Column Noud van Buul: RKSV Heeze verspeelt dure punten

“Loopbaan planning.”
Ik begrijp wel dat ook in het amateurvoetbal niet iedereen zijn eigen weg uit kan stippelen. Belangrijk als trainer is je niet te laten beïnvloeden door salaris en onkostenvergoedingen. Investeren in jezelf brengt het meeste plezier en daarna misschien ook nog geldelijk gewin. Een studie van een club vooraf kan veel ongemak voorkomen. Hoe is de organisatie van de club; door wie wordt de club geleid; wat zijn de doelstellingen; welke middelen heb je enz. Na trainer bij Knegselse Boys, Bergeijk 2 en A junioren, Terlo en Reusel Sport kwam ik in beeld bij DBS. Jong in jaren, maar toch al een gerenommeerde club in Strijp. Ook het zaalvoetbal stond hoog in het vaandel van de spelers; over het algemeen waren het in de derde klasse ook technisch zeer vaardige spelers. Ik werd uitgenodigd op de bestuursvergadering en later kwam ook hoofdsponsor Albert van Elderen – 'de Witte' - nog aansluiten.
Door de competitiewedstrijden die DBS de jaren voordien tegen Terlo en Reusel Sport gespeeld hadden kwam de directeur van drukkerij De Witte bij mij terecht. Mijn manier van coachen sprak hem schijnbaar aan. Later – toen we eerste klasse speelden – kwamen we te werken in een nagenoeg ideaal plaatje. Buysen Schilders was de hoofdsponsor geworden met directeur Kees Buysen, die op een heel positieve manier zeer begaan was met zijn club. Jos de Bont en later Henk Boudewijns waren – elk op hun eigen karakteristieke manier -  kundige voorzitters. Theo Baak was de elftalleider die van mij de naam teammanager mag dragen. We hadden met fysiotherapeut Bernd Kleuters en verzorger Wilma Kuypers een professioneel ingestelde medische staf. In Wim Dielissen had ik een meer dan  voortreffelijk assistent trainer en ook Eric van der Palen deed zeer verdienstelijk werk voor de selectie; later kwam Goeran van de Heuvel ook nog bij de trainersstaf. Huub Gommans kende als ex – keeper alle facetten van het vak keeperstrainer.

We hadden een A-jeugd van hoog niveau waaruit meerdere spelers het vaandelteam spelend in 1e of hoofdklasse gehaald hebben. Theo kende het amateurvoetbal en als we een specifieke speler in de selectie misten, wist hij deze vaak naar Strijp te halen. Bijna altijd paste de nieuweling ook in het plaatje van de totale selectie. Voor mij was het vooral na deze succesjaren bij DBS duidelijk: capabele medewerkers is van groot belang! Voordat ik naar een andere club ging, lichtte ik behalve het spelersmateriaal ook mijn beoogde medewerkers even door.

Zo ook bij RKSV Heeze had ik van te voren eens een en ander op een rijtje gezet. Mijn assistent Marius Methorst vervulde zijn rol met verve; eerst Wim en later kwamen Roderick, Kees en Bram als trainer van Heeze 2; André geeft als keeperstrainer de juiste invulling; het medisch aspect is bij Henk van de Kerkhof in goede en vertrouwde handen; Fred Doezé was een kundig voorzitter Technische Zaken en ook elftalleider Nol haalde het onderste uit de kan. Op zich stond er een mooie seniorenselectie en kader en Heeze o-19 komt er aan. Hoe ontwikkelen de spelers die vorig seizoen promoveerden met O19 naar de vierde divisie? Soms gaat het hartstikke goed; soms gaat het faliekant mis.
Enkele voorbeelden. Eind jaren zeventig had Bergeijk een hele goeie lichting in de A-junioren. We eindigden daarmee op de twee plaats en lieten veel toonaangevende clubs achter ons. Enkele jaren later was dit de kern van het vaandelteam en reikte zelfs tot de eerste klasse. In de seizoenen ’87 / ’89 heb ik daar ook nog van mogen genieten: we werden – met een hoog gehalte van spelers die in de succesvolle A-jeugd stonden - vijfde en tweede in de 2e klasse. In 2010 promoveerden we met De Valk naar de hoofdklasse. De A -junioren hadden promotie gemaakt naar de vierde divisie. We hadden met het vaandelteam van de Valk een ijzersterk team; en, helaas, veel jeugdige spelers zochten hun heil elders. Zij speelden liever in een eerste elftal op vierde of derde klasse-niveau dan te investeren in de toekomst. Hoe houd ik de talenten aan boord? Deze materie is een moeilijke taak voor bestuur en functionarissen.

De wedstrijd: RKSV Heeze – SV Deurne 1-2.

