Gesprek met Tiny van Boekel scheidend Technisch Manager UNA

Deel dit bericht via:


'Architect van de UNA selectie'

Beroep: Lid management team Helicon opleidingen
Leeftijd: 60 jaar
Getrouwd met: Ine Mühlradt
Kinderen: Mark, Rob, Niek
Kleinkinderen: Dex, Vigo, Gus en Fay
'Is in de periode 1999 t/m 2017 als Technisch Manager eindverantwoordelijk voor de samenstelling van de spelersselectie van UNA 1 en draagt als zodanig in belangrijke mate bij aan de opmars van de eenvoudige dorpsclub UNA naar de absolute top van het Nederlandse amateurvoetbal. Na dit seizoen neemt Tiny afscheid. Hoog tijd voor een afspraak met deze UNA man uit het hart van de vereniging'.


Kun je omschrijven hoe je eerste 'vingeroefeningen' als TM verliepen?
Tiny: Frank Dingen was destijds Technisch Manager en ik heb 2 jaar lang bij hem ervaring opgedaan m.n. om inzicht te krijgen in de financiële afspraken. Frank is overigens nog trouw lid van de Vriendenclub van UNA.

Wat vond/vind je er interessant of boeiend aan? Ik was voor die tijd jaren lang bestuurslid van UNA (senioren commissie) en vooral bezig met recreatieve voetballers, terwijl mijn hart toch meer ligt bij prestatievoetbal. Bovendien waren de randvoorwaarden om aan deze klus te beginnen interessant genoeg. Het bestuur van UNA wilde met het vaandelteam naar een hoger niveau. De financiële middelen waren door het ontstaan van de Stichting Topvoetbal UNA redelijk aanwezig en verder kon ik, doordat mijn zoons bij PSV en later FC Eindhoven voetbalden, makkelijk een netwerk opbouwen.

Kun je jezelf een situatie herinneren, waarbij je dacht: hoe los ik dit in 's hemelsnaam op? Tijdens het tweede seizoen onder Paul van der Palen stonden we in de winterstop onderaan. We vonden dat we, binnen de mogelijkheden van UNA, alles uit de kast moesten halen om degradatie te voorkomen en hebben toen - zonder enige voorkennis - enkele Belgische spelers gehaald. Uiteindelijk hebben ze nauwelijks wedstrijden voor UNA gespeeld (en gelukkig ook niet veel gekost). Toch hebben we het gered. Tiny's conclusie: nooit meer paniekaankopen doen!!

Wat was je grootste prestatie (binnenhalen speler of afronden selectie voor weer een nieuw seizoen)?
Misschien een saai antwoord, maar ik ben van mening dat het nagenoeg ieder jaar gelukt is om met beperkte middelen toch een kwalitatief goede selectie samen te stellen. Met meestal veel eigen jongens aangevuld met jongens waar 'een goeie kop' op staat.

Kun je het beste elftal (+schaduwteam) tijdens jouw zittingsperiode samenstellen?
Leuke uitdaging, ik kies hierbij jongens, die op het moment dat ze bij UNA voetbalden een toegevoegde waarde hadden, dus onafhankelijk van het niveau waarop het elftal toen uitkwam. Je kunt immers tweede klasse moeilijk vergelijken met tweede divisie.

Tussen haakjes het schaduwelftal.
Doel: Petar Stoskovic (Ruud Swinkels)
Achterhoede: Eelco Horsten (Marco van de Laar); Dragan Thijssens (Glenn Schapendonk); Ritchie Sam Anpong (Ronnie Dirks); Pieter Jan Scheerlinck
(Niels Vreven)
Middenveld: Steven Barten (Mark van Boekel); Laudir Curiël (Ronnie Huijberts); Niek van Boekel (Martijn van de Rijt)
Voorhoede: Carlo Vorstenbosch (Myron Jourdain); Brian Boogers (Hans van den Boogaard); Torino Hunte (Nick Tielemans).

Met wie in het wereldje had je de beste contacten? Ik heb de beste contacten met collega Technisch Managers van de diverse BVO's in onze regio (m.n. Hans Smulders (FC Eindhoven) en Mario Captein (Helmond Sport/VVV)), maar ook met de managers van de amateurverenigingen (b.v. Tonnie Beekmans (vv Gemert)). Door deze goede contacten ontstond er een vertrouwensband, waardoor je op tijd goede informatie kreeg en waardoor voorkomen werd dat UNA zich door spelers liet misleiden.

Wie was de moeilijkste speler om binnen te halen en waarom? Chefrino Eind, omdat er bijna een rechtszaak voor nodig was om hem speelgerechtigd te krijgen voor UNA.

Het onderhandelen over je eigen zoons liet je aan anderen over. Hoe verliep dat?
Heel simpel, ik deed samen met Jos van de Laar het voorwerk en liet de onderhandelingen over aan hem en Jos Blatter.

