KNVB en minister krijgen zin: extra onderzoek naar kunstgras

Deel dit bericht via:

Dat is de belangrijkste conclusie van topoverleg dat maandag is gevoerd tussen vertegenwoordigers van de KNVB en die van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Vereniging Sport en Gemeente (VSG). Het RIVM benadrukte maandag nogmaals dat vooralsnog niet wordt verwacht dat het gebruik van rubbergranulaat tot risico's voor de gezondheid leidt.

Afgelopen weekeinde drong minister Edith Schippers van VWS al aan op onderzoek, zoals de KNVB daarvoor al deed. Het RIVM stelde al in 2006 dat spelen op kunstgras geen gezondheidsrisico's met zich meebrengt, maar dit onderzoek was veel te beknopt, zo meldde Zembla afgelopen week. Alleen mannelijke, volwassen sporters waren bijvoorbeeld meegenomen.

De vraag is of de kankerverwekkende rubberkorrels, bedoeld om het veld te verzachten, in het lichaam van de sporters terecht kunnen komen. Al binnen enkele weken wordt de opzet van het nieuwe onderzoek gepresenteerd.

'Tijdens het onderzoek worden onder andere alle nationale en internationale onderzoeken over kunstgras nogmaals bestudeerd', meldt de KNVB. 'Ook worden er andere relevante niet sport specifieke onderzoeken opnieuw doorgelicht. Verder heeft het RIVM laten weten dat er tussen de 50 รก 100 Nederlandse kunstgrasvelden grondig onderzocht gaan worden op de aanwezige stoffen in het rubber. Om deze steekproef zo representatief mogelijk te maken zal de KNVB ondersteunen met de selectie van deze velden.'

(Bron: VI.nl)

© 2019 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?