Geslepen Gestel frustreert EFC met minimale zege

Terwijl de spelers van Gestel enkele oerkreten lieten horen, dropen die van EFC teleurgesteld en gefrustreerd af. De 2-1 nederlaag was in hun ogen geheel onterecht en de thuisclub had vanaf de eerste minuut 'anti-voetbal' gespeeld. Trainer Roland Schuermans was na afloop realistisch: "Gestel heeft het slim gespeeld, de ruimtes klein gehouden en met name in de tweede helft veel tijd gerekt. De scheidsrechter trad er te weinig tegen op en wij hadden er onvoldoende antwoord op."
De oefenmeester van EFC doelde met name op de kansen die zijn ploeg na de rust verprutste. Onder meer Samim Yusofi en Jeroen Hakkens hadden de gelijkmaker op hun schoen, maar hadden hun vizier niet op scherp staan. Schuermans: "Bovendien hadden we nog een strafschop moeten krijgen. Die verdediger van Gestel maakt gewoon hands op een schot van Samim, maar de scheidsrechter wuift het weg. Luister, we hebben niet door hem verloren, maar hij had wel wat meer mogen optreden tegen al die geintjes van de spelers van Gestel. Het is niet mijn stijl, maar blijkbaar kun je er toch drie punten mee halen..."
Zijn collega Tonnie van de Wetering zegt zich niks aan te trekken van de kritiek. "Laat ze maar lullen.
We spelen naar onze mogelijkheden en ik durf te beweren dat we nog veel beter kunnen dan dat we vandaag hebben laten gezien. Het klopt dat we bewust de ruimtes klein hebben gehouden, omdat we individueel betere spelers hebben dan EFC. Jongens die iemand op een vierkante meter kunnen uitspelen en dan gevaarlijk kunnen worden. De twee doelpunten die we maken, zijn daar voorbeelden van. En als zij vinden dat we negatief speelden, is dat hun probleem. Zonder echt goed te spelen, hebben we in de tweede helft nog vier grote kansen gehad."

Rood
Minder te spreken was Van de Wetering over scheidsrechter Schuurmans. "Hij strooide met gele kaarten en vrijwel allemaal voor spelers van ons. Ik zeg eerlijk dat ik goed weg kwam, toen ik commentaar gaf op zijn leiding, want hij had me zomaar kunnen wegsturen. Maar de rode kaarten voor Adnan Asbaa en Henny Noijen waren zeer discutabel. Ze scholden niet en reageerden niet overdreven agressief. Ik heb overtredingen gezien op onze spelers die erger waren. Het lijkt soms wel alsof de scheidsrechters ons aan het 'zoeken' zijn. Anders moet je maar eens op Facebook kijken hoe sommige onderling over Gestel en specifiek over mij spreken. Ach, we hebben gewonnen en verder zal het me een zorg zijn!"
Het was op sportpark Dommeldal-Zuid een enerverende middag. EFC leek snel een beslissing te willen forceren en opende furieus. Er waren kansen voor Dennis van Sambeeck en Samim Yusofi, maar vooralsnog kwam doelman Toon van Veen nauwelijks in gevaar. De veteraan in het doel van Gestel hoefde sowieso weinig in actie te komen, want de meeste schoten van EFC misten richting. In de 21ste minuut was er de eerste kans voor Gestel. Samir Belhadj speelde zich behendig vrij en testte doelman Jesse Theuws. Een minuut later moest de EFC-goalie weer in actie komen om Ayoub Dadda van scoren af te houden.
Gestel voelde dat er meer in zat en kwam in de 30ste minuut verdiend op voorsprong. Belhadj had een schitterende individuele actie in huis en gaf Tarik Ouzalah een niet te missen kans: 1-0. EFC schrok, maar herpakte zich snel. Max van Limpt had al snel de gelijkmaker kunnen scoren, maar Van Veen redde met de voet. In de 36ste minuut kreeg EFC een strafschop, na een vermeende overtreding van Henny Noijen op Jeroen Hakkens. Van Veen probeerde Hakkens nog uit zijn concentratie te halen, maar moest de bal even later toch uit het doel halen: 1-1. Vervolgens was er ook nog een rode kaart voor wisselspeler Asbaa van Gestel, die wat te nadrukkelijk meldde dat hij het niet eens wat met de beslissing van de scheidsrechter.
Onvriendelijk
Waar de rust leek te worden bereikt met de 1-1 stand, dacht Ayoub Dadda hier anders over. In de 45ste minuut passeerde hij op de achterlijn zijn directe tegenstander en verschalkte Theuws met een onmogelijke punter. Een schitterende treffer, die door de geelblauwen uitgebreid werd gevierd. Met de 2-1 achterstand moest EFC in de tweede helft meer druk naar voren zetten. Richard van den Broek kwam voor Damian van Gestel, maar ook hij werd steeds opnieuw afgestopt door de verdedigers van Gestel. Het duel werd een stuk onvriendelijker en over en weer waren er enkele forse overtredingen.
Gestel had kunnen scoren via Belhadj en Dadda en EFC kreeg kansen via Yusofi en Hakkens. De laatste leek in de 69ste minuut de 2-2 binnen te kunnen tikken, maar werd op knappe wijze de voet dwars gezet door Omer Aydin, de uitblinker aan Gestel-zijde. Waar EFC probeerde met combinatievoetbal de defensie van Gestel te ontregelen, was de thuisclub enkele malen gevaarlijk in de counter. Dadda, Ouzalah en Achenteh waren dicht bij de beslissende 3-1, maar scoorden niet. Hierdoor bleef het tot de allerlaatste minuut spannend. In de slotfase kreeg Van den Broek nog een mogelijkheid, maar hij schoot over. De brede glimlach van Gestel-doelman Van Veen zei voldoende.

Gestel: 1. Toon van Veen, 3. Raphael Bouterse, 4. Rick Brugmans, 5. Omer Aydin, 8. Henny Noijen, 11, Ayoub Dadda (6. Abdurrahman Cetin), 20. Reda Lechheb, 21. Tarik Ouzalah, 22. Irfan Gadzo, 35. Ieljas Achenteh, 88. Samir Belhadj (9. Patrick Kraker).

EFC: 1. Jesse Theuws, 2. Niels Groenen, 3. Jan van Heukelom, 4. Jesse van Gerwen, 5. Dennis van Sambeeck, 6. Mike Thijssen, 7. Samim Yusofi, 8. Joni Hooyen, 9. Jeroen Hakkens, 10. Max van Limpt, 11. Damian van Gestel (12. Richard van den Broek).