Waar ben je achteraf gezien het meest trots op en waarom? Ik ben het meest trots op het feit dat we de afspraken, die we gemaakt hebben met spelers, altijd voor 100 % zijn nagekomen. Je merkt dan ook dat oud spelers en trainers altijd positief over UNA praten en nog vaak op ons sportpark te vinden zijn.

Van wie kreeg je binnen UNA de meeste ondersteuning?
Op de eerste plaats, van mijn mede bestuursleden van de Stichting Topvoetbal UNA (en de laatste jaren m.n. Jos van de Laar). Daarnaast ook van de diverse trainers, waar ik mee heb mogen samen werken.

Heb je binnen de vereniging genoeg waardering voor deze moeilijke functie ervaren? Bovengenoemde personen hebben die waardering voldoende laten blijken en de erkenning vanuit de rest van de vereniging is er natuurlijk geweest door mijn verkiezing tot UNA man van het jaar in 2012. Verder heb ik gemerkt dat er ook veel waardering buiten de vereniging is voor de manier waarop we met beperkte middelen toch al jaren tot de top van het amateurvoetbal behoren. Het blijft leuk dat diverse mensen binnen en buiten de voetbalwereld je daarmee complimenteren.

Heb je het naast je gewone werk (beroep) altijd goed kunnen combineren?
Ja, omdat ik meestal zelf kon bepalen wanneer ik voor UNA ging werken. Alleen in de piektijden bij UNA (maart/april/mei), bleef er erg weinig tijd over voor andere zaken.

Noem de twee voornaamste redenen om te zeggen: 'nu is het genoeg geweest'. Ik merkte vorig jaar dat mijn motivatie iets minder werd, maar ik wilde nog wel graag de tweede divisie mee maken, dus heb ik er nog een jaartje aan vast geplakt. Ik denk ook dat het goed is voor UNA dat er andere mensen opstaan met nieuwe ideeën.

Als vader waarvan zijn 3 zoons allemaal bij UNA op 't hoogste niveau speelden, zul je wel ongelooflijk trots zijn. Beschrijf eens.
Inderdaad een vrij unieke situatie, waar ik als vader inderdaad trots op ben en ook echt van genoten heb. Een unieke situatie; voor zover ik weet was er alleen in de jaren '70 iets vergelijkbaars, toen de 3 gebroeders Kuijpers met Sparta '25 ook op het hoogste amateurniveau uitkwamen. Helaas hebben mijn zoons nooit samen in één elftal gevoetbald. Toen Rob terugkeerde van FC Eindhoven, was Mark net gestopt met voetballen op het hoogste niveau.
Verder wil ik toch nog eens benadrukken, aldus Tiny, dat ook mijn vrouw Ine een belangrijke rol vervult in ons voetbalgezin. Al jaren heeft ze bij UNA ook nog haar inbreng als gastvrouw in onze businessclub.
'Team' van Boekel. V.l.n.r. vader Tiny, Niek, moeder Ine, Rob en Mark.

Als de rest van je gezin ook een en al voetbal (en UNA) is, zo voegt hij er aan toe, is het geen straf om zelf menig uurtje aan UNA te besteden.

Zit er bij je kleinzoons al één bij waarvan je denkt: 'dat wordt er eentje'? Ik heb het, eerlijk gezegd, nog niet ontdekt. Maar wie weet, ze zijn nog jong.

Als je even vooruit kijkt, wat verwacht je dan van de komende maanden. Gaat UNA het redden of niet? Graag met redenen omkleed waarom wel of waarom niet? Hier is Tiny behoorlijk concreet: Ik denk dat het moeilijk wordt om ons meteen veilig te spelen. We hebben alle tegenstanders gehad en mijn conclusie is, dat we niet beter of slechter zijn dan 4 à 5 andere clubs. Bovendien zie je nu al dat andere clubs, die in de gevarenzone verkeren, zich flink aan het versterken zijn. Misschien dat we met de komst van Brian Boogers toch wat meer kans hebben om ons te handhaven.

Zou je het een ramp vinden als UNA onverhoopt degradeert?
Ook hier is de manager erg realistisch en duidelijk: Het is natuurlijk geen ramp als we zouden degraderen. Maar het zou wel jammer zijn. De Tweede Divisie heeft veel meer uitstraling dan de Derde of de Hoofdklasse. Bovendien wil je als (prestatie)sporter of –bestuurder op een zo hoog mogelijk niveau acteren. Anderzijds moeten we ook realistisch zijn. Op termijn zal het moeilijk worden, ja bijna onmogelijk, om als UNA de race met de kapitaalkrachtige zaterdagclubs vol te houden.

Tenslotte, Willem Bakermans wordt je opvolger. Wat zijn volgens jou zijn beste kwaliteiten voor de job?
Tiny: Willem is een echte UNA man, heeft in het verleden aangetoond snel een goed netwerk op te kunnen bouwen en vult Jos van de Laar uitstekend aan.

© 2019 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?