Column Noud van Buul: 'Graspol'

Deel dit bericht via:

ED trainer van het jaar 2010 / 2011
ED Oeuvre prijs 2011
ED trainer van het jaar 2017 / 2018
AVE trainer van het jaar 2017 / 2018
AVE Oeuvre prijs 2018

Het moet in december 2015 geweest zijn, dat ik Ad Snoeijen belde. Ad was mijn spits in de glanzende De Valk-periode. Heel veel clubs waren al voorzien en daar wij pas in een laat stadium mijn vertrek bij Mifano zouden aankondigen kwam ik 'wat in de problemen'. RKSV Heeze stond echter nog steeds te boek als 'trainer zoekende'. Ik vroeg Ad - die dus verkast was naar RKSV Heeze – of de club misschien nog op zoek was naar een iets oudere trainer, die waarschijnlijk toch wel wat verstand had van het spelletje... Ad vertelde dat ze wel aan mij gedacht hadden, maar dat Marius Methorst hoofdtrainer wilde worden. Ik vond Marius toen al een uitstekende gast en zei dat ik niet in diens vaarwater ging zitten.

Toch had Ad zijn schoonvader Marius Methorst verteld over ons telefoongesprek. De volgende dag belde Ad mij terug: "Marius wil geen hoofdtrainer worden, maar jouw assistent." Ik maakte een afspraak met Marius op dinsdag en op vrijdag zat ik aan tafel met het bestuur en een heleboel functionarissen van RKSV Heeze. Zaterdagmorgen om 10.00 uur, toen ik bij de pupillen van Rood Wit V. stond te kijken. ging mijn gsm: of ik 's middags een afrondend gesprek kon hebben met voorzitter Paul Krieckaert en Fred Doezé (voorzitter technische zaken)? We waren er snel uit!

Boekje
Ik had al heel lang het boekje 'Graspol', maar pas dit jaar, op mijn vakantieadres, had ik tijd om het te lezen. Mooi boekje, makkelijk lezend, eenmaal er aan begonnen, had ik het in mum van tijd uit. Alleen noteert de auteur: 'Schrijvende trainers, wat is dat voor een raar fenomeen?' en verder lezend: 'Op de bank van Louis zit tegenwoordig iedereen met een schrijfblok: assistent trainer, keeperstrainer, verzorger, kantinejuffrouw... Ze schrijven met een verbetenheid en toewijding die deze nobele doch eenvoudig sport niet verdient. Schrijven doe je bij ... maar niet bij voetbal'. Daar kom ik op terug!

RKSV Heeze – SV Venray
Van SV Venray weet ik uit het heden niet veel; vroeger heeft Henk Rayer er getraind. Met hem heb ik heel wat robbertjes uitgevochten, toen hij trainer was bij Panningen en ik bij DBS (een paar weken voor het verstrijken van de overschrijvingstermijn, haalde hij bij mij de spitsen Maikel Drummen en Frans Verbeek en de centrale verdediger Marco van Tongeren weg...).
Na zes seizoenen in de hoofdklasse te hebben gespeeld, is SV Venray nu voor het vijfde opeenvolgende jaar te bewonderen in de eerste klasse D. Het eerste jaar in deze klasse pakte de club, onder de bezielende leiding van mijn collega/vriend Harry Blokhuis nog een periodetitel, maar vervolgens eindigden zij de volgende drie seizoenen op plek 10, 8 en 8. Frans Coenen, die zelf vier seizoenen als centrale middenvelder bij NEC speelde, staat nu voor het eerst aan het roer en was daarvoor tien (!) seizoenen aaneengesloten hoofdtrainer bij RKHVV uit Huissen (Gelderland.)

