Column Noud van Buul: DBS deelt de lakens uit tegen SBC

Deel dit bericht via:


SBC met trainer Frank Weijers komt op bezoek. Er zijn momenteel in de 3e klas vier ploegen die nog volop meedoen voor de titel: sv Valkenswaard 21-45; Sparta ’25 19-44; SBC 20-44; PSV/av 21-43. DBS kent een moeizaam seizoen en Eric van der Palen heeft het stokje overgenomen van Bram Louwers. Er gaat dit seizoen één ploeg rechtstreeks degraderen: op de derde plaats van onder staat momenteel Hapert 19-16 en vier plaatsen hoger staat DBS 21-23. De nr 12 gaat de nacompetitie in voor klassebehoud: kandidaten hiervoor zijn op dit moment:  Hapert 41 verliespunten; Wilhelmina Boys 39 verliespunten; Wodan 43 verliespunten; DBS 40 verliespunten. Dus ook de geelrode ploeg uit Meerhoven is nog niet in veilige haven. Nog volop werk aan de winkel om klassebehoud veilig te stellen.
 
De vorige keer had ik het veelal over mijn eerste periode bij DBS. Na bijna 3 ½ seizoen bij Bergeijk en Rood Wit ’67 werd ik in november door Jos de Bont – voorzitter van DBS - en zijn vaste maatje Thijs van de Berk uitgenodigd om mee te gaan jagen. Zij hadden een fijn jachtgebied bij Oosterhout. Ook de DBS selectie was uitgenodigd om mee te gaan drijven. Weinigen hadden kaas gegeten van de jachtsport dus het was constant opletten geblazen als je jager was …..
Voor de “leken” onder de lezers: bij een bosperceel werd er door de drijvers op linie opgesteld en het was dan de bedoeling – op linie blijvend – de andere zijde van het bos te bereiken. De jagers stonden geposteerd op de vier paden langs dit bos en zij poogden het wild te grazen te nemen. Nou was het wel een behoorlijk dicht dennenbos maar onze gelegenheidsdrijvers kwamen er – onder strijdkreten van echte jachtfanaten -  in twee rijen achterelkaar van elk ongeveer twaalf man zoals in een polonaise uit…. Ik denk dat dit jachtgebeuren nog steeds de ronde doet bij de nazaten van de konijnenfamilie…..  Maar de sfeer was perfect: om negen uur kwamen we bij elkaar in het jachtgebied met een bakje koffie; anderhalf uur later was het weer pauze met een iets sterker drankje; om 12.30 uur was er snert met brood en een aperitiefje en om 16.00 uur werd de jacht dag afgeblazen.  Ieder spoedde zich naar “de koffie hut” op de rand van het jachtterrein en de inwendige mens werd versterkt en de kelen gelaafd.  Na al behoorlijk wat genuttigd te hebben de bulderende stem van Jos de Bont: “Hé van Buul, jij moet terugkomen naar DBS.” Ik voelde mij niet op mijn gemak; ik wilde wel terugkomen maar het er nu - in onder andere het bijzijn van hun huidige trainer - niet over hebben. Toen ik later naar het toilet moest kwam Jos achter mij aan: “Natuurlijk Jos wil ik terugkomen naar DBS maar daar gaan we het nu niet over hebben.” Na vier seizoenen keer ik terug bij DBS om er weer te genieten van zes prachtige jaren! Werken met een bestuur (eerst Jos de Bont als voorzitter en later Henk Boudewijns die ook een prima invulling geeft aan de uitoefening van zijn taak) waarvan ik een vrijbrief kreeg; een hoofdsponsor “Buysen Schilders” waarvan directeur Buysen zeer betrokken was bij het wel en wee van de club en het vaandelteam in het bijzonder; perfecte medewerkers en een team – zonder andere elftallen tekort te doen  - wat het beste uit mijn toch imposante carrière was! Het eerste en tweede seizoen werden we vierde en vijfde en het jaar daarop kon de vlag in top: we werden  kampioen in de 1e klas in een uitwedstrijd bij JVC Cuijk. Vervolgens bleef ik nog drie jaar en behaalden we  in de Hoofdklas achtereenvolgens 6e, 5e, 7e plaats (De voetbal piramide van de KNVB was toen: Eredivisie; Eerste Divisie en daar onder de Hoofdklassen.)  Een grandioze tijd met prachtige prestaties! 
Perfecte medewerkers met allen een DBS hart! Als team manager hadden we Theo Baak die alle facetten van zijn werkzaamheden op een voortreffelijke manier uitvoerde. Bernd Kleuters, voorheen ook speler van de DBS selectie, onze kundige fysiotherapeut en Wilma Kuypers de masseuse. Martien Walravens onze assistent scheidsrechter maar na onze titel in de eerste klas kwam deze taak voor wat de competitie betreft te vervallen maar was hij belangrijk voor allerlei zaken betreffende het team. In de persoon van Huub Gommans hadden we een zeer kundige keeperstrainer. Ook Wim Dielissen die in mijn eerste periode veldspeler was is vervolgens tien jaar mijn zeer gewaardeerde assistent trainer geweest (zes jaar bij DBS, twee jaar bij RKSV Nuenen en twee jaar bij Veloc.) Ook Goeran van de Heuvel trad nog toe tot de technische staf; ook hij leverde een zeer positieve bijdrage. De spelers stonden er gedurende al die jaren; misschien dat ik die individueel nog eens voor het voetlicht ga halen …..

