Column Noud van Buul: Bijzondere derby RKSV Heeze - Geldrop.

fotonoudvanbuul(artdef) Als ik er sites of bladen op na sla heeft Geldrop een andere weg ingeslagen. Trainer Pierre van den Eeden liet eens optekenen niet blij te zijn met een indeling in deze Limburgse / Brabantse mix klasse maar met wedstrijden tegen Deurne, ZSV, de Valk en Heeze heb je toch leuke potjes. Was voorgaande edities snel terugkeren naar de Hoofdklasse voor Geldrop het devies; nu wordt het geweer van schouder veranderd en krijgt de eigen jeugd het vertrouwen. De selectie dient voor 80 procent uit eigen kweek te bestaan.
Coach Pierre: “Voorheen leverde de jeugdopleiding elk jaar maar één of twee spelers af die capabel waren voor het eerste elftal, nu zijn het er een stuk meer en is het moment daar om de jeugd de kans te geven." De hoofdtrainer verder: ,,Ik heb er wel vertrouwen in. Het enthousiasme straalt van de jonge groep af, ik moet die jonge gasten eerder afremmen dan aansporen. We hebben genoeg kwaliteit om in het linker rijtje van de ranglijst te spelen, maar zullen daar wel keihard voor moeten werken."

In de winterstop nam ik steeds – zo ook bij RKSV Heeze – de tijd voor individuele evaluatiegesprekjes. De speler mocht zijn zegje doen, maar ik ook …… Zo had ik voor ieder de vraag ”Waar tref ik jou en jullie als team over drie tot vijf jaar?” Ik had “wat” aanmerkingen omtrent de voetbalcultuur om structureel tweede klas of hoger te spelen. Ik denk wel dat ik de snaar geraakt heb …… Ik heb ze ook gezegd we krijgen van tegenstanders vaak complimentjes omtrent ons spel; maar ……….. we moeten dodelijk zijn; we hebben het in ons om dat af te dwingen: “Heeze is door diverse spelers met specifieke individuele kwaliteiten een klote ploeg om tegen te spelen.” Belangrijk is volgens mij ook geweest dat we achterin een andere speelstijl zijn gaan hanteren: van “vier op lijn” naar het klassieke “vrije verdediger met drie mandekkers.” Met Marcel Kox als voorstopper heeft Heeze de ideale man in huis want met hem is het als spits zijnde indien je tegen hem speelt kwaad kersen eten ……

Na de wedstrijd tegen ZSV heb ik niemand van de RKSV gesproken. Maar als ik de beelden zie hebben de roodgroenen zich – vooral zelf - wel tekort gedaan en geeft de scheidsrechter een discutabele strafschop tegen en een dito rode kaart bij dezelfde situatie. De penalty wordt gemist maar in de vierde minuut van de extra speeltijd is de laatste lijn van Heeze minder goed georganiseerd en komt ZSV na een makkelijk gegeven vrije trap alsnog op gelijke hoogte. Jorg laat een prima mogelijkheid onbenut en Ivo komt zelfs driemaal in de situatie om doeltreffend de trekker over te halen. Ik neem aan dat zij nu belust zijn op sportief revanche!

Geldrop 7 wedstrijden en 8 punten; Heeze 7 wedstrijden en 14 punten.  Als ik het vooraf beschouw wordt het een wedstrijd van “niet lullen maar poetsen.” Met hopelijk een scheidsrechter die de situatie goed aanvoelt en niet voor elk wissewasje de kaart trekt.

Geldrop zeker de laatste 20 jaar steeds gebivakkeerd in de 1e of Hoofdklasse; Heeze speelde in 2010 / 2011 nog vierde klas en van daaruit de weg omhoog (met Ben Lodewijks kampioen in de 4e klas en met Jeroen Mecking promotie naar de 2e klas); de manier waarop de clubs op dit niveau terechtkwamen is een wereld van verschil. Maar nu kruisen zij de degens in 1D! Het is volgens ingewijden nu dat beide clubs in competitieverband elkaar voor de eerste keer treffen.

