Vv DEES en vv Vessem club van de maand februari

Deelacties:


Bij deze uitverkiezing hoort een uitnodiging voor het bezoeken van een thuiswedstrijd van FC Eindhoven. Op 26 februari zijn vv DEES en vv Vessem tijdens een thuisduel van FC Eindhoven tegen Telstar gezamenlijk te gast in het Jan Louwers stadion. Alle leden van beide clubs kunnen gratis deze thuiswedstrijd van FC Eindhoven bezoeken. Tevens wordt het bestuur, het eerste elftal en de hoofdsponsor van deze vereniging ontvangen in de business club en spelershome van FC Eindhoven. Op de website van beide partijen wordt voor en na de wedstrijd volop aandacht besteed aan de 'Club van de maand'. Daarnaast komen deze maand de voorzitters, Eric Segers van vv DEES en Hans van der Linden van vv Vessem, aan het woord op Amateurvoetbaleindhoven over de gang van zaken binnen de club.

Historie vv DEES

De oprichting

De geschiedenis van DEES begint in 1943, een tijd van oorlog. Een tijd waarin geen nieuwe verenigingen door de KNVB werden ingeschreven. Een aantal enthousiastelingen gaat op zoek naar een locatie voor een speelveld en een clubhuis. Janus Reniers, Harrie Leermakers, Piet Snelders, Cees van de Bliek, Harrie Bartels en Willem de Vooght zijn de mannen, die aan de wieg stonden van onze club. Een speelveld is al snel gevonden. Het is een plek hei gelegen tussen Wintelre en Oerle. De locatie is gelegen aan de Heivelden in Wentersel, plaatselijk bekend als Hefvelden. Een kleedlokaal heeft men in deze tijd nog niet. Een clublokaal mocht in deze tijd ook al niet ontbreken en deze wordt gevonden in het café van Jan Heijmans.

Door Eendracht En Samenspel
Het enige wat nog ontbreekt zijn shirts. Hiervoor is ruilen de oplossing. Achter Café Wijnands in Knegsel vindt daarvoor een opmerkelijke transactie plaats. Rogge ruilen tegen Belgische shirts. In oorlogstijd was dit echter een gevaarlijke onderneming, daar ruilen van rogge verboden was. Op de fiets wordt de rogge door een aantal leden naar Knegsel gebracht. Als tactiek hebben de eerste en laatste fietser geen rogge bij zich. De Belgische shirts zijn bruin-geel van kleur en voorzien van de naam DEVO, wat staat voor; Door Eendracht Volgt Overwinning. Hiermee is de naam van de club geboren en officieel vindt op 17 april 1943 de oprichting plaats. In het elftal spelen ook mensen van buiten Wintelre mee, zoals onderduikers. Doordat de club in deze tijd geen officiële status kan krijgen wordt er gespeeld in een 'wilde competitie' samen met clubs uit Oerle, Zonderwijk, Waalre en Zeelst. Na de bevrijding van Wintelre treden de Engelsen vaak op als tegenstander. Deze waren gelegerd op het nabij gelegen vliegveld.

DEVO wordt D.E.E.S.

Als DEVO in 1945 wil toetreden tot de KNVB is er een probleem. Er bestaat al een club met deze naam. Om geen afbreuk te doen aan de naam en de betekenis van DEVO zoekt men naar een naam met een zelfde soort betekenis. Deze wordt al snel gevonden in D.E.E.S., wat staat voor; Door Eendracht En Samenspel. Op de eerste ledenlijst prijken de namen van maar liefst 28 leden. Een standenlijst uit het seizoen 1947-1948 geeft aan dat DEES de volgende tegenstanders heeft: Casteren, HMVV, Hoogeloon 2, Roodwit 4, Vessem 2, Hulsel 2, Roodwit 5 en de Raven 3.

Zoektocht naar een voetbalveld

In 1958 wordt het veld aan 't Smidse omgeploegd. In dat jaar wijkt men tijdelijk uit naar een veld in Vessem. Na een aantal jaren blijkt het gerenoveerde veld toch te pover van kwaliteit en wil de eigenaar het veld terug. Onderhandelingen met de gemeente lopen op niets uit. De burgemeester heeft als ideaal één voetbalvereniging in de gemeente Vessem. Een bijeenkomst van voetballers uit Vessem, Wintelre en Knegsel moet uitsluitsel geven. Knegsel wil wel, Vessem is verdeeld en Wintelre is tegen. Noodgedwongen blijft DEES spelen op het veld van Jan van Hest. Na enkele jaren uitstel wordt door de eigenaar van dit veld in 1964 de huur opgezegd. DEES moet op zoek... De gemeente heeft twee oplossingen;
• Fuseren met Vessem;
• Één groot sportpark voor beide verenigingen met behoud van eigen identiteit.

