Column Noud van Buul: Laatste dag, formaliteit of nog wat sprokkelen?  

Deel dit bericht via:


Statistieken toen en nu. (2)
In 1999 kom ik bij de keurtroepen van Jan Aarts; Veloc. Jan doet heel veel voor de club; niet alleen voor de selectie maar de gehele vereniging. Maar door de 'vijfde colonne binnen de club' besluit Jan te stoppen. Ik ben solidair met hem en verlaat de geel blauwen dus ook na twee seizoenen. Het eerste jaar halen we nacompetitie voor promotie maar gaan geen klasse stijgen; het tweede seizoen weten we ons ternauwernood te handhaven in de tweede klasse. (omdat mijn vriend / collega trainer John Huisman zijn sportieve plicht doet en een mededegradatiekandidaat klopt.) Veloc is samengegaan met Gestelse Boys en verder gegaan als vv Gestel. Van 2005 tot heden heeft de club gespeeld van 4e klasse t/m Hoofdklasse. Vanuit 4e klasse is men viermaal gepromoveerd en vervolgens drie keer gedegradeerd. Komend seizoen komt men onder leiding van de jonge trainer Luuc Bonnema uit in de derde klasse. Vervolgens ga ik één seizoen naar de vv Dongen, want Rood Wit V stond aan de deur en ik vond dat ik moest switchen. Het bleef bij een periodetitel maar geen promotie. Ton Jansens is al zeker 20 jaar teammanager cq bestuurslid technische zaken en hij vervult zijn rol met verve. Men heeft niet het grootste budget, maar wel een prima jeugdopleiding. Na zes jaar hoofdklasse heeft men er nu (bijna) drie seizoenen 3e Divisie opzitten. Zonder meer een knappe prestatie. Ook in Limburg heb ik een fijne tijd gehad bij FC ODA: ik kwam bij de club die bivakkeerde in de kelder van de 4e klasse; promoveerde naar de 3e klasse en speelde zelfs voor promotie naar de 2e klasse. Met een 2e en 5e plaats in de derde klasse vertrok ik uit Boshoven. Na vier seizoenen was het tijd voor iets nieuws. Dit seizoen heeft de club zich ternauwernood weten te handhaven in de vierde klasse. Vervolgens één seizoen bij Mifano in de vierde klasse. De club was na een aantal promotiewedstrijden net gepromoveerd uit de 5e klasse. We eindigden op de 6e plaats. Ook nu speelt men nog vierde klasse en zal de club in de middenmoot eindigen.

Met Heeze werd ik vorig seizoen kampioen in de tweede klasse. Marius Methorst, met zijn assistent Ad Snoeijen, kan ook weer terug zien op een prachtig seizoen bij de club: competitie waarschijnlijk in het linkerrijtje én finale om de districtsbeker. En geplaatst voor het hoofdtoernooi om de KNVB beker. (Succes mannen; altijd al gezegd dat dit de kortste weg is naar Europees voetbal…) Vier grandioze jaren bij De Valk: in 2e klasse een 5e plaats; een 4e plaats met deelname aan de nacompetitie en ongeslagen kampioen. Vervolgens na één seizoen 1e klasse gepromoveerd naar de hoofdklasse. De Valk nu: moet – wat heet – nog 'wat' sprokkelen en speelt zelf thuis tegen Schaesberg; een ploeg die de nacompetitie in moet om degradatie te voorkomen. Maar Schaesberg is door De Valk niet meer te achterhalen. Om de laatste plaats te verlaten, moet de Valk winnen en hopen dat Veritas haar sportieve plicht doet in 'Het Limburgs onderonsje' tegen Bekkerveld. Veritas staat op de veilige elfde plaats. Speelt De Valk gelijk en zou Bekkerveld verliezen, dan is men op doelsaldo ook van de laatste plaats af. Maar de tweede klasse komt voor De Valk akelig dichtbij.      

De wedstrijd: De Valk – Schaesberg 5-0
Eerst maar even sfeer proeven in de bestuurskamer. De ontvangst was allerhartelijks en de koffie prima. De sfeer was ook goed, maar de realiteit ook 'zichtbaar'.

In de 6e min is er een schietkans voor Brian Vermeer; Luuk Broers tovert in de beginfase ook al enkele leuke vleugelacties uit de hoed maar verder is er dan weinig te melden over De Valk. Schaesberg speelt des Limburgs: iedereen achter de bal; veelal op eigen helft.In de 14e minuut een prima trap van Koen van Steensel, maar de keeper van de bezoekers – Carlo Collombon – tikt de bal stijlvol over de lat. In de 20e min geeft Sherry Kindo Kamara de bal aan Brian Vermeer en door zijn lichaamstaal laat deze blijken dat hij er meer mee had moeten doen. Het is wachten tot de 24e min op het eerste gevaar van Schaesberg, als Michiel van den Besselaar de bal onbedoeld in de voeten schuift van de Limburgse aanvaller Noah Ngodici maar keeper Dennis Verhoeven brengt redding. Na een half uur een verrassend schot van Sherry Kindo Kamara, maar treft geen doel. Maar in de 39e min is het wel raak: Sherry Kindo Kamara doet het voorbereidende werk en via Michiel van den Besselaar komt het leder bij  Brian Vermeer en die scoort de 1-0.

In de tweede helft maakt De Valk meten de bedoelingen duidelijk: verder afstand nemen. Een minuut na rust maakt Robin Smets de 2-0 en nog geen twee minuten later de 3-0 na een blunderende verdediging. Na bijna een uur spelen wist ook Luuk Broers het net te vinden: 4-0. Pas twaalf minuten voor tijd zien we de beste mogelijkheid voor de bezoekers: Noah Ngodici test keeper Dennis Verhoeven maar deze brengt redding. In de eindfase kan De Valk de score nog verder uitbreiden: Luuk Broers zet Dion Vermeulen vrij voor doel, maar die schiet voorlangs; twee minuten later doet Dion Vermeulen het beter en weet de Limburgse goalie in de rebound te verschalken; in de 86e minuut gaat Brian Vermeer vrij op de keeper af maar stift de bal naast; één minuut later herhaalt Aart Verberne ditzelfde kunstje. Een veel gehoorde kreet op het Valkennest is: “We hebben het vorige week in Susteren laten liggen.” In 2009 werd De Valk ongeslagen kampioen in de tweede klasse en in diezelfde klasse maakt het tien jaar later weer zijn opwachting.      

© 2019 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?