Terugblik op: Tien vragen aan Henri Houben (Waalre)

Deel dit bericht via:


Door middel van de rubriek 'Tien vragen aan' willen we bij regelmaat de voetbaltrainers uit de regio nader aan u voorstellen. Deze keer is het de beurt aan de huidige trainer van FC Cranendonck, Henri Houben, die komend seizoen aan de slag gaat bij RKVV Waalre. Henri heeft in het verleden ook RKESV, Wilhelmina ’08, FC Oda, Baarlo, HVV Helmond en Riethoven onder zijn hoede gehad als trainer.


1. Stel je even nader voor aan het amateurvoetbaleindhoven publiek:
Henri Houben, 52 jaar oud, getrouwd met Belinda,  we wonen in Weert en hebben 2 kinderen van 22 en 24 jaar. Mijn eerste club was Megacles uit Weert, waar ik op 16-jarige leeftijd debuteerde bij de toenmalige eersteklasser. Na twee seizoenen vertrok ik naar VVV Venlo, waar ik niet verder kwam dan het tweede team. Daarna via Megacles, SV Panningen en Wilhelmina ’08 ( beide hoofdklassers ), FC Oda en weer Wilhelmina ‘08 waar ik op mijn 38 afscheid nam met promotie naar de eerste klasse als speler/trainer (toenmalige trainer stopte tijdens seizoen). Daarna volgde bovenstaande clubs als trainer.  

2. Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben via een aannemer al 15 jaar gedetacheerd op de Nyrstar zinkfabriek in Budel-Dorplein. Hier verzorgen we het onderhoud aan gebouwen, ovens en alles wat met steen en beton te maken heeft.

3. Hoe ben je in het trainersvak beland?
In mijn nadagen als voetballer had ik volgens mijn toenmalige trainer Hans Leushuis zo vaak commentaar op hem dat hij me adviseerde zelf maar de trainersopleiding te gaan volgen. Toen ik de TC 3 opleiding had afgesloten beviel me dat zo goed dat ik ook meteen TC 2 ben gaan doen.

4. Hoe werk jij als trainer?
Ik probeer vooral het voetbal niet moeilijker te maken dan het is, zodat het ook voor iedereen te begrijpen is wat we bedoelen en wat ook makkelijker uit te voeren is. Verder probeer ik duidelijk en eerlijk te zijn en ze bewust te maken dat een goede organisatie belangrijk is, zowel bij balbezit als bij balbezit van de tegenpartij, het is een eerste vereiste om goed te kunnen presteren. Het liefst laat ik mijn teams aanvallend voetbal spelen met veel druk naar voren en bij balverlies meteen afjagen, maar nog liever win ik wedstrijden, dus soms moet je keuzes maken. De trainingen bestaan voornamelijk uit allerlei vormen positiespelen en partij-spelen, dus de liefhebbers van duurlopen hebben pech bij mij.

5. Vanwaar de keuze om in de regio Eindhoven te gaan werken als trainer?
Nadat ik een tijdje in het Limburgse had getraind wilde ik het eens gaan proberen aan de andere kant van de provincie-lijn. In afstand goed te doen en ik wist nog uit mijn tijd als voetballer dat er een prima sportmentaliteit is en het niveau t.o.v. de regio Zuid 2 ook wat hoger is. Daarbij is ook de betrokkenheid en de gezelligheid in het  Brabantse land wat groter, vandaar dat ik na Riethoven in het Brabantse ben blijven hangen en dat bevalt me prima. Ik kijk vooral uit naar de talloze derby’s in de Kempen .

6. Waarom heeft RKVV Waalre voor Henri Houben gekozen?                                            
Vier jaar geleden bleef ik samen met Marc van Kemenade over en kozen ze voor hem. Nu vroegen ze of ik mee wilde gaan in de sollicitatieprocedure en na diverse gesprekken werd ik uitverkoren. De profielschets zal aardig overeen gekomen zijn met mijn werkwijze en daarbij zal ook meegewogen hebben dat ik bij mijn twee laatste clubs Riethoven en FC Cranendonck het vrij aardig gedaan heb .

7. Wat is je doelstelling komend seizoen bij RKVV Waalre?
Uiteraard om zo hoog mogelijk te eindigen, het liefst met aanvallend en attractief voetbal. Vanaf de voorbereiding gaan we kijken welke speelwijze het beste bij de groep past en wat er voor nodig is om dat uit te kunnen voeren. Daarbij moet vooral de selectie van 1 en 2 één groep blijven, want gedurende het seizoen hebben we iedereen keihard nodig.

8. RKVV Waalre past bij mij als trainer omdat?
Omdat bij RKVV Waalre het willen presteren en sfeer hand in hand gaan. Daarbij zijn de voorwaardes aanwezig om de lijn van de laatste jaren door te trekken en staat er een jonge, talentvolle en brede selectie die de motivatie heeft om er alles uit te halen wat er in zit.

9. RKVV Waalre doet het als promovendus goed in de 4 klasse. Wat verwacht je nog dit seizoen van Waalre in de competitie?
Ze hebben de overstap naar de 4e klasse prima gemaakt en als je halverwege het seizoen bij de bovenste 4 staat kan dat op het einde van het seizoen natuurlijk ook. Wat dan waarschijnlijk nacompetitie oplevert en daarin is alles mogelijk .

10. Bewondering voor?
Op privé gebied voor mijn vrouw Belinda, die herstellende is van een ernstige ziekte, altijd positief bleef en knokt voor een goede gezondheid . Daarbij staat zij ondanks allerlei ongemakken bijna wekelijks langs de lijn. Op sportief gebied vooral voor alle vrijwilligers die het mogelijk maken dat de clubs blijven bestaan en tenslotte voor alle supporters die wekelijks hun favoriete club volgen door weer en wind en telkens weer hopen dat ze vuurwerk te zien krijgen, maar in hun achterhoofd weten dat het er (vaak) niet in zit…

© 2019 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?