Column Noud van Buul: Einde seizoen in zicht.

Deel dit bericht via:

Statistieken toen en nu. (1.)
In de zeventiger jaren hadden we in het amateurvoetbal na de 4e klasse nog de 1e t/m 3e klasse Afdeling Brabant. Later is het veranderd en momenteel hebben we na de hoofdklasse de 1e t/m 5e klasse. Bij Knegselse Boys speelden we in die tijd 1e en 2e klasse Afdeling Brabant. De Boys hebben het nooit geschopt tot vierdeklasser. Ook nu – 5e klasse - zit er geen klassering in het linkerrijtje in. Na deze tijd kwam ik bij Bergeijk 2 en A junioren van Bergeijk terecht; later zou ik daar terugkeren als hoofdtrainer. Vervolgens drie seizoenen naar Terlo. Een mooie tijd, maar we bleven een goede middenmoter in de vijfde klasse. Dit seizoen houdt de club tegen wil en dank de rode lantaarn in diezelfde klasse in handen. Dan verkas ik naar Reusel Sport en vertrek daar met een kampioenschap en promotie naar de 3e klasse. Ook nu vertoeft men in diezelfde klasse en is een subtopper. De reis gaat vervolgens voor drie seizoenen naar DBS in Strijp en na vier seizoenen keer ik daar weer terug als hoofdtrainer. Vervolgens beland ik weer bij Bergeijk op de Bergerheide. De club is juist gedegradeerd uit de 1e klasse. Twee jaar zal ik er vertoeven – spelend dus in 2e klasse - en we worden net geen kampioen. Nu draait Bergeijk in de top mee van de vierde klasse, maar moet Hoogeloon voor laten gaan. Dan kom ik terecht bij RW ’67 in Budel-Dorplein en we worden ongeslagen kampioen in de vierde klasse en via nacompetitie in de derde klasse weten we net niet de 2e klasse te bereiken. RW ’67 vinden we nu terug in het rechterrijtje van de vijfde klasse. Vervolgens is weer zes jaar DBS mijn werkgever en heb ook daar een zeer mooie tijd gehad met een kampioenschap in de 1e klasse en vervolgens nog drie seizoenen in de hoofdklasse. DBS vinden we tegenwoordig terug in de derde klasse en mag zich – lijkt mij – middenmoter rekenen. Jos de Bont zei mij eens – als ex-voorzitter van DBS - dat een val van de hoofdklasse naar een lager niveau niet nodig geweest was (de middelen om in het hoger amateurvoetbal te spelen, waren volgens hem aanwezig.) Bij de RKSV Nuenen behaalden we – spelend in de 2e klasse -  in mijn 2e en tevens laatste seizoen een plek in de nacompetitie maar wisten niet te promoveren. De groenwitten spelen nu in de hoofdklasse en staan in de middenmoot; toch een mooie prestatie. Wordt vervolgd!

In aanloop naar de wedstrijd van dit weekend
Drie topseizoenen had ik bij RW Veldhoven met een voorzitter – Wim van de Berk – die wist wat hij wilde. Eerste seizoen nacompetitie voor promotie; tweede seizoen kampioen in 2e klasse; derde seizoen nacompetitie om te pogen de hoofdklasse te bereiken; wat net niet lukte.   

En nu, anno 2019, helaas in zwaar weer ….
De Roodwitters staan op de derde plaats van onder; de onderste (op dit moment Gestel) degradeert rechtstreeks en de twee die daar net boven staan (op dit moment Bladella en Rood Wit V) moeten de nacompetitie in voor handhaving. RPC is misschien voor Bladella of Rood Wit V. nog te achterhalen; Beerse Boys gaat lastiger worden. Ik heb de Korze-bewoners dit seizoen een aantal keren aan het werk gezien. Toen ze thuis speelden in een bekerwedstrijd voorafgaande aan de competitie zei Frans Verhoeven, vader van trainer Robbert Verhoeven: “Ze zijn er nog niet klaar voor Noud.”