De wedstrijd: DBS –SBC 3-0.

'Slechte beurt van de bezoekers in de strijd om het kampioenschap.'
Onder impulsen van “le patron” op het middenveld Stijn van de Berk maakte “Door Broederschap Sterk” de bedoelingen meteen duidelijk. Vooral de eerste 20 minuten was de thuisploeg heer en meester.  DBS dicteert. Felheid, druk naar voren, fitheid, bezieling en beleving van de ploeg. In de zevende minuut gaat de bal van Marijn van Asten naar René de Vries maar zijn schot wordt gepareerd door SBC keeper Dennis den Hollander. In de dertiende minuut een tegenaanval van SBC en via de rechterflank komt de bal centraal bij Dirk van Eck die met een halve omhaal doelman Thomas Hooyberghs probeert te verschalken. Een minuut later een steekpass op René de Vries en de 1-0 staat op het scorebord. Twee minuten daarna een voorzet van Marijn van Asten op Pim Messing en de score wordt verdubbeld: 2-0. In de achttiende minuut gaat een afstandsschot van SBC speler Clint van Doorn net naast.  Halverwege de eerste helft moet Dennis den Hollander, de sluitpost van de bezoekers, weer vol aan de bak na een sterke actie van Pim Messing. Twee minuten later gaat de bal van Dirk van Eck via Clint van Doorn naar Joost van Heck maar de bal gaat net over. Na de beginfase hebben we een kwartier dat de partij meer in evenwicht is maar geen van beide teams is in staat om verandering in de score aan te brengen. Vlak voor het half uur betrap ik de doelman van de thuisploeg op een sporadisch foutje: hij gaat onder de bal door op een voorzet maar komt met de schrik vrij. Enkele minuten later gaat Ruud van Breemen sterk door maar de bal komt net niet bij een medespeler. Tien minuten voor rust geeft Son speler Joost van Heck een pass breed op Dirk van Eck maar die schiet over. De laatste tien minuten voor het rustsignaal is de beste fase van het team van Frank Weijers, de trainer coach van SBC. Vijf minuten voor rust gaat Sander van Kersbergen “over de knie” bij Marijn van Asten en na de vrije trap van Yurjen de Jong is er een scrimmage in het doelgebied van DBS maar levert geen goal op. De bezoekers hebben nu ook drie corners binnen enkele minuten die geen resultaat opleveren. In blessuretijd van de eerste helft is er aan de andere zijde nog een vermeldenswaardig moment: na een corner haalt Clint van Doorn de bal van de lijn.

Ad van “Kom aan DBS” vraagt of ik wat kom drinken in de bestuurskamer en Walter regelt alsnog het wedstrijdformulier voor mij. En aan koffie was ik wel toe, ik snap nu – vanaf een ijskoude tribune met wel een prima overzicht - dat mijn postduiven het gisteren ook al moeilijk hadden met noordoosten wind ….. Onder het genot van een bakje troost met cake was het gezellig in de bestuurskamer met oude bekenden uit Eindhoven en Son.

Meteen na rust een wervelende actie van een speler van de thuisploeg die mij deed denken aan tijden van weleer; toen Piet van Breugel en nu Ruud van Breemen; dit was genieten, 3-0.
Ruim na een uur spelen komt SBC’er Mark Vogels iets schuin vrij voor doel maar hij produceert slechts een afzwaaier. Vijf minuten later bedient van Kersbergen zijn Sonse ploeggenoot Dirk van Eck maar die schat deze kans niet op de juiste waarde. Twintig minuten voor tijd doet DBS’er René de Vries onvoldoende met een mogelijkheid en de keeper redt. SBC kan geen moment aanspraak maken om een punt mee te nemen. Over het algemeen is het positiespel in het partijspel en de veldbezetting bij de thuisploeg beter verzorgd. In het laatste kwartier geeft Stephan Vroomen van SBC de bal aan Max Vernie maar die haalt niet krachtig genoeg uit;  René de Vries heeft nog een mogelijkheid die de keeper verijdelt; Tim van der Velden schiet nog op de paal en de rebound gaat naast; een vrije trap wordt genomen en gaat van Rob Kapteijns naar Max Vernie maar met een geweldige reflex houdt DBS keeper Hooyberghs zijn doel schoon; in blessuretijd wordt een goal van Stijn van de Berk door de zeer ervaren en goed leidende arbiter Verpaalen afgekeurd.
Als de ploeg van trainer Eric van der Palen en assistent trainer Jeroen van de Berk dit niveau van hun team weten vast te houden zijn ze mijns inziens kandidaat voor de 3e periode en kunnen dan een ticket voor de nacompetitie voor promotie bemachtigen!

Na de wedstrijd hebben we nog enkele glaasjes genuttigd in de kantine: met Ad van de Berk  en voormalig hoofdsponsor “Buysen Schilders”; Kees Buysen; het was na ruim 20 jaar een prettig weerzien.         

© 2019 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?