Verschillende bijeenkomsten volgen. Ook de politiek gaat er zich mee bemoeien. De leden van DEES (inmiddels 103 in getal) zijn echter vastbesloten. Zo ook Janus Reniers. Hij stelt zijn perceel aan de Zandstraat beschikbaar. Ondertussen zoekt men driftig naar een nieuwe locatie. De keus valt uiteindelijk op een perceel aan de Merenweg, nabij de Vessemse vennen. Het is ontgonnen gebied, eigendom van de gemeente en circa twee hectare groot. Enthousiast gaat men aan de slag en in september 1965 is er al één speelveld klaar. Van hout uit de omliggende bossen, golfplaten en wat stenen, wordt een eenvoudig en goedkoop onderkomen gebouwd wat dienst zal doen als kleedlokaal. Maar nog altijd zonder douches, warm water en licht. De verlichting komt van een gaslamp. In 1966 opent burgemeester Smulders, met gemengde gevoelens, 'Sportpark De Meren'.

De vereniging anno nu

Nog altijd spelen de teams van v.v. DEES hun thuiswedstrijden op Sportpark De Meren. Een prachtig gelegen locatie aan de rand van de staatsbossen in de Gemeente Eersel. Op dit moment is v.v. DEES een bloeiende vereniging waarin voetbal uiteraard centraal staat. Maar ook aan de sfeer wordt veel aandacht besteed. Dit wordt gerealiseerd door het organiseren van vele activiteiten buiten het voetbal om, zowel voor junioren als ook voor senioren. Met regelmaat vinden er op " de meren" gezellige evenementen plaats. De kleedlokalen en kantine zijn gemoderniseerd. Ook is er een jeugdhome, waar we met veel plezier gebruik van.

Historie v.v. Vessem

De vereniging is opgericht op 21 april 1935, onder de naam V.S.V., (Vessemse Sport Vereniging). Destijds had de vereniging 17 leden. De eerste gekozen bestuursleden waren W. v. Eindhoven als voorzitter en Jos Kuypers met de dubbelfunktie van secretaris en penningmeester. W. van der Heijden bestuurslid, G. Lasance leider, A. Soetens commis saris en A. Huijbers materieelcommissaris. De naam veranderde in R.K.V.V. Vessem. Iedere zondag stond de opstelling bij de kerk aangeplakt met de woorden; 'Opstelling als gewoonlijk". De contributie bedroeg 20 cent per maand. De wedstrijden werden gespeeld op een zandveld aan de Flinkert/Oude Schooistraat, ook wel Butterswal genoemd. Vanaf 1 juli 1 93 7 moest er 10 gulden veldhuur worden afgedragen aan het kerkbestuur. Tot 1955 is er gebruik gemaakt van dit zandveld.

Het eerste kampioenschap werd behaald in het seizoen '40 - '41. De clubkleuren waren groen/wit en in 1943 werd het een oranje shirt met zwarte broek. Vanaf 1949 wederom groen/wit, welke tot heden nog steeds de clubkleuren zijn. Het sigarenfabriekje van H. de Laat werd gebruikt als kleedlokaal. Na afloop van de wedstrijd ging het in looppas naar het kleedlokaal om daar gebruik te maken van de wasgelegenheid, een teiltje water.

Na de oorlog werden de eisen strenger ten aanzien van de sportbeoefening, met als gevolg dat het speelveld werd afgekeurd. Na diverse besprekingen met het gemeentebestuur werd door deze, in 1955 in de Lille een terrein ter beschikking gesteld. Bij dit terrein werd in 1959 een kleedlokaal gebouwd. In 1966 werd dit terrein officieel geopend en bestond uit 3 velden en een reserveveld. De verlichting werd 20 oktober 1970 in gebruik genomen. De verbouwing van de kleedlokalen en de realisatie van de kantine was in 1973. In 1991 is er een overdekte tribune gebouwd, welke plaats biedt aan ca. 150 personen. Verder is er in 1997 zowel een uitbreiding van de kleedlokalen als een vergroting van de kantine gerealiseerd. Bij de viering van het 40-jarig bestaan werd een feestboekje uitgegeven waarin te lezen stond dat VV Vessem in 1975 totaal 217 leden telde, 8 bestuursleden, 18 ondersteunende leden, 85 senioren, 54 junioren en 52 benjamins.

Tien jaar later werd het 50-jarig jubileum gevierd, voor deze gelegenheid werd een feesttent ingericht op het kermisterrein, waarin uitbundig werd gefeest. Het 60-jarig jubileum werd nog grootser opgezet. Onder leiding van een feestcommissie werden er allerlei activiteiten georganiseerd voor jong en oud. In het jaar 2000, waarin het 65-jarig jubileum werd gevierd, groeide het ledenaantal uit tot 350. In 2005 werden zowel het 70-jarig verenigingsjubileum als het 15-jarig jubileum van het bedrijventoernooi en het 40-jarig jubileum van het pinkstertoernooi gevierd. Een toernooi voor de jeugd dat reeds in 1965 in het leven is geroepen en inmiddels in de Kempen tot een begrip is uitgegroeid.

In het seizoen 2002/2003 wist het 1e elftal voor het eerst in haar bestaan, via de nacompetitie te promoveren naar de 4e klasse. Hieruit werd na een seizoen alweer gedegradeerd. Via winst in de nacompetitie werd in het seizoen 2005-2006 echter weer promotie afgedwongen naar de 4e klasse, waaruit afgelopen seizoen werd gedegradeerd. Dit betekent dat ons 1e elftal komend seizoen weer zal uitkomen in de 5e klasse.

 

 

 

     

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?