FC Eindhoven/AV behaalt verwacht kampioenschap

Het was de 79ste minuut. Jordi van Meurs pikte een te korte terugspeelbal op en schoof namens FC Eindhoven/AV de 4-2 binnen. Het opgeluchte gezicht van trainer Marcel van de Kamp sprak boekdelen. Hoewel hij het na afloop niet toegaf, was hij er lange tijd niet gerust op. In de kampioenswedstrijd tegen Unitas'59 speelde FC Eindhoven immers verre van goed. De uiteindelijke 5-2 overwinning én de titel in de vierde klasse G deden echter alles snel vergeten.

Aanvoerder Bas de Haas glunderde na de wedstrijd van oor tot oor. Mede hiervoor hadden Jordi van Meurs, Adil Zouthane, Tom Sheridan en Richard Looijmans en hijzelf de overstap gemaakt van PSV/AV naar FC Eindhoven/AV. 'We speelden niet best, maar nu heb je kunnen zien dat we ook kunnen knokken. Op het einde kreeg ik nog de kans op 6-2, maar ik was te moe om nog voluit te gaan. Ik denk dat dit kampioenschap meer dan terecht is. Vóór het begin van de competitie zei iedereen dat wij de favoriet waren, maar dan moet het nog wel waarmaken. Dat hebben we gelukkig gedaan en daar ben ik heel blij mee.'

Een stukje verderop stond manager André Nijssen de vreugdetaferelen gade te slaan. 'Ik ben enigszins op mijn hoede', lachte hij. 'Want ze hebben gedreigd me onder de douche te zetten! Van een revanche op Gestel of PSV/AV, waar hij toch min of meer onprettig is vertrokken, wil Nijssen niks weten. 'Ik ben aan dit nieuwe avontuur begonnen, met de intentie om van FC Eindhoven een club te maken die meetelt in het amateurvoetbal. Vandaar dat ik in de winterstop een keer flink met de vuist op tafel heb geslagen. Ik was absoluut niet tevreden over de instelling van sommige spelers. Daarna wisten ze allemaal weer precies wat er van ze werd verwacht!'

Laks
Feit is dat FC Eindhoven/AV over een zeer goede selectie beschikt. Zeker op vierdeklasseniveau. Het kampioenschap komt voor velen dan ook niet als een verrasing. 'Maar juist daardoor zijn we soms wel te laks', erkent trainer Van de Kamp. We beginnen redelijk fel aan de wedstrijd, maar binnen zeven minuten staan we wel met 1-0 achter (een hoekschop van Marco van Gerwen viel pardoes in het doel, red.). Een gevolg van een gebrek aan concentratie en een organisatie die niet op orde is. We hebben gelukkig zoveel kwaliteit in huis, dat we het daarna snel rechtzetten, maar die gemakzucht moet er wel uit.'

De 1-1 was overigens een schitterend doelpunt. Yavuuz Semih Yucez speelde zich op links prachtig vrij en leverde een perfecte voorzet. Jordi van Meurs, na de winterstop bijzonder goed op schot, kopte de bal voorbij de graaiende handen van Unitas- doelman Kamiel Pennings. Nauwelijks zes minuten kwam FC Eindhoven op voorsprong, maar het was de vraag of scheidsrechter Van Mol de treffer had moeten goedkeuren. Een voorzet van Adil Zouthane belandde bij Bjorn Becker die de bal doorkopte op Van Meurs. Deze botste op Pennings, waarna de bal in het lege doel caramboleerde. De Unitas-goalie moest met een fikse hoofdwond het veld verlaten.
Ondanks de voorsprong, speelde FC Eindhoven erg onrustig en leed veel te veel balverlies. Er waren wel kansen, onder meer voor Zouthane, Looijmans en Van Meurs, maar het vizier stond niet goed afgesteld óf invaller-doelman Sander Bonewald was een sta-in-de-weg. Unitas'59 kwam hoegenaamd niet meer in het stuk voor, maar had in de blessuretijd zomaar op gelijke hoogte kunnen komen. Richard Hermans dwong doelman Remy Hendrikx tot een knappe redding.

Last
In de tweede helft ging FC Eindhoven op jacht naar de 3-1. De ploeg bleef slordig spelen, maar benutte nu wél de kansen. In de 59ste minuut stuitte Van Meurs nog op doelman Bonewald, maar uit de hoekschop die volgde, knalde verdediger Gerald van Veen de bal snoeihard in. Er leek een last van de schouders van FC Eindhoven af te vallen, maar een snelle en onverwachte tegentreffer zorgde toch nog voor wat onrust. Richard Hermans stelde Unitas-aanvoerder Remco Diks in staat de 3-2 binnen te schieten. Het zou toch niet...?

Op de tribune vroegen enkele FC Eindhoven-supporters zich al zenuwachtig af wat de tussenstand was bij de wedstrijden van WODAN en Taxandria. Nadat een vrije trap van Zouthane, via de doelman, op de lat belandde, was het in de 79ste minuut Van Meurs die de bevrijdende 4-2 scoorde. Drie minuten later had Zouthane zelf de vijfde treffer op zijn schoen, maar hij talmde te lang, na een voorzet van Van Meurs, waardoor een verdediger van Unitas redding kon brengen. Het slotakkoord was voor Yucez. De snelle vleugelspits werd diep gestuurd door De Haas en rondde koelbloedig af: 5-2. Het feest bij FC Eindhoven kon beginnen...

FC Eindhoven/AV: 1. Remy Hendrikx, 2. Stephanus Reker, 3. Pascal van der Kamp, 4. Bjorn Becker (12. Tom Sheridan), 5. Gerald van Veen (9. Stanley Verbeek), 6. Richard Looijmans, 7. Rico Hendrikx, 8. Bas de Haas, 10. Adil Zouthane, 14. Jordi van Meurs (11. Mitchel Kluijtmans), 18. Yavuuz Semih Yucez.

Unitas'59: 1. Kamiel Pennings (20. Sander Bonewald), 2. Jeffrey Dingenen, 3. Remco Dings, 5. Sander de Waal, 7. Ahmed El Maymouni, 8. Mark Hermans, 9. Stan Elders (17. Virgil Niekoop), 10. Richard Hermans, 12. Marco van Gerwen, 13. Gijs Riedeman, 14. Robin Timmers (16. Shane van Bosstraten).