Jeugdig Dommelen moet in nacompetitie ├ęcht aan de bak

Deel dit bericht via:


RKVV Dommelen staat komende zondag voor de uitdaging om de kans op handhaving in de derde klasse levend te houden. Op sportpark ’t Heike is vierdeklasser Woenselse Boys de tegenstander. De Eindhovenaren plaatsten zich voor de nacompetitie, door in de laatste wedstrijd concurrent De Raven op 2-2 te houden. Dommelen moet dus aan de bak om het vege lijf te redden. Aan Firet de vraag of dit gaat lukken.

Het is een moeizaam seizoen geworden. Had je dit van tevoren verwacht?
“Als je naar de competitiestand kijkt, kun je concluderen dat dit tot op heden een zeer lastig seizoen is geweest. Dit is niet altijd even leuk, maar ook niet slecht voor spelers om eens mee te maken. Van de ene kant zagen we dit natuurlijk aankomen. Het werd al vrij vroeg duidelijk dat we heel erg moeizaam scoren en, gezien het grote aantal ‘tieners’ in de groep, er nog schoonheidsfouten gemaakt worden. Die gewoonweg keer op keer bikkelhard werden afgestraft. Bovendien hadden we te maken met de naweeën van enkele zware blessures van vorige seizoen. En met enkele spelers die lange tijd in het buitenland zitten, of in andere delen van het land, vanwege studie.

Met andere woorden: je begint min of meer weer met een nieuwe groep. Daar bovenop hebben we, afgezien van de laatste fase van de competitie, ook te vaak de basis elf moeten wijzigen vanwege blessures of andere gebeurtenissen. Dit draagt allemaal niet bij aan het wedstrijdresultaat op de korte termijn, waardoor we veel wedstrijden nipt verloren. Hier baal ik dan ook ontzettend van. Eerlijk gezegd, mogen de genoemde redenen geen excuses zijn voor de manieren waarop wij wedstrijden uit handen hebben gegeven en we zoeken dan ook steeds naar oorzaken die bij onszelf liggen.”

Waar is het 'mis' gegaan?
“We hebben als groep vooral moeite om het veldoverwicht, dat we in fases van wedstrijden hebben, om te zetten in doelpunten. Naarmate het seizoen vorderde, en zeker in de tweede seizoenshelft, waren we geregeld de gelijkwaardige of zelfs bovenliggende partij, die uitstekende mogelijkheden creëerden. Deze werden dan helaas niet benut en vervolgens kregen we het deksel op onze neus. Hierdoor viel het verzorgde veldspel ook ver terug en zo ontstonden binnen een wedstrijd enorm hoge pieken en hele diepe dalen. Gevolg: de wedstrijden die we écht konden winnen wonnen we niet en zelfs in de wedstrijden waar een gelijkspel een terechte uitslag was, gingen we de bietenbrug op. Zoals je je kunt voorstellen, doet dat iets met een speler. Harde, maar ook goede lessen voor het individu, die we week in week uit met elkaar bespreken en ‘trainbaar’ proberen te maken.”

De inbreng van de teruggekeerde Jur Rademakers heeft toch nog resultaat gehad?
“Jur is voor ons een zeer waardevolle speler. Niet alleen vanwege zijn voetbalkwaliteiten, maar ook als mens, het vertrouwen dat hij uitstraalt en de leermeester die hij is in wedstrijden en trainingen. Jur kan er, vanwege zijn werksituatie, niet altijd bij zijn, maar doet er steeds alles aan om zodanig een en ander te organiseren dat hij zowel bij trainingen als wedstrijden present is. Een beter voorbeeld is er in mijn ogen niet voor onze jonge groep. Een ideaal verlengstuk in het veld, waarmee ik tevens heerlijk kan sparren over voetbal.”

De nacompetitie was uiteindelijk het hoogst haalbare. Hoe zie je jullie kansen?
“Ons eerste doel was enkele weken geleden om van de onderste plek af te komen en onszelf richting de nacompetitie te spelen. Dit is, onder meer door overwinningen op Spoordonkse Boys en SBC, gelukt. Een enorm compliment naar de groep. Ga er maar aan staan: je komt net bij de senioren, onder aan de ranglijst staan, veel meemaken, vaak ‘net niet’ en het dan toch week in week uit kunnen opbrengen om er iets van te maken en te leren. In dit proces hebben we meermaals besproken dat we dan moeten zorgen dat we met vertrouwen die nacompetitie in gaan en het niet moeten zien als een ‘teleurstelling’. Zo hebben we de afgelopen weken eigenlijk gebruikt als ‘’voorbereiding’’ op de nacompetitie.

