Column Noud van Buul: Bezoek vv Dongen anno 2002

UNA ziet het weer helemaal zitten!

Najaar 2001: collega bij Defensie, Ton Jansens, aan de telefoon. Nu even niet over het wel en wee bij de landmacht maar over zijn club: v.v. Dongen. Ton vertelde – als bestuurslid technische zaken – dat ze mij op het oog hadden om hoofdtrainer te worden. “Maar Ton, bij jullie in de buurt zijn toch ook wel capabele trainers te vinden?” Er waren negen sollicitanten geweest maar die hadden niet hun voorkeur. Ik had een prima gesprek met Ton, de voorzitter en de sponsor. Dus besloot ik naar Dongen te gaan. De geelblauwen speelden in de tweede klasse; hadden – met alle respect – een iets ouder team en hadden het niet gemakkelijk. De A-junioren waren het jaar voordat ik kwam weliswaar kampioen geworden maar dat was niet op hoog niveau. Dat was een team met een goede instelling en sfeer maar de toppers in dat elftal ontbraken. De groep die het voorgaande seizoen als vaandelteam functioneerde kreeg ook mijn vertrouwen. Het was goed geregeld bij de club: korte lijntjes met Ton Janssens als mijn eerste aanspreekpunt, Ad Broeders elftalleider, Toon Beerens assistent scheidsrechter die tevens allerlei hand en spandiensten verrichtte en Ton Smits – in vroegere jaren speler bij NAC en PSV – als een kundige, fijne, loyale assistent trainer. Na een kampioenschap in 1993/1994 was de club wel weer aan een succesje toe. We werden vijfde in de competitie en behaalden een periode. In de nacompetitie werden we – frappant genoeg – uitgeschakeld door Rood Wit V, de club waar ik vervolgens aan de slag ging. In het tweeluik met Rood Wit V. waren we in de uitwedstrijd superieur, maar na een voorsprong van 0-2 werd het - na tot tweemaal toe onnodig gepingel van onze keeper – een 2-2 eindstand. Dan moest het thuis maar gebeuren. We waren wederom de bovenliggende partij, maar de wedstrijd bleef 0-0. In het reglement stond dat strafschoppen dan de beslissing moesten brengen: de Veldhovenaren waren daarin het gelukkigst.

Jaren later las ik in de media een artikel van Jack Koumans ex speler van NAC die na zijn profcarrière nog een aantal jaren bij vv Dongen speelde: aan hem werd de vraag gesteld wie de beste trainer van Dongen was en zijn antwoord “voor het coachwerk Noud van Buul( zijn wedstrijdbesprekingen) en aanpassingen/omzettingen in wedstrijd.” Toch mooi om dat van zo’n ervaren rot te vernemen.

Dan blijft het voor mij een aantal jaren stil met betrekking tot v.v. Dongen. Maar als ik in 2009 / 2010 met de Valk in de eerste klasse speel kom ik ze weer tegen; en hoe ……..
De v.v. Dongensite weet het als volgt te verwoorden: “VV Dongen liep 3 wedstrijden achter op de ploeg van Noud van Buul (De Valk.) Het was een zooitje op de ranglijst en iedereen keek naar elkaar en was aan het rekenen. Er hing een bepaalde sfeer in de kantine en niemand durfde het eigenlijk hardop uit te spreken, maar na 6 overwinningen en een gelijkspel uit de laatste 7 wedstrijden begon iedereen het wel te denken. “We kunnen promoveren.“ Als VV Dongen bij de eerste drie op de ranglijst zou eindigen zou het versnelt promoveren naar de Hoofdklasse. Lange tijd zag het ernaar uit dat er tegen VC Vlissingen weer punten zouden worden verspeeld en dat maakte het gat naar De Valk alleen maar groter. In de 86 minuut redde Osman Erbas de 3 punten door als een hogepriester, ver boven de verdediging hangend, een voorzet van rechts te promoveren tot de winnende treffer: 2-1. Wie had aan het begin van het seizoen ooit kunnen denken dat VV Dongen zou kunnen promoveren?

