Langs de lijn met: Erwin van Oudenhoven (Elftalleider UNA)

Deel dit bericht via:

Van OudenhovenVan Oudenhoven maakte eens als speler de overstap van Unitas’59 naar Geldrop en vandaar uit naar UNA. Na 14 jaren gediend te hebben als 1e elftalspeler stopte van Oudenhoven als actief voetballer en werd hij vervolgens elftalleider. De afgelopen jaren heeft UNA veel hoogtepunten gekend en speelt momenteel in de top van het amateurvoetbal. Wat is het geheim van goede leider en wat zijn de bijbehorende taken naast het invullen van een wedstrijdformulier. We stellen hierover een aantal vragen aan de altijd ‘goedlachse’ van Oudenhoven.

Stel je even voor aan het amateurvoetbaleindhoven publiek:
Mijn naam is Erwin van Oudenhoven en ik ben werkzaam als docent geschiedenis op het Van Maerlantlyceum in Eindhoven. Ik heb twee dochters en woon in Eindhoven (Zeelst is leuk om te komen, maar om te wonen…..haha). Na fantastische jaren en veel successen bij Unitas ’59, waaronder een landskampioenschap, vertrok ik naar Geldrop. Vervolgens via Theo Hageman in contact gekomen met UNA en de overstap gemaakt. En zie hier, ik ben er nog steeds. Nog nooit spijt gehad van deze overstap.

Hoe lang ben je al actief als elftalleider bij UNA:

Nadat ik in april 2009 besloot om nog een jaar als speler door te gaan, werd een trap in mijn knieholte bij JVC me noodlottig; mijn actieve periode als voetballer kon weleens over zijn. UNA gaf te kennen dat gezien mijn leeftijd, ik was 37, een lange revalidatieperiode niet iets was waar ze op zaten te wachten en ze boden me aan om actief te blijven bij de club in de rol van elftalleider. Na meer dan 300 wedstrijden in UNA 1 kende ik de club en de gang van zaken rondom het eerste elftal als geen ander. Toch deed me dit wel pijn, want al jaren daarvoor had ik de keuze iets anders te doen (blessure in het tijdperk Paul van der Palen) en ook toen koos ik voor voetballen. Daar heb ik nooit spijt van gehad, maar nu was ik wel 37. Oud ploeggenoten van me, Frank Weijers en Fred Klomp vormden in deze periode de technische staf bij Brabantia en wilde me over de streep trekken om de overstap naar Brabantia te maken. Ben zelfs destijds nog bij Bernd Kleuters geweest voor een medische keuring. Hij zag revalidatie nog wel zitten. Na alle twijfel besloot ik toch maar om bij UNA te blijven; wat had ik nu bij een nieuwe club te zoeken? Na al die jaren was ik er wel achter dat UNA een club is die bij me past.

Van Oudenhoven 2Het leven als elftalleider bij UNA:

Ongelooflijk zwaar! Haha In alle gekheid! De afgelopen 6 jaren dat ik nu het elftal heb begeleid, heb ik vooral genoten. Genoten als voetballiefhebber van de successen en schitterende, spannende en enerverende wedstrijden. Uiteraard waren ze dat niet allemaal en heb ik ook verschrikkelijk veel kou geleden langs de lijn, maar dat is weg te strepen tegen al de mooie momenten. Als mens heb ik genoten van de kracht van de spelersgroep en de bereidheid van individuele spelers om er voor elkaar te zijn en een hecht team te vormen. Zowel binnen als buiten het veld. Ik vind het fantastisch om daar onderdeel van te zijn en op mijn manier daar een bijdrage aan te leveren.

