doorbladert die ook alle randzaken optekende. Prachtig! Mark den Brok was de beste trainer/tacticus. Helaas kon niet iedereen met zijn voetbalpassie mee. De laatste decennia zijn trainers, op een enkele uitzondering na, allemaal 'voorbijgangers' geworden, die hoofdzakelijk met hun eigen carrière bezig zijn. Wij als clubs laten het beleid vaak teveel over aan de hoofdtrainer van het moment.

Meest bijgebleven voetballers (en waarom):

Dat zijn er ook heel veel. Mannen als linkspoot Kees Pijenburg, maar dat is al heel lang geleden. Henk Duis, een voorbeeldig clubman, nooit een onvertogen woord, een rustige middenvelder met groot inzicht. Martin Pleging, Mark Antonius, Pim Lavrijsen, ik kan tientallen spelers noemen. Maar Jeroen Schilders, ook nooit gezwicht voor een andere clubkleur, steekt daar bij mij wel het meest bovenuit. Jeroen is ook weer zo'n clubman die na een glansrijke, blauwwitte carrière, verzot van het spelleke, bij de jeugd zijn ervaring over wil brengen en dat ook met passie doet. Zo'n mensen mag je van mij heilig verklaren...!

MENING

Bladella:
Een prachtige pure amateurvereniging, die het vooral organisatorisch, goed voor elkaar heeft (voor critici: 'had'). Bijna elfhonderd leden, veel vrijwilligers met een blauwwit hart en een uitstekend geoutilleerde accommodatie met o.a. twee kunstgrasvelden. Dan speelt ons vaandelteam op een te laag niveau, vind ik. We moeten daarom ook vol gaan inzetten op meer kwaliteit op alle gebied. Door bijv. een jaar of 15 niks aan opleiding kader te hebben gedaan, hebben we de boot wat gemist. Met meer dan respect voor al die mannen en vrouwen die met het voetbal bezig waren (en zijn). Met meer kennis én samenwerking in ons kader kunnen we zoveel meer. Dat kost ons een inhaalslag. Bladella heeft in de regio niet alleen een goede naam hoog te houden, we kunnen onze leden zoveel meer voetbalplezier bieden. René Walenberg, onze voorzitter, hield ons bij de jaarvergadering voor dat 80% goed gaat. Ik ben wat kritischer.

Prestaties 1e elftal:

Gegeven de omstandigheden zijn we heel goed gestart dit seizoen. Het moet gezegd: het zit ons ook wat mee. 3D is wel een zware klasse waar erg veel punten gehaald moeten worden om boven de streep te blijven. Zoals ik er nu tegenaan kijk is elk team te goed voor de 4e klasse. En de toppers verliezen ook. We mogen voorlopig dromen van een periodetitel. Als we de structuur onderin bij de jeugd goed op de rails krijgen, gaan we in de toekomst hoger voetballen. De poort gesloten houden voor kapers is ook een uitdaging!

Huub Vermeulen:

Een goeie vent, geeft uitstekende trainingen, is op de hoogte van wat er speelt en hij heeft zijn zaakjes perfect voor elkaar. Een ideale trainer om mee samen te werken. Ben het wel niet altijd met zijn opstelling eens, maar dat moet kunnen, niet..?!

Bladella vs Reusel Sport de 'el clasico' van de Kempen, hoe belangrijk is deze wedstrijd voor je en het grote Bladella publiek:

Heel belangrijk voor de club en zeker niet alleen financieel. Op het veld mag er een velleke tussen zitten, bloed aan de paal, voor mijn part. De passie moet eraf spatten. Wel met respect voor iedereen binnen én buiten de lijnen! Schitterend toch tweeduizend man rond het veld die er in die entourage een fraai volksfeest van maken. Daarmee kun je naar buiten, het imago van de echte dorpsverenigingen op een podium zetten. Spelen tegen of in een team met 'bijeen gekochte' voetballers, daar loopt toch niemand warm voor. Ja, of hooguit, alleen maar zolang er succes is. Op de dorpen staat zo'n team al met 1-0 achter voordat ze beginnen.

Amateurvoetbal:

De grootste bedreiging voor de amateursport is het steeds nijpender wordend tekort aan vrijwilligers. De grijsaards dunnen uit, de jongeren stappen er niet zo maar in, die hebben het te druk met teveel andere zaken. Hoe krijgen we dat probleem opgelost? Wordt het vrijwilligers meer belonen en dat laten betalen door leden die alleen maar consumeren?! Ook, maar naar mijn mening is 'clubbinding' veel meer het toverwoord. Binding kweken, te beginnen al bij de mini's en onder-9. En verjongen: de jongeren taken met verantwoordelijkheid geven want daarmee wordt clubliefde geboren. Als je daarin slaagt zit je als vereniging wel goed. Clubs die steeds maar clubshoppers binnen lokken, gaan als eerste sneuvelen.

