Oranje Zwart te sterk voor Mierlo Hout

In de voorbeschouwing was Mierlo-Hout-trainer Cees Eekels er zeker van: zijn ploeg was volwassener geworden. Toch moest hij na afloop van de derby tegen Oranje Zwart erkennen dat de blauwwitten waren afgetroefd op strijdlust, slimheid, routine én het benutten van de kansen. Zonder overdrijven was de wedstrijd op sportpark De Beemd een duel tussen jongens en mannen. Oranje Zwart won met 2-4 en dit was absoluut verdiend.
Ook aanvaller Levi van der Heijden merkte dat de bezoekers grote delen van de wedstrijd het heft in handen hadden. De 30-jarige Valkenswaardenaar, overgekomen van VV Gestel, was één van de doelpuntenmakers. 'Ik ben helemaal nieuw in deze regio, maar had wel gehoord dat Mierlo-Hout een sterke ploeg had. Dit klopte ook, maar wij hebben de nodige routine, met verschillende jongens die betaald voetbal hebben gespeeld. We laten ons niet zo snel gek maken. Wel is gebleken dat we in de lucht kwetsbaar zijn. Uit dergelijke situaties hebben zij twee keer gescoord. Verder zijn we nauwelijks écht in de problemen geweest. Op het einde komen we misschien goed weg, maar in de tegenaanval scoren we de 2-4.'
Van der Heijden doelde op het tumult dat ontstond in de blessuretijd, toen invaller Richard Rooijakkers namens Mierlo-Hout de 3-3 dacht binnen te koppen. De bal leek over de doellijn, maar scheidsrechter keurde de treffer niet goed en liet doorspelen. Tot woede van alles en iedereen van de thuisclub. In de tegenstoot mocht Said Azerfane op links vrij oprukken en verschalkte doelman Twan van den Luitgaarden met een lage schuiver. De blijdschap bij Oranje Zwart was enorm. Azerfane, afgelopen week vader geworden en daardoor niet in de basis, was het middelpunt van de vreugde.
Geluk
Het trainersduo Wim Burhenne en Ab Chaiat van Oranje Zwart glunderde van oor tot oor. Een 'gelukkige hand van wisselen'? Chaiat: 'Ach, je moet ook een beetje geluk hebben. We weten heel goed wat Said kan en normaal is hij gewoon basisspeler. Nu valt hij uitstekend in en maakt met twee doelpunten het verschil.' De snelle vleugelspeler profiteerde bij de 2-3 optimaal van een inschattingsfout van invaller-doelman Van den Luitgaarden (in de 64ste minuut in de ploeg gekomen voor de aangeslagen Devidson Janzen, red.). Hij kwam uit zijn doel, leek op tijd, maar miste de bal finaal. Sneu voor de doelman, maar Azerfane nam het cadeautje dankbaar in ontvangst.
De wedstrijd was toen redelijk in evenwicht. In de 60ste minuut gaf Oranje Zwart-middenvelder Amos Letwory een strakke voorzet, die door verdediger Chris Kweens bijna in eigen doel werd gelopen. Op de lijn bracht doelman Janzen redding, maar raakte daarbij geblesseerd. Na enkele minuten behandeling, werd besloten dat hij niet verder kon en moest stand-in Van den Luitgaarden zijn handschoenen aantrekken. Oranje Zwart wisselde ook en bracht Said Azerfane voor Toon van Lierop. Nauwelijks drie minuten was de stand 2-3.Koelbloedig
Het was eigenlijk het eerste echte hoogtepunt van de tweede helft. Na de enerverende periode vóór de rust viel het spelpeil ver terug. In de eerste 45 minuten was er genoeg te zien en te beleven. Reeds in de 2de minuut kwam Oranje Zwart op voorsprong. Een dieptepass vanuit het middenveld werd opgepikt door Luigi Burhenne, die koelbloedig afrondde. In de 6de minuut kreeg Tim Klaassen namens de gastheren de mogelijkheid om de gelijkmaker aan te tekenen. Zijn kopbal werd echter op prima wijze gekeerd door doelman John Nelissen. Een minuut later was hij evenwel kansloos, toen Sander Vereijken een afgeslagen bal in het doel lepelde: 1-1.
Mierlo-Hout werd sterker, maar de jeugdige ploeg, met alleen Niek Klaassen (31) en Roy Howard (32) als routiniers, liep zich stuk op de sterke defensie van de oranjezwarten. In de 20ste minuut kopte Klaassen de bal op de lat, maar onder de indruk leek de tegenstander niet. Sterker nog: in de 33ste minuut nam Oranje Zwart brutaal weer de leiding. Eerst stuitte Van der Heijden op Devidson, maar een halve minuut later lag de bal alsnog achter de Mierlo-Hout-keeper: 1-2. Via wederom Vereijken kwam de thuisclub voor de rust nog op gelijke hoogte, waarna het team van Eekels zich in de tweede helft toch de kaas van het brood liet eten...
Mierlo-Hout: 1. Devidson Janzen (21. Twan van den Luitgaarden), 2. Chris Kweens, 3. Dennis van Steenis, 4. Dani Deelen, 5. Roy Howard, 6. Niek Klaassen, 7. Maik Raaijmakers (12. Richard Rooijakkers), 8. Erwin van de Broek, 9. Tim Klaassen, 10. Sander Vereijken, 11. Thom Meeuwsen (14. Nicky Steegers).

Oranje Zwart: 1. John Nelissen, 4. Pieter van de Wetering, 5. Christiaan van Veen, 7. Johan van Lierop, 8. Toon van Lierop (10. Said Azerfane), 9. Levi van der Heijden, 11. Amos Letwory, 14. Mohammed Yahia, 16. Luigi Burhenne, 21. Fouad Yahia (23. Lahssen Boussfiz), 99. Yahia Abdelouamap.