Wedstrijd
De engerlingen hebben bezit genomen van het hoofdveld van RKSV Heeze. Zodoende moest deze wedstrijd gespeeld worden op het bijveld. Het bestuur van Heeze had haar zaakjes echter prima op orde. SV Venray dicteerde in de aanvangsfase het spel en de roodgroenen konden daar in het begin slechts enkele counters tegenover stellen. Bij één van deze counters kwam een dieptepass van Ivo Moerenhout bij Jorg van Galen, maar deze nam de bal nog een keer aan, zodat de hoek om af te werken kleiner werd en de keeper redding kon brengen. Toch kwam de thuisclub in de 15de minuut aan de leiding: Ivo Moerenhout onderschepte een foutieve terugspeelbal, omspeelde de keeper en plaatste de bal in het netje: 1-0.

Verdedigende middenvelder Roel Cornelissen van SV Venray raakte steeds meer gefrustreerd en na een overtreding van een Heeze-speler op het middenveld, die met een vrije trap bestraft werd, trapte hij nog een Heezenaar tegen de grond. De scheidsrechter had dit echter niet gezien. In de 35de minuut kreeg Heeze een corner; de bal kwam wederom bij de linksbuiten van de thuisclub, maar ging via Steven van Dijk naast. Een minuut later liet Steven van Dijk het net trillen. Een afgeslagen aanval van Noud Doezé kwam net buiten het zestienmetergebied voor zijn voeten en hij haalde verwoestend uit: 2-0. Marcel Kox vroeg aan de scheidsrechter hoe de worp genoemd werd, die een Venray-speler toepaste op Noud Doezé, maar de referee liet doorspelen. Meteen hierop maakte deze centrale verdediger van de thuisclub een overtreding op een tegenstander. De leidsman gaf voordeelregel en de thuisploeg ontsnapte aan erger.

In de 48ste minuut was Marcel Kox met zijn ingreep te laat om de bal te spelen en kreeg terecht geel. Negen minuten later een vrije trap voor Venray op ongeveer achttien meter centraal voor het doel. Bram Vievermans krulde de bal over de muur in de hoek: 2-1. In de 66ste minuut kwam Noud Doezé al dribbelend via de as van het veld op, maar in plaats van Steven van Dijk vrij voor het doel te zetten, ging hij voor de individuele actie, die niet het gewenste resultaat opleverde. In de 81ste minuut was er nog een sterke individuele actie van Ivo Moerenhout, maar zonder tastbaar resultaat.

In de 83ste minuut was er een behendige uitvoering van Venray-speler Armend Shala, maar gelukkig kon de bal nog tot corner verwerkt worden. Eén minuut voor het verstrijken van de officiële speeltijd was Heeze captain Tom Krieckaert te gretig en legde zijn tegenstander neer: strafschop en Armend Sala wist wel raad met dit buitenkansje. Hoewel keeper Vincent Jansen in de goede hoek zat: 2-2. De thuisclub rechtte nog eenmaal de rug en in de 93ste minuut viel de 3-2. Een crosspass vanaf rechts kwam op links terecht bij Ivo Moerenhout. Hij deed wat er van hem verwacht mocht worden en stelde zijnn broer Gijs in staat te scoren. Volgens eigen zeggen 'met de kleine teen'.

Tot slot
Ik ben van dezelfde parochie als de auteur van Graspol: Rob Mutsaerts, in zijn vrije tijd een zeer gewaardeerde jeugdleider op het Lambrek en nog veel meer. Maar beste Rob, om resultaten te behalen moet je overal rekening mee houden. Bij Hare Majesteits ongeregelde troepen leerde ik al het 'VEITONO', oftewel beginnend met 'laatste gegevens Vijand', 'laatste gegevens EIgen troepen' (TONO zal ik je hier verder besparen). In het trainerswereldje komt het er volgens mij op neer: 'uitgaan van de eigen mogelijkheden en rekening houden met de tegenstander'. Bij een trainer/coach staat niet alles steeds 'op de harde schijf', dus briefje en potlood is een goed alternatief. Ook de huidige trainersstaf van RKSV Heeze hanteert dezelfde principes: ik zie assistent-coach Ad met zijn administratiemap en na een blik in de kleedkamer zag ik daar dezelfde rituelen als de voorgaande jaren...

© 2019 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?