Gehavend EFC buigt pas na strafschoppen voor Someren

De ogen van aanvoerder Jesse van Gerwen stonden dof, zijn stem klonk gebroken. Zijn EFC had zojuist, na strafschoppen, verloren van Someren en zag daardoor promotie naar de eerste klasse aan zich voorbij gaan. 'De pijp is echt helemaal leeg. We zijn kapot. De hele wedstrijd hebben we gevochten voor wat we waard waren, maar uiteindelijk missen we drie strafschoppen. Heel erg jammer, want het is maar de vraag of we snel weer zo dicht bij promotie zijn.'

In een meer spannende dan kwalitatief hoogstaande finale van de nacompetitie had EFC precies een uur zicht op een geweldig resultaat. Vanaf de 45ste minuut leidde de Eerselnaren immers met 1-0 en leek een regelrechte stunt in de maak. De ploeg van trainer Ronald Tielemans was sowieso zwaar gehavend op sportpark De Korze in Veldhoven verschenen, maar verloor in de warming-up ook nog Teun van Borrenbergen en Tom Blox, vanwege blessures. Koen Bierens (32) en John Verwimp (36) waren hun vervangers. Zij deden het uitstekend, maar Someren was wel de favoriet.
De underdogpositie beviel EFC wel, al was het zeker niet zo dat de roodzwarten zich ingroeven en Someren het spel lieten maken. Met Freek van Bussel, Dirk Hurkmans en Dévi Fondon had de tegenstander een heel gevaarlijk aanvalstrio, dat de defensie van EFC handenvol werk bezorgde. Ruud Vercammen, Pim Tielemans, Koen Bierens en John Verwimp vertrokken echter geen spier en bleven op de been. Er waren weliswaar kleine kansen aan beide zijden, maar schoten van Max van Limpt aan EFC-zijde en Freek van Bussel namens Someren werden of tijd geblokkeerd door een verdediger.

In de 34ste minuut was er een prima schot van Salim Zeroual, dat net over het doel van EFC-keeper Koen Wouters zeilde. Aan de andere kant was er een minuut later een vrije trap van Dennis van Sambeeck, die door alles en iedereen werd gemist en uiteindelijk op de paal belandde. Tot opluchting van de fanatieke Someren-supporters, die het vaak niet eens waren met de beslissingen van scheidsrechter Van den Hurk. Geheel uit het niets kwam EFC in de laatste minuut van de eerste helft op voorsprong. Een prachtige voorzet van Van Limpt werd door Bas Beljaars fraai binnengekopt.
Afgemeten
In de tweede helft ging Someren op jacht naar de gelijkmaker en werd EFC onder druk gezet. Toch kwam de Eerselse formatie er enkele malen goed uit en had via Van Limpt zomaar op 2-0 kunnen komen. Zijn schot ging echter voorlangs. Someren kreeg kansen via Niels Schweren en Dirk Hurkmans, maar zij misten vrij voor doelman Wouters. In de 60ste minuut werd het uiteindelijk toch 1-1. De vrije trap van Mike Kusters was afgemeten en de kopbal van Schweren hard en onhoudbaar. Zes minuten later kwam Someren bijna op voorsprong. Zeroual zette de bal voor en Van Bussel kopte in. Wouters redde knap. In de rebound schoot Van Bussel de bal over.
In de 78ste minuut kreeg EFC een uitstekende mogelijkheid. Goed storen van de zeer actieve invaller Thom Lauwers bracht de bal bij Beljaars. Deze legde af op Van Limpt, die Someren-doelman Maarten Werts tot een prachtige redding dwong. Een paar minuten later was het aan de andere kant weer bijna raak. Een terugspeelbal van Dirk van Moll werd door Wouters volledig gemist. De bal rolde tergend langzaam naast het doel. Tot opluchting van de EFC-goalie, die niet veel later een prima redding in huis had, op een inzet van wederom Van Bussel. En in de 90ste minuut was Wouters weer de sterkste in een rechtstreeks duel met Van Bussel.Tandvlees
Verlengen dus en hierin was duidelijk te merken dat beide teams aan het einde van hun Latijn waren. In de 105de minuut was er een kopbal van Van Bussel, die door Wouters uit zijn doel werd geranseld. EFC liep nu duidelijk op zijn tandvlees en de kansen waren voor Someren. In de 111de minuut ging Bierens onder een hoge voorzet door en kwam Robin van den Aker in kansrijke positie. De verdediger stuitte echter op Wouters, die zo langzaam uitgroeide tot de man van de wedstrijd. In de allerlaatste minuut scoorde EFC nog bijna. Een vrije trap van Van Sambeeck belandde op de lat.'Strafschoppen moesten de winnaar aanwijzen en EFC begon slecht. Koen Bierens zag zijn inzet met de voet gestopt door Werts. Hierna schoot Joni Hooyen namens EFC raak en miste Oelse Venhuizen (Someren). Jetse Pieltjes (EFC) en Fabio Peters scoorden, waarna Dennis van Sambeeck de bal naast schoot. Omdat Freek van Bussel (Someren) wél scoorde en Bas Beljaars niet, konden de handen in de lucht bij alles en iedereen dat voor Someren was. EFC-trainer Tielemans: 'Ik ben hartstikke trots op de jongens. Ze hebben alles gegeven, want ze hebben alles gegeven. Maar ik had op een gegeven moment nog drie jongens van het eerste op het veld staan.

EFC: 1. Koen Wouters, 2. Ruud Vercammen (17. Dirk van Moll), 3. Pim Tielemans, 5. Joni Hooyen, 7. Tim van Ekert (13 Thom Lauwers), 8. Jesse van Gerwen, 9. Bas Beljaars, 10. Dennis van Sambeeck, 11. Max van Limpt, 12. Koen Bierens, 14. John Verwimp (15. Jetse Pieltjes).

Someren: 1. Maarten Werts, 2. Robin van de Aker, 3. Oelse Venhuizen, 4. Niels Schweren, 5. Mike Kusters, 6. Rowel Deelen, 7. Salim Zeroual, 8. Joost van de Velden (16. Fabio Peters), 9. Freek van Bussel, 10. Dirk Hurkmans (15. Luuk Hoeben), 11. Dévi Fondon (13. Koen de Louw).