Als je na 8 wedstrijden 9 punten hebt is dat ook niet te geloven. Inmiddels was de ranglijst opgeschoond en iedereen liep weer in de pas. Met nog twee duels te gaan stonden De Valk en VV Dongen met 41 punten bovenaan. De Valk had een beter doelgemiddelde en mocht daarom op nummer 1 staan. De Valkenswaardenaren stonden vanaf de eerste wedstrijd bovenaan en hadden deze positie niet meer uit handen gegeven. Ruim 1000 mensen uit Dongen waren naar Schijndel gereisd om het tweede hoogtepunt van het seizoen mee te maken. Alles van het hele seizoen viel samen, zelfs de oude kwaal kwam weer even om de hoek kijken toen  De Valk van een 3-0 achterstand terugkwam naar 2-3. Als men alle kracht van de samengeknepen bilspieren van alle Dongen-supporters zou omzetten in elektriciteit, dan zouden het stadion en het dorp van Schijndel voor de rest van het jaar voor niets zijn verlicht. Maar Sander de Bont gaf zijn trouwe aanhang een andere verlichting: hij scoorde op het juiste moment de 4-2 en het feest kon beginnen !!! Voor de formaliteit en de feestvreugde maakte Larry van Ommen de 5-2. !!! Zo’n 1400 man omzoomden het veld van Schijndel, dat voor een uitstekende organisatie van het gebeuren had gezorgd. Voor de Valk waren de druiven zuur. Gedurende het hele seizoen hebben zij aan de leiding gestaan. Terecht overigens, want ook zij konden er, onder leiding van good old Noud van Buul, wat van. Maar de opmars van Dongen was niet te stuiten en ook nu weer speelden zij de sterren van de hemel. Even was het spannend, toen in de tweede helft de stand naar 3-2 werd teruggebracht. Maar toen Sander de Bont een paar minuten later de voorsprong weer vergrootte, kon Dongen de zege niet meer ontgaan.”

Toch wil ik nog wel even een nuance aanbrengen: na een 3-0 achterstand moest er wat gebeuren. Het tegenoffensief resulteerde in doelpunten van Erik Schaeken uit een vrije trap en tien minuten later Tom Krieckaert die scoorde: 3-2. Ik had voor de laatste 25 minuten nog een troef in huis…… Ik stond met de speler gereed aan de zijlijn maar voordat ik kon wisselen pakte de speler die ik wilde wisselen een domme rode kaart. Helaas viel het plan in duigen. Geen kampioenschap, jammer, maar de missie was toch geslaagd: drie ploegen zouden promoveren: vv Dongen, de Valk en IFC.

De Zeelsternaren staan voor dit weekend derde achter TEC (UNA heeft drie verliespunten meer) en Jong Volendam (UNA heeft zes verliespunten meer). Er zijn nog acht wedstrijden te gaan. Frank van Heteren van v.v. Dongen weet te melden dat nu eerst aangetreden moet worden tegen het stugge UNA uit Zeelst / Veldhoven. Frank: “Het beetje lucht dat VV Dongen zich verschafte afgelopen zaterdag moet aanstaande zondag worden verdedigd  tegen titelkandidaat UNA. De tien ontmoetingen tussen beide Brabantse grootmachten stonden in het verleden bol van spanning. Een dan praat ik over de thuiswedstrijden, want in de onderlinge confrontaties in Zeelst wist VV Dongen slechts één keer te winnen (0-1 door Koen Bakker) . De rest werden allemaal verloren. Tijdens het uitduel eerder dit seizoen liepen de Dongenaren met het schaamrood van het veld. Een 5-0 nederlaag en slechts één halve kans weten te creëren. Het was voor mij de allereerste wedstrijd van VV Dongen waar ik voortijdig ben weggelopen. Het was niet om aan te zien. UNA kon en mocht alles die middag en ik denk ook niet dat ze echt moe zijn geworden. UNA zal er alles aan doen om VV Dongen pijn te gaan doen. Zij willen dolgraag terug naar de 2e Divisie en wellicht horen ze met hun kwaliteit daar ook thuis. Ook zij moeten iets laten zien! Het verschil tussen beide ploegen zit vooral in de kwaliteit van spelers, maar zoals zo vaak gezegd: “Strijd en Passie zijn niet te verdedigen! “ En daar hoop ik maar op. We gaan het zien!”