Amateurvoetbaleindhoven:
Omdat het ED steeds meer een landelijk AD geworden is met op slechts een paar pagina's per week plaats voor regionale amateursporten, voldoet AVE aan een behoefte. Een zeer actuele voetbalsite. Dat doen jullie perfect. Wel oppassen dat de 'betalende' clubs niet teveel de aandacht krijgen. Die transferlijsten bijvoorbeeld vind ik een gruwel. Er wordt een sfeertje gecreëerd dat het tegenwoordig heel gewoon is dat een speler voor wat knaken, of bij een scheet verkeerd, verkast. Zo ook met trainers. Het is van de zotte dat een club in november, amper enkele maanden aan de gang, al weer moet gaan onderhandelen. De rivaliteit tussen de verenigingen is daar natuurlijk ook debet aan. Volkomen bezopen, toch?!

TOT SLOT

Wat is je levensmotto:
• Alles kumt goed, mèr nie van eiges!
• Urst zelf!!
• Als je iets doet, moet je het goed doen!

Wat is nog je grootste wens als we praten over Bladella:
We hebben het mooiste hoofdveld uit de regio, alleen de grasmat is erbarmelijk slecht. Bij de aanleg in '64 is het al fout gegaan. Drassige grond van het industrieterrein in aanleg werd verruild met goeie bosgrond. De dieseldamp van zandauto's hangt hier nog steeds boven de Leemskuilen.... En dan loopt de gemeente Bladel voorop in ecologisch beheer. In plaats van een mooie, strakke grasmat hebben we een hobbelig en, bij nat weer, drassig onkruidveld met wat gras... Een goeie grasmat op ons hoofdveld dus!

Het vaandelteam op het niveau waar een vereniging met ruim duizend leden thuis hoort. Bij jeugd meer selecteren op instelling. Het is zonde als je heel veel tijd aan jeugdige talenten spendeert, die later bij de senioren in het 6e of Zaterdag 3 gaan lopen ballen. Die energie had beter aan een 'goeie kop' besteed kunnen worden, waar je later toch op terug moet gaan vallen. Karakter komt altijd boven. Dus kwaliteit brengen in de jeugdopleiding, te beginnen bij het kader. Maar dat geldt ook voor het recreatieve deel van de vereniging. Ook die leden moeten voetbalplezier én clubliefde opdoen. Die binding moet echt omhoog om boven de middelmaat uit te komen.

Wie zal je willen graag zien in deze rubriek 'langs de lijn':
Peter van Gerven van Beerse Boys

© 2019 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Ach ja
12 oktober 21:57
Als je het zo leest lijkt het allemaal geweldig, totdat een club langskomt met spelers van allochtone komaf!  Probeer daar ook maar eens een oplossing voor te vinden...
Fer meijer
12 oktober 11:59
Liefde maakt blind, dat blijkt hier ook weer op te gaan. De enorme clubliefde die deze man heeft maakt hem helaas blind voor het feit dat er meerdere zijden aan een verhaal zitten. En met zo'n tunnelvisie zal het echte probleem nooit gevonden worden
Bladella ZA3
12 oktober 10:59
Amateurclubs moeten misschien eens wat meer gaan kijken naar het plezier wat spelers ervaren dan naar het zogenaamde 'belang van de club'.
Jack de kroon
12 oktober 10:55
Mooie man in het amateurvoetbal ,een echte Bladella man die het goed voor elkaar hebben, hoop dit jaar hem weer eens te ontmoeten tijdens een wedstrijd van Bladella.
Peer tot snel !!
L. de Bie
12 oktober 10:52
@SBCer: hier wordt inderdaad niet persoonlijk aangevallen maar direct 2 hele teams in het kwade daglicht gezet!
Bladella6/zaterdag 3
12 oktober 9:31
Bedankt dat u ons jeugdige talenten zonder instelling noemt, terwijl het grote deel van ons lager is gaan voetballen door werk, studie of aanhoudend blessureleed.
SBCer
12 oktober 9:23
Geweldig om de passie van een echte clubman te lezen! Een goede kritische noot zonder mensen persoonlijk aan te vallen, mooi.
Reusel
12 oktober 0:18
\Een mooi interview met een man die hart heeft voor de club.
Dré van de Loo
11 oktober 20:04
Peer is een geweldig voorbeeld van een echte clubman. Ik dacht dat hij bij Bladella woonde...