Langs de lijn met: Jan Driedonks (vv Geldrop)

Deel dit bericht via:


We zijn eerder van start gegaan met Willem Lokhorst (masseur sv Marvilde), Erwin van Oudenhoven (leider 1e elftal vv UNA) en Victor Verwijst (bestuurslid van Nieuw Woensel). Deze keer is het de beurt aan Jan Driedonks van vv Geldrop.

Als we praten over vv Geldrop dan kom al snel uit op Jan Driedonks, de 77-jarige oud voorzitter is al sinds 1969 nauw
betrokken bij de club. Jan begon in 1969 bij Geldrop als penningmeester en in 1979 werd Jan benoemd als voorzitter. Jan heeft in totaal 28 jaar de voorzittershamer in handen gehad en met succes.

In de jaren tachtig kende Geldrop onder Driedonks grootste successen waaronder het algemeen landskampioenschap amateurs in 1984, 1987 en 1990. Kampioen hoofdklasse in 1978, 1983, 1984, 1987, 1990 en 1993. Kampioen 1e klasse C in 1977 en 2004 en winnaar van de Districtsbeker Zuid I in 1990 en 2002. In 2007 legde Jan zijn functie als voorzitter neer bij vv Geldrop en is sindsdien actief als voorzitter van het bestuur 'Stichting tot steun vv Geldrop' wat financiële middelen binnenhaalt voor de club.

Na zijn aftreden in 2007 bij vv Geldrop is hij tevens nog actief in diverse functies bij Fc Eindhoven. Voldoende stof om een aantal vragen te stellen aan een man die de club een warm hart toedraagt.

Stel je even voor aan het amateurvoetbaleindhoven publiek:
Jan Driedonks is geboren en getogen Eindhovenaar en opgegroeid in Stratum. Inmiddels bijna 77 jaar jong en nagenoeg 52 jaar getrouwd met Thea van der Cruijsen. Verder gezegend met 3 dochters en 1 kleindochter.

Hoe lang ben je actief binnen vv Geldrop:

Toen ik in 1968 in Geldrop kwam wonen, werd ik al snel benaderd om iets voor vv Geldrop te gaan doen. Dit verzoek kwam van toenmalig clubicoon Fried van Moorsel die ik al enige tijd kende, daar wij beiden bij DAF werkzaam waren. In 1969 aanvaardde ik het penningmeesterschap en na 10 jaar in 1979 het voorzitterschap. In 2007 na 28 jaar vond ik het eigenlijk wel eens tijd worden om het voorzitterschap over te dragen aan een wat jongere opvolger. Wel ben ik nog steeds vanaf 1989 actief als voorzitter van de Stg. tot steun vv Geldrop die het volledige sponsortraject beheert. Sinds 2007 verdiep ik me vooral ook in de historie van vv Geldrop en momenteel ben ik ook druk met de voorbereidingen voor het 90-jarig bestaan van vv Geldrop komende maand mei.

Ben je zelf ook actief geweest als voetballer:

Ik heb tot mijn 32 jaar altijd op een redelijk niveau geturnd. Maar toen ik in 1969 bij vv Geldrop belandde heb ik enkele jaren de voetbalsport beoefend in het 11e team, maar dat was geen succes.

In de intro staan al vele hoogtepunten. Maar wat is je grootste hoogtepunt in de vele successen die je als voorzitter hebt meegemaakt:
Ik heb te veel hoogtepunten meegemaakt om die alle op te sommen. Maar wat mij altijd in mijn geheugen gegrift blijft is het eerste algeheel landskampioenschap bij de amateurs in het seizoen 1983-1984. In een enerverende beslissingswedstrijd op neutraal terrein bij Dovo in Veenendaal tegen Elinkwijk uit Utrecht werd door 2 doelpunten van Marius Methorst en Peerke Scheepers beslag gelegd op de titel. Dat er toen nog 2 titels zouden volgen kon ik niet bevroeden.

Wat zijn daarentegen je dieptepunten die je tot nu toe hebt meegemaakt sinds je bij Geldrop actief bent:
Natuurlijk heb ik in die bijna 50 jaar ook minder leuke momenten gekend, maar het verlies van naaste collega's en clubiconen blijft in mijn geheugen.

Meest bijgebleven trainers (en waarom):

Gezien alle mooie resultaten hebben we alleen maar prima trainers gehad die me allen bijblijven.
Toch wil ik enkele uitzonderingen maken, namelijk Noud van Melis en Jeu van Bun, beiden prestatief gericht, maar heel amusant en Ruud Wouters – van den Oudenwijer, altijd zeer serieus bezig. Henk Raijer kende alleen maar succes en maakte vrijdags al de opstelling met 13 spelers.

Meest bijgebleven voetballers (en waarom):

Hierin maak ik geen enkele uitzondering. Ze zijn en blijven me allen even lief.


MENING

Vv Geldrop:
Is inmiddels mijn 2e tehuis geworden en wens bestuur en leden " All the Best" voor de toekomst. Verder hoop ik het 100-jarig bestaan nog te mogen beleven in 2026.

Prestaties 1e elftal:

Na enkele mindere seizoenen ben ik van mening dat er wekelijks vooruitgang valt te constateren. Bij handhaving van de huidige selectie met misschien een enkele aanvulling heb ik er alle vertrouwen in, dat promotie niet onwaarschijnlijk is.

Pierre van den Eeden:

Tegenwoordig als buitenstaander kan ik moeilijk over Pierre een conclusie trekken. Wat ik in de wandelgangen verneem klinkt alleen maar positief.

FC Eindhoven:

Als rasechte Stratummer heb ik natuurlijk ook een band met FC Eindhoven die ik dan ook vanaf mijn negende met mijn vader op zondagmiddag al bij thuiswedstijden bezocht. Door de jaren heen ben ik altijd bevriend geweest met voormalig voorzitter Frans Derkx. Met Ed Creemers heb ik een aantal jaren op school gezeten. Die laatste belde mij in 2007 bij mijn aftreden bij vv Geldrop op met de vraag of ik wat tijd voor FC Eindhoven over had. De eerste tijd was bijzonder hectisch, gezien de toenmalige situatie waarin FC Eindhoven verkeerde, maar onder de bezielende leiding van Michiel Pieters en een nieuw bestuur is dat inmiddels verleden tijd. Na enige tijd ad interim algemeen manager te zijn geweest werd het tij gekeerd en was de organisatie weer geheel op orde. Op dit moment maak ik nog deel uit van de commissies Historie en Ere genootschap en ontvang bij thuiswedstrijden het bestuur van de tegenpartij, arbitraal kwartet en maandelijks de club van de maand.

Amateurvoetbal:

Het amateurvoetbal is een hoofdspeler in ons sociale leven en bezorgt velen een aangename vrijetijdsbesteding die nooit verloren mag gaan en zou best wat meer steun van overheidswege en bedrijfsleven mogen verwachten.

Amateurvoetbaleindhoven:

Een geweldig initiatief met super medewerkers en een site die ik bijna dagelijks lees.

TOT SLOT

Wat is je levensmotto:
Zolang mogelijk met mijn dierbare naasten gezond en actief blijven.

Wie zal je willen graag zien in deze rubriek 'langs de lijn':
Jos Blatter, die meent nog steeds dat hij langer voorzitter is geweest (UNA) dan ik. Heeft trouwens nog enkele seizoenen bij vv Geldrop gespeeld.


 
 

© 2019 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Kees Lepelaars
03 maart 17:11
Een echt 'voetbaldier' die hopelijk nog jaren lang actief zal blijven naast de velden!
Roel
03 maart 12:53
Fantastische man met een hart op de juiste plaats.