SV Deurne vertrekt met kleine overwinning vanaf sportpark het Lambrek.
Zeker de eerste helft waren de bezoekers de bovenliggende partij. Veel grote kansen wisten ook zij niet te creëren maar zij hadden het meeste balbezit en speelden veel op de helft van de tegenstander. In de 2e minuut bereikte een pass van Heeze speler Noud Doezé goalgetter Ivo Moerenhout maar hij kreeg te weinig tijd om een medespeler aan rand 16M gebied te bereiken. Vier minuten later krijgt Deurne een vrije trap; de bal wordt voorbij de tweede paal weer voor het doel gebracht door Stefan van der Werf en afgewerkt maar de door de KNVB aangestelde grensrechter heeft geconstateerd dat de bal achter geweest is. In de 12e minuut maakt Lars van Dooren ongelukkig hands en weer een indraaiende vrije trap maar van der Werf en Mark Louwers komen niet tot afronding. Bijna halverwege de eerste helft weer een vrije trap voor de blauwwitten maar Marcel Kox weet ten kosten van een hoekschop een score te voorkomen. Twan Hendricks neemt de corner en Stefan van der Werf kopt zonder veel weerstand binnen: 0-1. Deurne heeft nu een periode dat het meer wil maar het levert wederom slechts enkele hoekschoppen op. Ruim na het half uur weer eens een aanval van de thuisploeg: Jeroen van Seggelen speelt op Ivo Moerenhout maar diens steekpass komt net niet bij Noud Doezé. De laatste tien minuten van de eerste helft laat de thuisploeg weer wat meer van zich spreken: eerst komt de keeper van Deurne niet zo overtuigend uit zijn doel maar Ivo Moerenhout zou een overtreding gemaakt hebben; Jorg van Galen zet Noud Doezé in de 16M aan het werk maar zijn aanname is niet al te best; misschien had hij wel direct uit moeten halen. Een minuut later nog een vrije trap van Ivo Moerenhout maar de door Marcel Kox vanaf voorbij de tweede paal voor doel gekopte bal is een prooi van doelwachter Frank Derks. En als zes minuten voor rust Noud Doezé op 18M voor doel onreglementair gestuit wordt dient de volgende mogelijkheid zich aan: Jorg van Galen neemt de vrije trap en op 9.15M krijgt Twan Hendricks de bal snoeihard tegen het hoofd. Na een vijftal minuten moest Hendricks ondersteund door de Deurne staf het veld verlaten en Parfait Luwawa was zijn vervanger.

Wat een service, bestuurslid Monique bracht ons een lekker bakje koffie op de tribune. In de 51e minuut een corner van Deurne speler Ruhendrey Martina maar Lars van Dooren kan nog net redding brengen voordat van der Werf – weer hij – gevaarlijk kan worden. In de 57e minuut krijgt Jorg van Galen een mogelijkheid waar hij toch meer mee had mogen doen maar hij schiet het leder ongecontroleerd over. Twee minuten later neemt Deurne verder afstand door een penalty “die er geen was” maar van de Werf pakt het cadeautje uit: 0-2. Een minuut later krijgt Heeze verdediger Bart Beelen in het strafschopgebied de bal tegen zijn arm; de assistent scheidsrechter vlagt driftig maar de nabij aanwezige arbiter laat doorspelen; hij vond misschien wel “dat de arm minder dan 45 graden van het lichaam was.” In de 66e minuut legt Yuri Veeneman doorgebroken Heeze aanvaller Ivo Moerenhout net buiten het strafschop gebied neer en kan met rood vertrekken. Ivo neemt zelf de vrije trap; deze is wel in de hoek maar niet krachtig genoeg. Drie minuten later legt dezelfde Moerenhout de bal panklaar op Bart Beelen maar ook hij kan de achterstand niet verkleinen. Jurgen Elbers, de coach van SV Deurne, besluit toch maar om de verdediging verder dicht te timmeren: good old Wim Verbeek komt voor Ruhendrey Martina. Toch maakt Ivo Moerenhout ruim een kwartier voor tijd de 1-2: een streep van ongeveer 22 meter in de linkerbenedenhoek is Frank Derks te machtig. In de laatste tien minuten had de gelijkmaker zo nog kunnenvallen: bij een diepe bal van Rens van de Kerkhof op Ivo Moerenhout is Frank Derks zeer attent; twee minuten later gaat Beelen in de 16M van SV Deurne tegen de vlakte maar de leidsman ziet er niks strafbaars in; Frank Derks houdt met een reflex Doezé die inkopt van scoren af; centrale verdediger Tom Krieckaert komt blijvend zijn voorhoede ondersteunen maar ook enkele corners kunnen niet verzilverd worden; en drie minuten voor tijd had misschien invaller Mark de Groot wel dé mogelijkheid! Deelname aan nacompetitie voor promotie is voor RKSV Heeze – nagenoeg – uit beeld.
Wrang.

Wat voor Heeze rest is de finale voor de districtsbeker: tegen Sliedrecht – een zaterdag eersteklasser -  op het sportpark van Haarsteeg op zaterdag 8 juni aanvang 14.30 uur. Een 'smetje' in de halve finale tegen Achilles Veen: Gijs Moerenhout krijgt onterecht een gele kaart aangesmeerd, die voor een teamgenoot zou zijn. De arbiter was niet zeker van zijn zaak getuige zijn uitspraak na de wedstrijd tegen een collega-scheidsrechter: “Ik weet niet of ik die gele kaart wel aan de juiste speler heb toegewezen.” (…) Ook zijn mede KNVB-assistent-scheidsrechters zal het wel ontgaan zijn... De KNVB waarnemers die – uiteraard – ook bij deze wedstrijd aanwezig waren grepen ook niet in... Sneu voor Gijs want hij stond op scherp wat de gele kaarten betrof en de finale gaat aan hem voorbij. En, helaas, een scheidsrechter denkt aan zijn eigen hachje als het onder druk gaat om punten die hij zelf wil / moet scoren en durft de prent niet te seponeren. En als je later het bondsbureau belt, krijg je als antwoord dat er geen beroep mogelijk is tegen een gele kaart... Na de wedstrijd zal het wel zo geweest zijn met de KNVB functionarissen: 'ze hieven het glas, ze deden een plas en alles bleef zoals het was'. Maar Gijs is de dupe van deze omissie.