Tegen Hilvaria (3-6 thuisnederlaag) schreef ik: “De op lijn verdediging van Rood Wit V. heeft zijn handen meer dan vol aan de diepgang van Sem Hendriks, Coen van Oirschot en vooral Joerie van Rijswijk en soms komen daar ook nog eens middenvelders bij.” Met een vrije verdediger spelen is niks mis; alleen, het is niet modern. Maar vorig seizoen is er een club kampioen mee geworden in de tweede klasse.

Tegen EFC (2-0 thuisoverwinning)  noteerde ik: “EFC speelde met hun strijdplan het team van Robbert Verhoeven mooi in de kaart. Jan van Hout, de gevaarlijke spits van de Roodwitters, voelde zich als een vis in het water. EFC had met hun tactiek de uitstraling van 'hoe kunnen we het Jan van Hout zo comfortabel mogelijk maken'. Een verdiende overwinning voor de Veldhovenaren.”

Het verlies van Gideon Pieschel (vertrok naar Geldrop) is een zwaar gemis voor het RW-team. Marvilde bezet momenteel de derde plaats en is ook nog kanshebber voor de 3e periode. (Mierlo Hout is nog te achterhalen, maar als Hilvaria beide wedstrijden wint, dan heeft Marvilde voor - mogelijk - eindrangschikking en – zeker - deze periode een probleem.)

De wedstrijd: Marvilde – Rood Wit V. 0-2.
Er was behoorlijk veel belangstelling voor deze Veldhovense derby. Na een aftastend begin is er in de 9e min een uitbraak van Jan van Hout van de bezoekers maar levert geen rendement op. Twee minuten later gaat aan de andere zijde Max van den Akker er vandoor maar de score blijft in evenwicht. Even later weer een poging van Jan van Hout: vanuit de draai drukt hij af maar doelman Sam van Rooij is de situatie meester. Halverwege de eerste helft is het weer de aanvalsleider van RW V die wat gelukkig door kan gaan maar Jordy Maes kan net niet bij de bal. Ruim tien minuten voor de rust komt RW V keeper Mark Smulders in de problemen na een corner van Robbert Born maar komt met de schrik vrij. Een voorzet van Jan van Hout op Mitchell Slegers weet keeper van Rooij te onderscheppen en hij opent meteen met een lange bal maar Max van den Akker schiet net voorlangs. Net voor rust is het gaan regenen en daar ik vlak bij de dug out van het bijveld sta ga ik daar maar even in zitten ….; zo’n plaats was toch 43 jaar mijn werkgebied; en; deze was een speciale voor mij: Met RW ’67 werden we hier ongeslagen kampioen in de vierde klas. Dan pak ik toch maar weer mijn briefje en potlood. Wat is het tot nog toe? RW V: werkvoetbal; discipline; de snelheid van Jan van Hout; de wil om voor een goed resultaat te gaan; houden ze het 90 minuten vol? En dan Marvilde: technisch over het algemeen vaardiger; geen echte openingen kunnen vinden; een bal voorlangs; incidenteel een corner die iets kan worden; het zal iets “flitsender, geraffineerder, verrassender” moeten om het seizoen te verlengen.

In de 49e minuut weer een corner voor Marvilde: prima genomen door Robbert Born maar de verdediging is de baas. Twee minuten later een mogelijkheid voor Roodwitter Giovanni van Bladel maar de bal gaat voorlangs; hier had hij meer mee mogen doen. Net voor het uur komt een corner van RW V bij Jim van Beek en deze kopt onberispelijk in: 0-1. Marvilde brengt te weinig maar in de 70e minuut schiet Max van den Akker goed in maar goalie Mark Smulders redt met de voet en de rebound valt in de handen van dezelfde keeper. Even later scoort Stef Fasen voor de bezoekers na minder goed acteren door Sam van Rooij buiten zijn zestienmetergebied en vervolgens zou er door RW V een overtreding gemaakt zijn volgens – de overigens goed leidende – arbiter Stijn van Zuilichem. RW V keeper Smulders pakt nog enkele hoge ballen op vakkundige wijze. In blessuretijd scoort Douwe Veenstra de 0-2 met een prachtige volley in de verre hoek. De drie punten in strijd tegen degradatie gaan terecht mee naar Veldhoven Dorp maar komend weekend zullen ze weer vol aan de bak moeten om nacompetitie te ontlopen!

© 2019 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?