Column Thieu Vlemmix: 'Wil UNA nog wel promoveren?'

Deel dit bericht via:


(door Thieu Vlemmix) Het 1-1 gelijkspel van de laatste wedstrijd thuis tegen JVC Cuyk kan met recht een teleurstellend resultaat worden genoemd. De Veldhovense ploeg maakt geen gebruik van nieuw puntenverlies van Jong Volendam. Maar erger is nog dat TEC dankbaar profiteert, over UNA en bovendien ook over de wijdbroeken heen wipt, naar de eerste plek. En dat laatste maakt de kansen op promotie plots een stuk kleiner.

Promotie of niet?
Over promotie gesproken, laten we het maar eens specifiek over een mogelijke promotie hebben. Binnen UNA woedt namelijk al enige tijd een stevige discussie omtrent de vraag: promotie naar de Tweede Divisie, gewenst of juist niet? Er is een serieuze stroming die zonder dralen de mening predikt, dat UNA er veel beter aan doet om niet te promoveren. Bewust een pas op de plaats maken is hun devies. Is dat een reëel standpunt? Ikzelf heb al eerder in mijn columns de stelling verkondigd dat je – de financiële middelen en de organisatorische mogelijkheden in acht genomen – altijd moet streven naar het sportief hoogst haalbare. Dat is m.i. een belangrijke kurk waarop clubs drijven: de uitdaging, prijzen, titels. Bedoelde stroming is een andere mening toegedaan en vindt dat het vaandelteam zou moeten bestaan uit ‘louter eigen jongens’. Bedoeld wordt daarmee spelers uit de eigen opleiding en uit de eigen plaats.
(Eigen jongens’ als Brian Boogers, Nick Tielemans en de Boekels, etc….)

Afgezien van het gegeven dat er in de selectie van UNA voor komend seizoen op zeker acht (basis)spelers het predicaat ‘eigen jongens’ (zie hierboven) kan worden geplakt, is de vraag of het realistisch is om dit standaard te verwachten? Allereerst is er de stelling dat deze generatie uitzonderlijk talentvol is en dat dit zich niet zal herhalen. Mag ik dan wat voorbeelden noemen van genenoverdracht: Jos Verstappen kreeg zijn Max, Adri van der Poel zijn Matthieu en zo zijn  er nog veel meer voorbeelden. Bij UNA kreeg Ton Boogers zijn Brian en Tiny van Boekel zijn Niek en Rob. Kan zich dat niet herhalen? Bovendien, waarom zouden spelers uit bijvoorbeeld Meerveldhoven, Oerle, Waalre, Knegsel, Vessem, Acht, Nuenen, Gestel, Geldrop, de Beerzen, of Strijp niet mogen? Als je clubs in de omgeving zou doorlichten, dan voldoen ze lang niet allemaal aan dit quasi zuivere uitgangspunt. Ook zij gaan regelmatig ‘dun boer op’ voor versterking. Toch is de hemel voor elk van hen weggelegd, ook al zondigen ze tegen dit zogenaamd zuivere standpunt.

Uitstekende organisatie
En het succes van UNA is vooral het succes van een uitstekende organisatie/opleiding, neergezet en onderhouden door uitstekende bestuurders/leiders in de afgelopen decennia. Vooral daardoor, zijn er ook toereikende financiële middelen om je samen met een goed beleid op dit niveau te kunnen handhaven. Een UNA zo succesvol als tegenwoordig (de hoogst spelende tot in de verre regio en op de landelijke lijst zesde!), is ook een magneet voor jonge spelers uit de omgeving, die voor een goede opleiding en een zo hoog mogelijk niveau van voetballen kiezen; voor UNA dus. Mijns inziens zijn ze zeer welkom en heten ze al gauw ‘jongens van ons’. Dat laatste gaat echter onherroepelijk verdwijnen als je ‘kiest’ voor een lager niveau.

Servet en tafellaken
Is UNA misschien te groot voor het servet en te klein voor het tafellaken? Wellicht. Maar toch nog even terug in de herinnering, anno 2016: UNA staat er in de Tweede Divisie heel aardig voor, eigenlijk – na een aantrekkelijk seizoen. Twee wedstrijden voor het einde, gewoon een middenmoter, met zes (!) punten vóór op de plek (15) waarmee je aan de degradatie nacompetitie mee gaat doen. Dat kan eigenlijk niet fout gaan. Zou je zeggen. Maar dat gaat het toch. Ik ga hier niet meer herhalen hoe en waarom. Ik wil er alleen maar mee zeggen: UNA ging zeker niet roemloos in die Tweede Divisie ten onder en speelde dat seizoen zeker een behoorlijk aantal uitstekende wedstrijden, ook tegen gerenommeerde clubs  Wat mij betreft, is de songtekst van Ramses Shaffy:”we zullen doorgaan”, nog altijd van toepassing.            

© 2019 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?