Ben Sleddens een legende van vv UNA

Deel dit bericht via:

Hij was getrouwd met Sjaan van Zoggel, dochter van mede UNA oprichter Jost van Zoggel en meer UNA kan dus eigenlijk niet.

(Door Thieu Vlemmix) Ben blonk in UNA uit in de jaren 60 en 70. Een doelman die zich ook buiten zijn doelgebied waagde en moed als een belangrijk wapen had. Hij stond op doel toen UNA in 1965 met veel eigen tieners voor het eerst de top van het Nederlandse amateurvoetbal bereikte. De eerste de beste wedstrijd uit bij de onverslaanbaar geachte meervoudige landskampioen Middelburg, is misschien wel de allerbeste tijdens zijn langdurige carrière. De bebrilde doeman was er op die dag voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor dat UNA met 0-1 winst huiswaarts kon keren. De plaatselijke krant van Middelburg plaatste zelfs een anekdote, waarbij in de Lagere School door de meester aan leerling Jantje de vraag werd gesteld 'wie lijkt er het meeste op een inktvis'. Jantje antwoordde: 'De keeper van UNA'. De meester: 'Maar Jantje, die heeft toch maar 2 armen'. Waarop Jantje gevat reageerde: 'Ja, maar het lijkt toch dat hij er tien heeft'. Tot de verbeelding spreekt zeker ook de kampioenswedstrijd in 1974, tegen Longa in Tilburg (2-2), waarbij UNA promoveerde. Halverwege de wedstrijd stopte Ben een penalty, maar raakte flink geblesseerd aan de duim. De bekende aanwezige arts Hans Bolsius zag, ondanks de verschrikkelijke pijn bij de doelwachter, geen enkele reden om te stoppen. Achteraf bleek Ben doorgekeept te hebben met een gebroken duim.
(foto 1974 Longa, Ben Sleddens stopt penalty en breekt duim)

Ben Sleddens was een echte UNA man ondanks zijn uitstapjes naar De Spechten (als keeper) en naar RKVVO (als trainer), die men hem royaal heeft vergeven. Hij werd in zijn glorietijd gezien als een van de beste amateurkeepers van Nederland en haalde de nationale amateurselectie. Bij UNA was Ben ook na zijn voetbaljaren zeer actief bij de club. Hij gaf mede de aanzet tot de 'Maandagmorgenploeg' en was tot het einde toe voorzitter van de Supportersvereniging, waarvoor hij zelfs tot 'erevoorzitter' werd benoemd.

© 2019 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?