Heeze laat Geldrop in leven en komt in eindfase nog goed weg
Coach Marius Methorst had vooraf nog een verrassing in huis: niet de 19 jarige Noud Doezé stond in de punt van de aanval maar de beweeglijker en technisch vaardiger Steven van Dijk.
Een aftastend begin: na 5 minuten een schot van Gijs Moerenhout voor de thuisploeg zonder resultaat. Vier minuten later een dwarrelschot van Mark Werts dat de keeper van Heeze niet echt in verlegenheid brengt. Even later een opkomende Hugo Beets over de linkerflank maar aanvoerder Rens van de Kerkhof redt ten koste van een hoekschop. Even daarop is dezelfde aanvoerder van de thuisclub te vinden aan het ander zestienmetergebied maar zijn schot binnenkant voet gaat net langs. Dan is er een korte periode waarbij het aan beide zijde onrustig is: de mogelijkheid om op te bouwen is vrijwel steeds aanwezig maar men verkiest er voor om de bal zo maar weg te roeien ….. Toch is het de thuisploeg die zich het eerste herpakt: er volgt een schitterende opbouw van Heeze en een verdediger van Geldrop glijdt uit: er komt een 2:1 situatie en Ivo Moerenhout heeft een prima actie in huis en haalt uit maar de bal caramboleert miraculeus van de rechter binnenkant paal naar de linker binnenkant paal en stuit dan weer het speelveld in. De thuis spelende ploeg komt steeds beter in de wedstrijd; de voorhoede voelt zich steeds beter in haar element en daar schuift veelal Gijs Moerenhout en soms Koen van Lierop overtuigend bij in. Na 20 minuten schiet Steven van Dijk de roodgroenen op voorsprong: en hoe; het leder slaat in als een raket in de linker winkelhaak: 1-0. Aan de andere zijde heeft een goed spelende Lars van Dooren zijn handen vol aan angstgegner Gideon Pieschel die we nog kennen van Rood Wit V uit de laatste competitiewedstrijd van vorig seizoen. Vaak wordt Lars goed gesteund door Mark Claassen of Marcel Kox. Ook komt Mark als winnaar uit de bus in 1:1 duel via de as tegen dezelfde tegenstander. Scheidsrechter Robin Vereijken leidt naar behoren maar fluit enkele keren tegen Ivo Moerenhout in faire mannelijke duels. Als Ivo later in de wedstrijd een “huis, tuin en keuken” overtreding maakt krijgt hij meteen geel waarbij de arbiter aangeeft dat het een optelsom is. (…)  Er volgen nog enkele snelle aanvallen veelal via van Dijk, van Galen en Ivo Moerenhout. Maar de rust breekt aan met een magere voorsprong voor Heeze.

In de 50e minuut krijgt Lars de Haas een goeie mogelijkheid na een onnodige individuele actie door Rens van de Kerkhof van de thuisploeg. Een minuut later komt Geldrop door aan de achterlijn maar keeper Vincent Jansen onderschept de voorzet met de voet. Net voor het uur heeft Steven van Dijk nog een voley-schot in huis dat net over gaat. Omstreeks hetzelfde tijdstip mag Tim van den Akker vrij aanleggen vanaf 20 meter maar de bal gaat naast. Ik heb mijn potlood nog niet van het papier of kan al weer een sterke actie van Steven van Dijk noteren en de bal gaat van Jorg van Galen naar Ivo Moerenhout maar die mikt net over. Vier minuten later krijgt de topscoorder van vorig seizoen aan de rand van het strafschopgebied weer een mogelijkheid maar ook deze verdwijnt niet in het netje. In de 70e minuut schiet Gijs Moerenhout de bal laag op doel maar keeper Len van Gestel is wederom de situatie meester. Geldrop coach Pierre van den Eeden beseft dat er wat moet gebeuren. Na 71 min zijn Lars de Haas en Tim van den Akker voor vandaag bedankt voor bewezen diensten en Damian Samuels en Ben Bruisten komen binnen de lijnen. Bruisten komt op de “10”positie; Samuels op rechtsachter en Tom Dekkers wordt naar de spits gedirigeerd. En de coach heeft al snel succes ……een precieze pass van Werts op Gideon Pieschel die teveel ruimte krijgt maar diens schot wordt door Vincent Jansen nog gekeerd echter op de rebound van Dekkers is de goalie kansloos: 1-1. Heeze coach Marius Methorst is aan het woord: 79e min middenvelder Koen van Lierop een speler met een groot loopvermogen maakt plaats voor Noud Doezé die bij de senioren selectie normaal in de spits speelt. Dan volgt er vrijwel iedere minuut iets spectaculairs: Jorg van Gaalen schiet via de lat over; een voorzet van Lars van Dooren en Gijs Moerenhout schiet net voorlangs; een korte combinatie tussen de gebroeders Ivo en Gijs wordt door laatstgenoemde in het zijnet geschoten; perfect samenspel Jeroen van Seggelen en Jorg van Galen die op het laatst precisie mist; een vrije trap van Geldrop speler Mark Werts die in de muur beland; Steven van Dijk die de bal te gejaagd afwerkt terwijl Gijs in scoringspositie gebracht kon worden; Geldrop keeper redt bij een corner en Len van Gestel en Steven van Dijk krijgen geel bij een opstootje. Na 90 minuten: stand 1-1. Tweede minuut blessuretijd: Mark Claassen (Heeze) gaat tot aan het randje om Geldrop speler Pieschel van scoren af te houden. Even later schiet Tom  Dekkers (Geldrop) nog in het zijnet.
En in de laatste seconden van blessuretijd voorkomt Marcel Kox met een ultieme krachtsinspanning een onverdiende nederlaag. Dus Heeze komt in eindfase nog goed weg! Voor mij amusementswaarde: 8 (dus het publiek de winnaar!)