Column Noud van Buul: SV Deurne pakt de punten alsnog

Deel dit bericht via:


Column Noud van Buul
ED trainer van het jaar 2010 / 2011
ED Oeuvre prijs 2011
ED trainer van het jaar 2017 / 2018
AVE trainer van het jaar 2017 / 2018
AVE Oeuvre prijs 2018

Na 43 jaar is er een einde gekomen aan mijn trainerscarrière. Hoewel einde...? Mijn licentie loopt tot januari 2019. Ik ga die met vijf jaar verlengen; als ik gezond mag blijven en als er iets leuks op mijn pad komt, dan sluit ik niet uit dat ik nog wat in de voetballerij ga doen.

November 2005 had ik contact met de technische commissie van Unitas '59. Een mooie club, met goed spelersmateriaal. In een gesprek met twee functionarissen van de club werd mij al snel duidelijk dat ze mij wilden hebben als trainer voor het komend seizoen, maar er moest nog een 'fijn afstemming' met de sponsor plaatsvinden. Uiteraard had ik daar begrip voor, maar ik vertelde de afgevaardigden dat er nog meerdere kapers op de kust waren. Bij Unitas '59 had ik ook zeer zeker een goed gevoel, maar ik zou kiezen voor een club die mij aanstond en zich het meest slagvaardig zou tonen.

En dat was De Valk, want enkele dagen later belde Tiny Wijnen en de zaak was zo beklonken. Ik heb op het Valkennest vier schitterende jaren gehad en na het eerste seizoen - waarin we 'slechts' vijfde werden – zei wijlen voorzitter Jo Lavrijssen: "Noud, we hadden veel eerder bij jou aan moeten kloppen." Mooie woorden van de president van de club.

Ook in die tijd kwamen we met ons fietsclubje uit Knegsel op woensdagmiddag voor een koffiepauze terecht bij een cafeetje in de Pielis (Weebosch)en daar zat de voorzitter van de sponsorcommissie van De Valk op het terras: Henk van Galen. Een bevlogen persoon, waarvoor er maar een club bestaat; juist, die ploeg aan de Bosstraat in Valkenswaard. Henk nam meteen het woord: "We hebben nu een goeie trainer bij de Valk, maar eerst ging ik acht keer per jaar op vakantie, dat zit er niet meer aan en ik moet nu met vier periodes vakantie genoegen nemen."

Henk, een meer dan geslaagd zakenman, die aantoonde met minimale opleidingen ver te kunnen geraken: "Ja inderdaad, ik kreeg van mijn vader toen ik in de zesde klas van de lagere school zat een scheerapparaat." Aangevend: ik heb enkele jaren in het basisonderwijs over gedaan!

De eerste competitiewedstrijd is het De Valk tegen SV Deurne
Leek mij leuk om daar maar mee te beginnen... Ruud van der Rijt heeft met zijn staf en spelers monnikenwerk verricht om De Valk in de eerste klasse te houden. Uit mijn De Valk-tijd als hoofdtrainer waren er afgelopen seizoen nog maar twee spelers van de partij: Antwan Rijkers (die nu assistent-trainer is geworden en wel weet waar Abraham de mosterd haalt...) en Danny van den Eijnden ('Goudhaantje', waarvan menig supporter van de tegenpartij vorig seizoen nog zei: "Wat is dat een geweldige spits!") Bij SV Deurne staat Jurgen Elbers voor het tweede seizoen aan het roer. Jurgen, die ik nog heb getraind toen ik stage liep bij Helmond Sport. Deze kundige en sympathieke trainer heeft vooral een glorietijd gehad bij Wilhelmina Boys met twee kampioenschappen.

Koen van Steensel – speler van De Valk – liet vooraf in de media optekenen: "We spelen met drie verdedigers achterop, in een voor mij bijzonder systeem." Ik ben benieuwd wat Jurgen hier met Deurne tegenover gaat stellen... Wie moet welke concessies doen en zijn hiervoor de kwaliteiten in de 'basis elf' aanwezig? Mijn buitengewone interesse is gewekt!