Wat is in jouw ogen de belangrijkste taak van een elftalleider:

Als oud-speler wil ik met name dicht bij de groep staan. Voetbal is een spel waarbij gevoel een belangrijke rol speelt, in het bijzonder plezier en zelfvertrouwen. Als dat ontbreekt dan moet de knop om of moet er iets gebeuren; daar probeer ik iets in te betekenen. Uiteraard kom ik veel in bestuurskamers en businessclubs, maar mijn hart ligt in de kantine, want daar leeft de vereniging. De administratieve zaken vind ik bijzaak, het moet nu eenmaal gebeuren, maar het gaat voor mij om het spelletje op de groene mat en de groepsdynamiek.

Vanwaar de keuze om elftalleider te worden:

Zoals eerder gezegd, het was een samenloop van omstandigheden. Ik raakte op 37-jarige leeftijd geblesseerd en UNA zag me graag in deze rol. Peer de Jong was na lange tijd gestopt en was al een tijd zoekende naar een geschikte persoon. En zo gebeurde het. Overigens tot op de dag van vandaag geen spijt van….. Na de promotie in 2000 naar de Hoofdklasse is het met UNA alleen maar omhoog gegaan en zijn er fantastische successen behaald .

Je spelersloopbaan met hoogte en dieptepunten:

Als speler heb ik bij zowel Unitas als UNA de meeste successen beleefd. Bij Unitas kwam ik al op vrij jonge leeftijd bij het eerste elftal en uiteindelijk na een mindere periode als team daar, toen de rust binnen de club hersteld was, gingen we een glorietijd tegemoet. We hadden een fantastisch elftal en werden in die periode zelfs nog Nederlands kampioen afdelingsvoetbal. Vervolgens behaalden we grote successen met UNA. Twee jaren op rij wisten we via de nacompetitie, wat altijd een lange en zware route is, promotie af te dwingen en promoveerden we naar de Hoofdklasse. Eenmaal in deze hoogste klasse wilde UNA een stabiele ploeg worden op het hoogste niveau en dat is zeker goed gelukt. Daarbij werden nog successen geboekt door met enige regelmaat de Disctrictsbeker te winnen en deel te nemen aan de KNVB-beker. Zo speelde we destijds in het Jan Louwersstadion tegen RKC, dat toen onder leiding stond van Martin Jol. Een dieptepunt uit mijn voetballoopbaan was toch wel een uitsluiting van 3,5 maanden opgelegd door de KNVB. In mijn periode bij Unitas wilde ik een schorsing ontlopen voor de kampioenswedstrijd en gaf ik een verkeerde naam op aan de scheidsrechter (zo ging dat destijds nog, zonder vaste nummers). Niet slim natuurlijk want iedereen kende me en al snel kwam aan het licht dat iets niet klopte. Na een enorm formeel schouwspel, een zitting van de tuchtcommissie in het Van der Valkhotel, werd ik geschorst voor 3,5 maand en dat betekende dat ik niet eens op het sportpark mocht komen…. Natuurlijk ook niet gedaan. Haha

Hoogte en dieptepunten als elftalleider van UNA:

Hoogtepunt als leider is absoluut het eerste kampioenschap in de Hoofdklasse. Het seizoen ervoor waren we net de promotie naar de nieuwe Topklasse misgelopen en het seizoen erop toonden we overduidelijk dat we daar wel thuishoorde als team; we werden met afgetekende cijfers kampioen en dat resulteerde in een grandioos feest. Dieptepunten waren er niet veel, maar toen tijdens het kampioensjaar problemen ontstonden in de winterstop omdat twee spelers wilden stoppen, heeft dat heel veel tijd en vooral telefoonuren gekost. En de jongens gingen uiteindelijk toch.