Persoonlijk denk ik dat we de opwaartse lijn gaan doortrekken en we de nacompetitie kunnen overleven tegen enkele prachtige, maar zeer sterke tegenstanders. We bekijken het week voor week. Desalniettemin zie ik het ook weer als extra momenten om het getrainde (eindelijk) structureel om te zetten naar resultaat. Hier doen we het uiteindelijk toch voor en we willen de supporters/clubmensen ook graag iets teruggeven voor hun wekelijkse steun. Weer of geen weer, ze staan er. Ik kan me goed voorstellen dat het voor hen ook niet makkelijk is. Dit trek ik mezelf dan ook flink aan, waardoor bij mij de motivatie nog groter is om een positief resultaat te behalen!”

Wat als het onverhoopt niet lukt om je te handhaven in de derde klasse?
“Deze vraag houdt ons als staf natuurlijk ook bezig. We zetten de laatste weken dan ook alles op alles om onszelf te handhaven. We hebben vaak laten zien dat we dit niveau aankunnen en dit is ook het niveau dat we met zijn allen nastreven. Het liefst over enkele jaren zelfs nog een niveautje hoger. Als het niet lukt, dan is dat natuurlijk ontzettend jammer, maar het heeft dan geen nut om bij de pakken neer te gaan zitten.

Iedereen snapt gelukkig het risico, dat als je met een ultra jonge selectie het seizoen in gaat, je wel eens tegen zoiets aan kunt lopen. Al mag dit nooit een excuus zijn om dan niet te hoeven presteren. Je moet hoe dan ook, altijd zo hoog mogelijk willen spelen met je club. Op een manier die bij de club past en die verantwoordelijkheid voel ik dan ook. Mochten we onszelf niet handhaven, dan zullen we de lessen die we afgelopen seizoen hebben geleerd mee moeten nemen naar volgend seizoen om in die competitie hoge ogen te gooien.”

Een grote vereniging als Dommelen hoort toch niet in de vierde klasse thuis?
“Natuurlijk willen we minimaal derde klasse en wellicht op termijn tweede klasse spelen. Als blijkt dat dit, tijdelijk, niet realistisch is, moeten we gaan kijken naar manieren om dit wél voor elkaar te krijgen in de nabije toekomst. Maar er zijn meer clubs, met zelfs meer leden dan Dommelen, die recentelijk actief zijn (geweest) in een lagere klasse. Kijk maar naar bijvoorbeeld SBC, WODAN, Bergeijk en DVS. Dus de grootte van een vereniging wil nog niet altijd iets zeggen. Het gaat uiteindelijk om die spelers die je beschikbaar hebt op zondagmiddag.”

Houden jullie je selectie hoe dan ook compleet of zijn er wijzigingen te verwachten?
“Eerlijk is eerlijk, dit is voor ons elk jaar een (mooie) uitdaging. Geregeld worden spelers door omliggende clubs, waar op bepaalde gebieden meer mogelijk is dan bij ons, benaderd. Ik kan me voorstellen dat een jonge speler, die één of twee jaar in Dommelen 1 speelt of zelfs nog in de O19 actief is en benaderd wordt door een eerste of top-tweedeklasser, aan het denken wordt gezet. Of zich minstens gevleid voelt. Hopelijk beseft zo’n persoon dan ook, dat hij zich bij Dommelen zo ontwikkeld heeft, wij hem (week in week uit) dit podium hebben gegeven en hij eerst hier succesvol wil zijn, voordat hij elders gaat.

Ook is het tegenwoordig blijkbaar de normaalste zaak van de wereld dat als een speler het gevoel heeft niet altijd te gaan spelen, eens op een ander gaat kijken. Hier zullen wij vast en zeker ook tegen aan lopen. Wij stellen elk seizoen met alle spelers een realistisch plan op. Dus we hopen dat dit zich ook uitbetaalt. Al met al is de prognose dat we de kern basisspelers, op een enkeling na, behouden. Wederom stromen er getalenteerde jongens van O19 door, die al veelvuldig hebben meegedaan. Ook acht ik de kans aanwezig dat we in staat zijn om enkele onbekende talenten uit de regio aan ons te binden. Of wellicht een parel uit de hoge hoed te toveren, om het gebrek aan ervaring te compenseren.”

 

© 2019 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?