Column Noud van Buul: Terugblik op FC ODA

Weer een moeizaam seizoen FC ODA
We schrijven donderdag 2 september 2010 en het Limburgs Dagblad besteed ruim aandacht aan FC ODA. De kop van het artikel: AMBITIE. FC Oda strikt Brabantse toptrainer. (auteur: Patrick Nieskens): “”FC Oda strikt Brabantse toptrainer. De VOORTEKENEN zijn goed Het vlaggenschip van FC Oda presteerde het afgelopen seizoen ronduit belabberd. De door blessures geteisterde ploeg werd voorlaatste. Op eigen veld haalde FC Oda in het hele seizoen slechts één punt. Met de komst van een nieuwe, ambitieuze trainer is in Boshoven meer dan ooit de blik op de toekomst gericht. En de voortekenen zijn goed. Dat Noud van Buul in Weert überhaupt aan de slag is gegaan, is op zich al een klein mirakel te noemen. Elftalleider Harold van den Boogaard legt uit. „Hij stond bovenaan ons verlanglijstje, maar zijn staat van dienst was zo groot, dat we hem niet eens durfden te bellen.” De inmiddels overleden Jos Kirkels, voormalig bestuurslid technische zaken, haalde hem over. Van Buul en Kirkels kenden elkaar uit het verleden bij Helmond Sport. Het niveauverschil deed Van Buul alsnog twijfelen. „We moeten het maar niet doen’, zei hij in een eerste telefonisch onderhoud. Om vervolgens overstag te gaan. „De mensen straalden zoveel ambitie uit. Als de selectie diezelfde ambitie heeft, dan komt het zeker goed”, zei de oefenmeester.

In sportief opzicht staan de zaken er aan de vooravond van het nieuwe seizoen in Boshoven ineens heel anders voor dan verleden jaar. Met de terugkeer van Tom Zanders (Helmond Sport, EVV) en Haider Karagolie (Rios ‘31) heeft de ploeg uit Weert twee aanvallers met veel potentie in huis. „En nu de lappenmand zo goed als leeg is, staat er een stuk meer routine op het veld’’, aldus elftalleider Van den Boogaard. Dat leverde in de voorbereiding de winst op in het HAF Peeters-toernooi. Oda versloeg Wilhelmina ‘08, MMC en Brevendia. „Kampioen van de voorbereiding, daar koop je weinig voor”, weet Van Buul. „Maar het levert in ieder geval een stuk zelfvertrouwen op en dat kan de ploeg na vorig seizoen goed gebruiken.” Wie de nieuwe trainer op het veld aan het werk ziet, heeft slechts kort nodig om een inschatting van hem te maken. Hij is strikt en duidelijk. Een positiespel dat niet naar wens verloopt doet hij af als ‘bullshit’. Zijn ervaring, maar ook zijn donkere stem en zijn beroepsverleden als militair helpen hem de groep naar zijn hand te zetten. Geen detail ontgaat hem en spelsituaties lardeert hij, mede dankzij een olifantengeheugen, met praktijkvoorbeelden. „Het niveau is even wennen, maar ze willen wel leren”, heeft Van Buul ervaren na een maand in de voorbereiding. Hierboven dus wat Nieskens optekende. Dit is inmiddels al weer ruim acht seizoenen geleden …..”

In totaal heb ik ook acht jaar mede leiding gegeven aan “de Weerter Voetbaldagen” die bij FC ODA plaatsvinden. De grote initiator is Gerald Verbeek die bij mijn aanstelling interim voorzitter was en tevens de trainingen / coaching van FC ODA 2 op zich nam. “de Weerter Voetbaldagen” een grandioze voetbalhappening met een deelname van 185 spelertjes.