Mening

UNA: Fantastische club waar eens te meer bewezen wordt dat topamateur, een echte vereniging zijn en gezelligheid perfect te combineren valt.
Topklasse: Meerwaarde en prachtige belevenis. Kijk al uit naar de Tweede Divisie met gerenommeerde tegenstanders uit het zaterdagvoetbal.
Van Oudenhoven 3Prestaties 1e elftal: Grandioos! We doen nog steeds mee om het kampioenschap en evenaren in ieder geval onze tweede plaats van vorig seizoen. Ik weet hoe moeilijk het was om een stabiele hoofdklasser te worden en te blijven en dan deze prestatie op topklasseniveau. Een compliment aan de groep.
Mark Schenning: Weet wel hoe het werkt! Hij heeft de lijn die destijds Jurgen Dirkx heeft ingezet om meer voetbal in de ploeg te krijgen fantastisch doorgetrokken. Hij redeneert vaak als speler en dan sta je dicht bij de jongens. Hij weet heel goed wat hij met zijn ploeg wil en gaat vooral uit van de kracht van zijn eigen ploeg en past zich niet aan. Trainers die zich niet aanpassen aan de tegenstander hebben altijd mijn voorkeur gehad. Wanneer je je teveel aanpast aan de tegenstander speel je altijd krampachtig.
Jos van de Laar en Tiny van Boekel: Beiden ingetogen, rustig en nuchter. Tiny is de hofleverancier van UNA 1 (met 3 zoons de afgelopen 10 jaar in UNA 1) en een bewogen kenner van het (amateur)voetbal in de regio. Jos is altijd koel en bekijkt alles met een hele nuchtere, maar reële blik. Laat zich niets wijsmaken en de mensen in zijn omgeving weten dat ook.
Jos Blatter: Mister UNA. Hij haalde me in 1995 bij de club en Jos is altijd rechtlijnig, eigenzinnig en direct (en dat is niet altijd leuk). Maar ik heb Jos nog nooit een voorstel zien doen of een beslissing zien nemen die niet in het belang was van UNA. Al zijn de grote successen van UNA het laatste decennium toe te schrijven aan de gehele vereniging, Jos was een grote drijvende kracht.
Spelersgroep: UNA heeft, dat is zolang ik er al rondloop, altijd een geweldige spelersgroep gehad. Dat is gewoon clubbeleid. Spelers die heel erg goed zijn, maar niet in een team kunnen of willen functioneren en alleen aan zichzelf denken, passen niet bij UNA. En zullen dus ook nooit voor UNA spelen. Het team, de vereniging dat is wat telt. En dat betaalt zich terug. Dat een groot deel van de groep uit Veldhoven komt is een enorm voordeel; vaak blijven spelers van verder weg, als ze in Zeelst willen blijven hangen, bij hen slapen. Hoe mooi kan het zijn, hè?
Amateurvoetbal: Een hele mooie wereld waar je echt van voetbal kunt genieten. Mensen die de dodelijk saaie, door tactiek doodgemaakte wedstrijden op tv beu zijn, zouden eens wat vaker naar het amateurvoetbal moeten komen kijken. En dan in het bijzonder naar UNA (haha). Velen weten niet dat UNA op een ongelooflijk hoog niveau speelt en bij de beste amateurverenigingen van Nederland hoort. Daar mag Veldhoven oprecht trots op zijn.
Amateurvoetbaleindhoven: Geweldige site! Jullie geven het voetbal in de regio extra aandacht en dat is voor clubs, spelers en supporters geweldig. Ga vooral door!

Tot slot

Wat is je levensmotto: Gewoon jezelf blijven en pluk de dag!
Meeste opvallende figuur ‘langs de lijn’: Clasina Dikker, ze blijft trouw met haar megafoon UNA 1 aanmoedigen (vaak tot ongenoegen van scheidsrechters). En ik heb het vermoeden dat het gehele land haar al kent…… haha
Wie zal je willen graag zien in deze rubriek ‘langs de lijn’: Victor Verwijst van Nieuw Woensel. We speelden vroeger altijd op scherp, maar sloten altijd af met een pilsje en gezelligheid in de kantine. Nu doet hij enorm veel bij Nieuw Woensel en laat hem maar eens verhaal doen over hoe het daar allemaal gaat. Haha......

© 2019 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?