BES boekt prima winst op Steensel (update)

'We hebben nog steeds een prima selectie. Smal, maar kwalitatief nog steeds vierde klassenwaardig', zo omschreef trainer Peter Jonkman van BES vorige week zijn spelersgroep. De ploeg uit Borkel en Schaft nam voorafgaande aan het nieuwe seizoen afscheid van zeven spelers, maar lijkt zeker niet zwakker geworden. Een fris spelend BES versloeg Steensel met 3-0. De brede glimlach van Jonkman zei genoeg.In verband met het Bloemencorso in Valkenswaard was de wedstrijd verzet naar zaterdag. Het leverde wel wat meer publiek op, maar écht druk was het niet. En dit was jammer, want het treffen tussen BES en Steensel was het aanzien meer dan waard. Beide elftallen wilden voetballen, speelden op de aanval en maakten er een heel aardig kijkspel van. De eerste kansjes waren voor BES, via Rick Schoofs en Martijn Toonders, maar hierna werden de bezoekers sterker en kregen twee flinke mogelijkheden.Balverlies van rechtervleugelverdediger Jeroen Evers bracht Twan Bierens in stelling. Zijn schot kon door doelman Robert van der Palen maar ternauwernood worden gered. Twee minuten later nam Pieter Verwimp een hoge bal van achteruit ineens op de pantoffel, maar de bal verdween over het doel. BES schrok enigszins en herpakte zich. Een voorzet van Toonders werd half geblokkeerd en kwam terecht bij Maikel van de Honing. Deze kon echter net niet genoeg kracht achter de bal zetten om keeper Jasper van de Ven écht in de problemen te brengen.Voorbode
In de 27ste minuut was er een enorme kans voor BES. Bart Winters stuitte op de Steensel-doelman en in de rebound was deze ook de winnaar in een één-op-één-duel met Toonders. Het was de voorbode voor een succesvolle periode voor de thuisclub. In de 35ste minuut was er vanaf links een prachtige crossbal op Van de Honing. De aanvoerder aarzelde geen moment en knalde de bal snoeihard voorbij Van de Ven: 1-0. Zeven minuten later werd het ook nog 2-0, tot afgrijzen van Steensel-trainer Jos Beerens, die zag dat zijn team de wedstrijd volledig uit handen gaf. Van de Honing speelde zich op recht prima vrij en bediende Toonders op maat.

In de tweede helft opende BES opnieuw sterk en was het via Toonders meteen gevaarlijk. Niet veel later was er een vrije trap van Daan Bartels, die via Van de Ven op de paal belandde. Steensel probeerde het wel, maar kwam eigenlijk nauwelijks meer serieus voor het doel van Van der Palen. Iets wat Beerens ook was opgevallen: 'Ik probeer de ploeg te laten voetballen, maar dit is een proces dat de nodige tijd vergt. Bij vlagen wordt er goed gecombineerd, maar we creëren te weinig kansen. Na een prima voorbereiding, valt de start van de competitie wat tegen. We gaan echter niet in paniek raken.'

Aan de bak
In de 60ste minuut was er weer een prima aanval van BES. Robin Smets raakte geblesseerd, maar Van de Honing besloot om verder te voetballen. Hij ging op rechts door en zette de bal voor op Schoofs. Doelman Van de Ven moest vol aan de bak om de aanvaller van scoren af te houden. Twaalf minuten later claimde BES een strafschop, toen Rob Wijnen zich leek te vergrijpen aan Bart Winters. Scheidsrechter Kaya, die kon terugkijken op een uitstekende wedstrijd, zag er echter geen overtreding in. BES bleef kansen missen en Toonders en Winters verzuimden het duel definitief in het slot te gooien.
Pas in de 81ste werd het 3-0. Een hoekschop van Robin Smets belandde op het hoofd van Schoofs, die hoog en droog inkopte. BES geloofde het hierna wel en Steensel zetten nog een keer aan om de spreekwoordelijke eer te redden. Doelman Van der Palen wilde hier echter niet aan meewerken. Invaller Sam Boudewijns schoot goed in, maar met een katachtige reactie pakte de BES-keeper de bal uit de rechterbenedenhoek. Het was het laatste wapenfeit van de wedstrijd. Beerens feliciteerde zijn collega Jonkman met een ferme handdruk. Er is nog werk aan de winkel bij Steensel.

Opstellingen:
BES: 1. Robert van der Palen, 2. Jeroen Evers, 3. Sander van Kessel, 4. Twan Bogers, 5. John van de Ven, 6. Robin Smets, 7. Maikel van de Honing, 8. Daan Bartels, 9. Rick Schoofs, 10. Martijn Toonders (12. Mark Balmer), 11. Bart Winters.

Steensel: 1. Jasper van de Ven, 2. Rob Wijnen, 3. Thomas van der Aa, 4. Job Theuws, 5. Cas van der Aa, 6. Martijn Aartsen, 7. Stephan Coset (14. Sam Boudewijns), 8. Maarten Daniels, 9. Pieter Verwimp, 10. Robin Lepelaars, 11. Twan Bierens.