FC ODA weer in het verdomhoekje. Nu een wedstrijd tegen mede degradatiekandidaat Altweerterheide. Hoe staan de zaken er nu voor? Er gaat dit seizoen maar één club rechtstreeks degraderen en naar alle waarschijnlijkheid is dit Sterksel; zij hebben min drie (!!!) punten. Verder dient één ploeg nacompetitie te spelen voor klasse behoud. Volgens mij doen daar naast FC ODA ook Altweerterheide voor mee. FC ODA heeft vooraf aan dit duel 17 wedstrijden gespeeld en negen punten en tegenstrever Altweerterheide 18 wedstrijden en tien punten. Doen de smaakmakers van FC ODA Bryan Janga en Glenn Coolen deze wedstrijd mee?

De wedstrijd: Altweerterheide - FC ODA   0-5.

Bijltjesdag in Weert?
Glenn Coolen (wedstrijd schorsing) en Bryan Janga (nog geblesseerd) waren helaas niet van de partij. FC ODA trof de tegenstrever in de eerste helft aan haar achilleshiel. Haider Karagolie voorheen een speler van FC ODA en later nog bij Altweerterheide verwoordde het prima: in het team van Altweerterheide stonden diverse spelers die op hoog niveau in de zaal en enkele ook op het veld gespeeld hadden maar nu behoorlijk aan snelheid ingeleverd hadden; wat corpulent waren en het moeilijk konden belopen. FC ODA zette meteen collectief druk op de tegenstander; speelde in de eerste helft veelal de lange bal en daar had de paarse brigade ontzettend veel moeite mee. Al in de  vijfde minuut kwam FC ODA spits Atalay goed door aan de achterlijn maar hij zag aanvoerder Mike Snijders die zo vrij als een vogeltje aanspeelbaar was aan de 16M lijn over het hoofd. Eén minuut later is het wel raak: een corner van Mike Snijders en Roberto Leyba komt goed naar de 1e paal en kopt raak: 0-1. Vier minuten later speelt spits Daan de Bie zijn directe tegenstander en de keeper uit en schuift de bal binnen: 0-2. In de 16e minuut een onbehoorlijke aanslag van de spits van Altweerterheide op de aanvoerder van FC ODA waarvoor de – overigens goed leidende – scheidsrechter slechts geel geeft.

Halverwege de eerste helft krult Mike Snijders een vrije trap in de verre winkelhaak: 0-3. Even later duikt Daan de Bie weer vrij op voor de keeper maar zijn inzet gaat via de lat over; drie minuten later krijgt dezelfde speler weer een mogelijkheid maar weet niet te scoren. Na een half uur spelen valt alsnog de 0-4:  spits Atalay plaats de bal naar zijn collega in de voorhoede Daan de Bie maar een verdediger van de thuisploeg werkt de bal in eigen doel. Vijf minuten voor rust kiezen enkele FC ODA spelers voor een te ver doorgevoerde individuele actie in plaats van de bal af te spelen aan medespelers die in riante positie waren om te scoren. Twee minuten later legt Daan de Bie de bal wel af op medespeler Atalay die de bal makkelijk binnenduwt: 0-5. FC ODA verzuimde de eerste helft verder afstand te nemen van een onthutsend zwak verdedigend Altweerterheide. En de thuisploeg? Die liet weinig zien in de eerste helft: eenmaal werd middenvelder Sepp Smeets van de bezoekers gedwongen om de bal van de doellijn te halen. De tweede helft kozen de mannen uit Boshoven voor een andere tactiek: men liet de thuisploeg komen en hoopte met snelle uitvallen gevaar te stichten. In de tweede helft wist FC ODA doelman Dani Coenen – normaal de junior keeper van o-19 – zich enkele keren knap te onderscheiden. Simsek van de thuisploeg nam enkele vrije trappen aan de 16M; kreeg een goede kopkans uit een corner maar wist niet tot scoren te komen. (Dat deed hij in zijn Wilhelmina ’08 periode beter.) Roy Pisters van de bezoekers haalde nog een bal van de doellijn. De assistent scheidsrechter van Altweerterheide bleef zeer scherp: de scheidsrechter nam zijn signaal over bij steekpasses en ook het zesde doelpunt voor de bezoekers kende geen genade. Maar de gewenst buit was binnen!