Bestuurslid technische zaken Ton Jansens droeg zorg voor een hartverwarmende ontvangst; we konden nog even wat verhalen ophalen omtrent v.v. Dongen in het verleden en nu en dan:

De wedstrijd: vv Dongen – UNA  1-2
UNA was de eerste helft de bovenliggende partij en deed zich – ondanks een 0-2 voorsprong – tekort. Al in de2e minuut kreeg Lex van Dijk van UNA een vrije kopkans; even later miscommunicatie tussen Cools en Saez van de thuisploeg hetgeen een corner oplevert en Schijvenaars van de bezoekers kopt in maar de inzet wordt door Kazanci van de doellijn gehaald. Na bijna een kwartier spelen is het wel raak als keeper Sprangers van de thuisploeg  Brian Boogers knullig neerlegt en Mart van de Gevel uit de penalty onberispelijk raak schiet: 0-1. In de 18e minuut constateert de arbiter hands net buiten de 16M maar de geplaatste bal is geen probleem voor UNA sluitpost Yannick Derix. Na 25 min gaat aanvoerder van der Stappen van de geelblauwen onder de bal door en Mart van de Gevel komt vrij voor keeper Sprangers maar die pareert de bal die in de korte hoek ingeschoten werd. Twee minuten later weer een snelle uitval van de bezoekers over de rechtervleugel die een corner oplevert maar Sprangers – die ver zijn doel uitkwam – stompt de bal weg. Op het half uur gegrabbel van de Dongen doelman tot driemaal toe maar zowel spelers als supporters van de thuisclub komen met de schrik vrij. Zeven minuten voor rust valt de 0-2: het begint eigenlijk met een UNA aanval via Brian Boogers die in een 1:1 situatie komt met van der Stappen; vervolgens krijgt de v.v. Dongen defensie de bal niet weg uit het strafschoppengebied en Jelle Schijvenaars schiet de bal binnen. Even later legt Mart van de Gevel aanvoerder van der Stappen weer het vuur aan de schenen, maar het levert slechts een corner op.

Het is maar goed dat ik bij aanvang van de tweede helft meteen op mijn post ben want de thuisploeg kiest voor een andere ouverture. En ….. UNA weet het niveau van de eerste helft niet meer te halen. In de 46e en 48e minuut blokkeert UNA keeper Derix tot tweemaal toe een Dongen inzet met zijn voet; en nog voordat er 50 min verstreken zijn komt de thuisploeg er ook nog met drie spelers flitsend uit. UNA wil – lijkt het wel – in deze fase met een minimale inzet de zaak oplossen. En zij vragen om moeilijkheden: In de 55e minuut komt er een voorzet vanaf de rechterzijde en midden voor doel staat geheel ongedekt Thomas Schilders en die kopt de 1-2 binnen. Op het uur een goede combinatie tussen de Dongen voorhoede Roshendley Saez en Thomas Schilders deze stuurt de bal naar de verre paal maar zou net voorlangs gaan; toch kwam daar ook nog medespeler Remon Koenen opdagen maar hij kon van zeer korte afstand niet zorgen voor de gelijkmaker. Weer vijf minuten later krijgt Remon Koenen van de thuisploeg nog een kans omdat Derix te laat “los” roept  en zodoende de achterhoede van UNA zwak uitverdedigt. In de 72e minuut krijgen we nog een uitval van de bezoekers en van de Gevel schiet in de korte hoek maar Sprangers redt. In de 83e min schiet Dongen speler Glenn Kools vanaf de 16M nog net naast. In de slotfase stuurt Dongen trainer Ruud Kaiser stormram Mitchell van der Stappen nog mee naar voor, maar de drie punten gaan mee naar Zeelst.