SV Deurne was de eerste helft de bovenliggende partij. Ze hadden enkele mogelijkheden om de score te openen, door een aantal voorzetten, maar de kopballen misten de precisie. Ook wist de keeper van De Valk – Kevin Miguel - tot twee maal toe met de voet te redden, op inzetten van Twan Hendricks. De Valk kon hier tegenover maar enkele speldenprikjes zetten, die verder geen gevaar opleverden. In de 45e minuut scoorde SV Deurne wel, maar de treffer werd vanwege vermeend buitenspel afgekeurd. (geen VAR aanwezig.) In de eerste minuut van de blessuretijd eerste helft schoot de SV Deurne spits met een verraderlijke schuiver net voorlangs. De ruststand was derhalve 0-0 en daar mocht De Valk best tevreden mee zijn.

In de rust sprak ik mijn 'eerste adjudant' van destijds, George de Ronde, die samen met Jurgen Pinckers (eens keeperstrainer bij de Valk en voorheen mijn eerste doelman bij Veloc) stond te kijken. Ook zij waren de mening toegedaan dat De Valk niet mocht klagen met de tussenstand. In de rust kwamen Jan van de Boom – mijn elftalleider bij De Valk - en Tiny Kennis namens de supportersclub van De Valk - met een lijst rond om het reservegetal van de lotto te raden en dit alles voor het goede doel.

In de 48e minuut komt voorwaar De Valk dicht bij de openingstreffer, met een schot binnenkant paal, maar de SV Deurne-keeper voorkomt met enig gegrabbel erger. In de 57e minuut ontsnapt Mark Kuijpers aan zijn tweede gele kaart bij het maken van een overtreding. In de 63e minuut komt SV Deurne door Jan Kuijpers op 0-1. Een voorzet wordt door de De Valk-defensie onvoldoende verdedigd en een lage schuiver van net buiten de 16 meter volgt.

Vooralsnog gaat De Valk niet over tot 'plan B' en twee minuten na het openingsdoelpunt schiet Luuk Broers de gelijkmaker binnen en weer ziet de SV Deurne-keeper Joost Bukkems er niet al te best uit: 1-1. Op een hoge, trage bal van Koen van Steensel geeft de doelman onnodig een hoekschop weg en van hieruit volgt het hierboven vermelde onheil. Het laatste half uur is de wedstrijd meer in evenwicht. Eigenlijk geen grote mogelijkheden, totdat in de 93e minuut indirect vanuit een corner invaller Maarten Vos van SV Deurne de 1-2 alsnog over de streep trekt. Scheidsrechter Gijs Stevens had zijn zaakjes dik in orde.

En met betrekking tot De Valk,'we spelen met drie verdedigers achterop', kon dat in deze wedstrijd best, want SV Deurne speelde met twee spitsen veelal in het centrum. Als een tegenstander echter voor drie spitsen voorin gaat kiezen (twee vleugelspitsen en een centrumspits), zou De Valk wel eens meer in de problemen kunnen komen. Komt de achterhoede dan 1:1 (3:3) te spelen of komen spelers aan de zijkant (Vermeer en Broers) - met meer aanvallende impulsen dan verdedigende kwaliteiten - dan in de problemen? Of gaat De Valk-coach dan de positie van Jean Marc Clare (Koen van Steensel) aanpassen om toch wat meer zekerheden te behouden?

 

 

© 2019 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Andre Metsers
26 september 6:53
Noud, je blijkt op dit vlak ook een klasbak. Erg leuk dat je dit nu doet voor deze site. Ik kijk uit naar de volgende column.
joop
26 september 3:55
Echt leuk, om het verslag door de ogen van een (ex) trainer te lezen.
Zo mooi, om te zien, dat deze man nog steeds heel goed kan analyseren, waar de sterke en de zwakke punten zitten. Een echte Topper !
Erik van Rooij
25 september 12:07
Leuk Noud,in Limburg mag je ook komen.
De koffie en gebak staan klaar